Online winkelen neemt af: daarom keren mensen terug naar fysieke winkels
Online aankopen doen is ongetwijfeld erg handig en na verloop van tijd leek deze gewoonte zich te hebben geconsolideerd. Er lijkt echter een ommekeer gaande: laten we samen uitzoeken wat de reden voor deze plotselinge afname is.
Voor- en nadelen van online winkelen
Zelfs de ‘oude’ generaties hebben zich uiteindelijk overgegeven aan het voordeel van online kopen: misschien is niet iedereen erin geslaagd deze nieuwe vorm van winkelen te omarmen, maar veel traditionalisten zijn tot de conclusie gekomen dat het profiteren van de positieve aspecten van winkelen op internet zo slecht nog niet zijn. Aan de andere kant volstaat het om je kaart te registreren om met één klik te kunnen kopen wat we nodig hebben, waar we ook zijn: thuis, tijdens een wandeling of in een restaurant. Het enige dat we nodig hebben is een internetverbinding en een apparaat zoals een pc, tablet of smartphone. Elk product kan in de winkelwagen worden geplaatst en direct bij je thuis worden afgeleverd, om nog maar te zwijgen van de optie die veel online verkopers bieden met betrekking tot gratis retourneren als je niet tevreden bent.
Het nadeel van online aankopen is dat je het artikel niet met je eigen handen kunt aanraken en niet met eigen ogen kunt zien, niet uit de eerste hand kunt proberen te beoordelen: we moeten vertrouwen op de beschrijving en vertrouwen op de afbeelding die we zie op de e-commerce site, ook al voldoet de werkelijkheid niet altijd aan de verwachtingen. Kortom, teleurstellingen kunnen in deze gevallen om de hoek liggen, maar de voordelen lijken op te wegen tegen de negatieve aspecten van online winkelen.
Ondanks deze overwegingen liet de Adobe Digital Price Index echter een ommekeer zien: een totaal onverwachte daling van het aantal online aankopen.
Online aankopen dalen: de meest getroffen categorieën
Dat klopt: de online aankopen zijn sinds begin 2023 met 1% gedaald vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar, wat met name enkele categorieën treft, waaronder:
- Computers: - 15,8%
- Elektronica: - 11.9
- Huis- en tuinproducten: - 3,5%
- Boeken: 3,5%
- Huishoudelijke apparaten: - 2,5%
- Sportartikelen: - 6,4%
De producten die echter geen daling lieten zien, waren de voedingsproducten, die feitelijk een stijging kenden van 12,6%, en de producten uit de gereedschaps- en doe-het-zelfsector, die met 6,9% stegen. Hoewel consumenten dus tekenen van vermoeidheid hebben getoond ten aanzien van online winkelen, wat zowel handig als aseptisch is, groeien deze twee categorieën nog steeds. Wat de huishoud- en tuinproducten betreft, werd de daling opgetekend na enkele maanden waarin de stijging daarentegen constant was. Verder hadden volgens schattingen ook de kledingstukken een afname.
Oorzaken van de daling in online winkelen en gevolgen voor merken
De redenen voor de daling zijn in de eerste plaats te vinden in het fenomeen van de mondiale inflatie, waarbij de kosten zijn gestegen als reactie op de behoefte van de consument om te sparen. De inflatie neemt echter af en zal in de toekomst blijven afnemen. Bovendien heeft de terugkeer naar de normaliteit ervoor gezorgd dat mensen het traditionele winkelen weer zijn gaan waarderen, na het praktisch opgelegde online winkelen. Op de ouderwetse manier een winkel kunnen bezoeken en producten kunnen kiezen is weer in de mode, samen met het vergelijken van prijzen tussen online en offline en dus een op besparingen gerichte keuze. De consument heeft dus meer keuze en vergelijking tussen de twee kanalen en is begrijpelijkerwijs op zoek naar de aanbieding, de kortingsbonnen en de detailhandelaar die het beste aansluit bij zijn behoeften, zowel fysiek als virtueel.
Maar wat betekent dit voor e-commerce? De reactie van online winkels is het aanpassen van prijzen aan veranderend consumentengedrag, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de kosten, maar ook met de verkoop- en marketingcapaciteit die gepaard gaat met het type product dat wordt aangeboden. Als er meer concurrentie is voor een bepaalde productcategorie, zijn prijsaanpassingen de juiste keuze. Als je investeert in online adverteren, kan het monitoren van gegevens van Google Analytics inzicht geven in de effectiviteit van deze strategie en hoe je de prijs hierop kunt aanpassen. Voor de meeste merken zal de reactie op veranderend consumentengedrag en dalende inflatie echter bestaan uit het voortdurend bijstellen van hun focus en het ondernemen van pogingen om in te spelen op nieuwe trends.
Daling van online aankopen: de laatste overwegingen
Terwijl consumenten proberen aan hun behoeften te voldoen door online prijzen en kwaliteit te vergelijken met die van fysieke winkels, wordt e-commerce gedwongen nieuwe systemen te vinden die vanuit verschillende gezichtspunten voordelig en handig lijken, vooral als het gaat om de categorieën die het zwaarst getroffen worden door de daling van het online winkelen.
Het koopgedrag van mensen is zeker variabel en er zou zich een nieuwe trendomslag kunnen voordoen, maar wat echter een fenomeen leek te zijn dat voorbestemd was om steeds meer uit te groeien tot het punt dat het de traditionele uitgaven bijna zou verdringen, wordt geconfronteerd met een verleden dat nog helemaal niet overwonnen is: integendeel, het lijkt opnieuw gewaardeerd te worden.
Hoe vaak winkel jij online?