De boom ruim voor Kerstmis versieren is goed voor je: de mening van psychologen
De vraag wanneer je moet beginnen met het versieren van de kerstboom staat al jaren centraal in talloze debatten, maar volgens psychologen kun je het beste zo snel mogelijk beginnen. Laten we samen kijken wanneer en waarom.
Vroeg de kerstboom versieren: volgens psychologen is het positief
Elk jaar heb je steeds meer het gevoel dat je de zomer nog maar net ten einde is, of je hoort al over Kerstmis. Wanneer september aanbreekt, is het tijd om zwemkleding en slippers op te bergen en je voor te bereiden op de komst van de volgende grote feestelijke gelegenheid. De hoofdrolspeler van Kerstmis, als het om versieringen gaat, is ongetwijfeld de boom, die de kracht heeft om zowel volwassenen als kinderen te fascineren. Onder de scherpe naalden worden de cadeautjes geplaatst die 's ochtends moeten worden uitgepakt, in een magische sfeer van gekleurde lichtjes en zilveren draden. Uiteraard heeft ieder van ons zijn eigen gewoonten en voorkeuren met betrekking tot versieringen, hoeveel we er moeten gebruiken en wanneer we ze thuis moeten rangschikken, en zelfs de manier waarop we Kerstmis vieren.
Als velen rond 25 december of kort daarvoor beginnen met het versieren van de kerstboom, zijn anderen niet van plan te wachten en willen ze de sfeer van Kerstmis proeven lang voordat het aanbreekt. En volgens verschillende psychologen zou dit zeer positief zijn. Waarom? In werkelijkheid bestaat er geen universeel gedeelde theorie hierover, maar veel deskundigen in de psychologie beweren dat november het ideale moment is om te beginnen met het maken van de mooiste boom van het jaar. Als je dit van tevoren zou doen, zou dat in feite veel positieve effecten hebben: laten we er een paar bekijken.
Daarom is het goed om de boom ruim voor Kerstmis op te tuigen
Het in november versieren van de kerstboom zou vanuit verschillende gezichtspunten veel voordelen hebben:
- Je gelukkiger voelen: deze tijd van het jaar is, zoals we weten, bijzonder magisch, maar kan tegelijkertijd nostalgie en verdriet in de harten van veel mensen brengen. Kleurrijke lichten, vrolijke liedjes en glinsterende decoraties kunnen echter een gevoel van welzijn bevorderen. Door eerder van deze sfeer te genieten, voel je je beter, omdat volgens psychologen het omringen met kerstkleuren een toename van dopamine, het gelukshormoon, stimuleert.
- Familiebanden: kerstversieringen worden meestal samen met dierbaren gekozen en op dezelfde manier zijn bij de voorbereiding van de boom meerdere familieleden betrokken. Als je dit van tevoren doet, betekent dit dat je een langduriger moment van verbinding creëert, wat ongetwijfeld positief is.
- Kortere dagen: na het lange warme seizoen kan het onverbiddelijk korter zien worden van de dagen contraproductief zijn voor ons goede humeur. Jezelf al in november omringen met gekleurde lampjes is een goede manier om de steeds aanwezige duisternis en sombere stemming tegen te gaan.
- Tradities: als velen besluiten de boom in december te versieren, hebben sommige gezinnen de traditie om dit eerder te doen. Door deze gezinsgewoonten in de loop van de tijd constant te houden, wordt de band versterkt en wordt iets heel persoonlijks in de loop van de tijd in stand gehouden, dat wordt gedeeld met dierbaren. Het resultaat? Een mooi gevoel van warmte en delen!
- Verwachtingen: de nadering van Kerstmis zorgt doorgaans voor een prettig gevoel van verwachting. Door het vroeg te versieren, wordt deze gemoedstoestand langduriger, wat ons een geruststellend welzijn kan bieden.
Wanneer begin jij gewoonlijk met het versieren van je boom?
Geschiedenis van de kerstboom en ideeën om deze op een originele manier te versieren
De gewoonte om de kerstboom te versieren vindt zijn oorsprong in de heidense traditie, waar deze groenblijvende planten het eeuwige leven symboliseerden, maar ook de wedergeboorte van de natuur na de winter. Destijds werden ze versierd met bloemen, symbolische voorwerpen en fruit om de komst van een nieuw seizoen te vieren. In de middeleeuwen werd de traditie beïnvloed door de Duitse cultuur, die ze definieerde als "hemelse bomen" en ze versierde met ouweltjes, appels en religieuze symbolen. Tijdens het bewind van koningin Victoria en prins Albert, van Duitse afkomst, waaide dit gebruik ook over naar Engeland, waar het erg populair werd. Het waren Europese kolonisten die het in de 19e eeuw naar de VS brachten en de commerciële productie van decoraties hielp de traditie te versterken en uit te breiden. Tot op heden is het versieren van de kerstboom een wijdverspreide praktijk in de wereld en kan iedereen de periode of stijl kiezen die hij verkiest. Hier zijn enkele tips om dit op een originele manier te doen:
- Kies een thema of stijl: Als je wilt afwijken van de klassieke kerstboom, bedenk dan een thema of stijl voor je gepersonaliseerde dennenboom. Daarbij gaat het ook om de kleuren, die niet noodzakelijkerwijs het traditionele rood en goud hoeven te zijn.
- Verlichting en ornamenten: verlichting en accessoires zouden ook het door jou gekozen thema moeten weerspiegelen, en kunnen handgemaakte decoraties of voorwerpen met sentimentele waarde omvatten, waaronder kleine foto's en familieportretten.
- Punt: bovenop de boom mag een ornament niet ontbreken, maar je kunt wel kiezen voor iets anders dan de klassieke ster, zoals een engel of iets anders dat past bij het door jou gekozen thema.
- Basis: om de boom chiquer te maken, kun je de basis bedekken met een vloerkleed of iets anders dat esthetisch aantrekkelijk is en de standaard verbergt.
- De finishing touch: als je klaar bent met je meesterwerk, kun je de boom besproeien met een parfum dat geschikt is voor de periode of een paar geurstokjes tussen de takken steken voor een extra vleugje magie.
Als je je ogen sluit, hoe ziet de kerstboom van je dromen er dan uit?