Witte en bruine suiker, rietsuiker en suikerbiet, bruin en ruw: wat zijn de verschillen?
In cafetaria’s is het inmiddels gebruikelijk dat er meerdere zakjes op de tafeltjes staan met daarin verschillende merken en soorten suiker. Dus als de koffie klaar is, kunnen klanten vrij kiezen op basis van hun voorkeuren of behoeften. Steeds vaker zijn er daarom mensen die kiezen voor het minder verfijnde product in plaats van het ruwere. Maar is witte of bruine suiker beter? Normaal gesproken zou je er niet eens aan moeten denken. Er wordt zelfs algemeen aangenomen dat laatstgenoemde gezonder en minder calorieën bevat dan de eerste. Toch is dit niet helemaal zo. De waarheid is totaal anders en daarom moeten we deze kleine stadslegende verdrijven.
Wit en bruin, er is een verschil, maar het is niet wat je verwacht.
We denken bij de keuze tussen witte of bruine suiker een beetje zoals bij het onderscheid tussen normale en volkoren pasta. In de praktijk is alles wat “donkerder” is natuurlijk, heeft minder bewerkingen ondergaan, bevat dus minder calorieën, een lagere glycemische index en is gezonder. Over het algemeen klopt dit, maar niet in dit geval.
De twee soorten suikers die tegenwoordig onder de loep worden genomen, leveren feitelijk dezelfde hoeveelheid energie en sucrose. Beide bevatten namelijk ongeveer 4 calorieën per gram. Misschien ligt het enige echte verschil in de bruine kleur van de bruine suiker. Dit komt simpelweg door de aanwezigheid van melasse, die een bruine en nootachtige pigmentatie heeft.
Het onderwerp is dus zoet, maar de waarheid is behoorlijk bitter. Rietsuiker consumeren in de veronderstelling dat je de beste voedingskeuze maakt, is slechts een illusie. Er moet ook worden opgemerkt dat de suiker in de zakjes in sommige gevallen niet eens echt riet is. In feite is het soms gewoon witte suiker, onderworpen aan snelle "brand"-processen om een andere kleurtint aan te nemen, of gecombineerd met melasse, die normaal gesproken zou worden geëlimineerd om een helderwitte kleur te verkrijgen.
Witte en bruine, rietsuiker en suikerbiet, bruin en ruw: laten we duidelijkheid scheppen
Wit en Bruin: we hebben dus gezien hoe de differentiatie van suikers alleen op basis van kleur tot verkeerde overwegingen kan leiden: vaak wordt gedacht dat witte suiker altijd afkomstig is van de suikerbiet, terwijl bruine suiker altijd rietsuiker is. Dit is niet het geval; uit suikerriet kan zelfs een perfect wit poeder worden gewonnen als alle melasse maar is geëlimineerd.
Riet en suikerbiet: uit deze twee cultivators wordt voornamelijk suiker gewonnen. Het verschil tussen de eindproducten is minimaal, sterker nog, 99% bestaat uit sucrose en de bijdrage van andere elementen – vitaminen en mineralen – is verwaarloosbaar. Bij het verwerkingsproces van suiker uit rode biet wordt melasse altijd gescheiden, omdat de smaak helemaal niet lekker is, terwijl de melasse verkregen uit de verwerking van suikerriet zoet is en wordt gebruikt als ingrediënt om witte suiker van de suikerbiet om te zetten in bruine suiker.
Ruw en bruin: deze twee termen in verband met het onderwerp suiker zorgen ook vaak voor verwarring. Ruwe suiker is niet hetzelfde als bruine suiker, laten we eens kijken wat de verschillen zijn. We kunnen zeggen dat de term “ruw” op een misleidende manier wordt gebruikt omdat het niets anders aangeeft dan een geraffineerde suiker die vervolgens wordt “gekleurd” – of met toevoeging van melasse met een synthetische kleurstof die verschijnt onder de naam E150C, of ammoniakkaramel. De enige suiker die afstand schept van commerciële en geraffineerde suikers is bruine suiker, die ook op voedingsvlak als anders kan worden beschouwd. Deze suiker is niet of minimaal geraffineerd, waardoor het voedingsgedeelte bestaande uit vitamines en minerale zouten intact blijft. Vergeleken met alle andere suikers heeft het daarom ook een lagere glycemische index.
Wat is de beste suiker?
De keuze voor de beste suiker moet op basis van tal van factoren worden gemaakt, maar het gezondheidsaspect is zeker het aspect dat de minste verschillen vertoont, tenzij je kiest voor bruine rietsuiker, verfijnder en meer niche dan de suikers die gewoonlijk in de schappen van grote supermarkten te vinden zijn.
In andere gevallen wordt de keuze voor suiker gemaakt op basis van smaak (bruine suiker heeft een meer "gekaramelliseerde" en minder zoete smaak) of met opzet: als de suiker bijvoorbeeld moet worden opgelost in een warme drank zoals koffie, dan is het beter als het zeer fijne korrels heeft, terwijl het bij het maken van gebak de voorkeur verdient om grotere korrels te gebruiken om de opname van lucht in het deeg te bevorderen.