Hoe gedraag je je 's nachts met je smartphone? Dit is wat je moet vermijden
Overdag geven we het gebruik van onze smartphone nauwelijks op, maar hoe moeten we ons gedragen als de avond aanbreekt en het tijd is om te gaan slapen? Hier vind je de juiste manier om je mobiele telefoon op te bergen om verschillende gevaren te voorkomen.
Zoals we weten is de smartphone steeds populairder geworden in ons leven en is hij een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Terwijl het doel van de eerste telefoons, uitgevonden door Alexander Graham Bell in 1876, was om vanuit huis of vanuit een telefooncel te bellen, werd na verloop van tijd de mogelijkheid geïntroduceerd om sms-berichten te verzenden, foto's te maken en ten slotte te surfen op internet met een mobiele telefoon. Juist deze nieuwste innovatie heeft ervoor gezorgd dat dit apparaat een echt constant referentiepunt is geworden, een soort zakcomputer die op elk moment tevoorschijn kan worden gehaald.
Maar als het dagelijks gebruik in veel gevallen buitensporig is geworden, wat gebeurt er dan 's nachts en hoe moeten we ons gedragen? Aan of uit laten staan, naast het bed of in een andere kamer bewaren? En tot hoe laat is het raadzaam om het te gebruiken voordat je gaat slapen? Omdat we met de smartphone ook films en tv-series kunnen kijken, vallen velen tijdens het kijken in slaap en laten hun mobiele telefoon op het kussen liggen. Anderen die echter niet kunnen slapen, denken misschien dat het een goed idee is om op sociale media te surfen terwijl ze wachten tot ze slaap krijgen. Het gebruik ervan 's nachts, vooral als de verkeerde methoden worden gevolgd, kan vanuit verschillende gezichtspunten schadelijk zijn. Laten we eens kijken welke en wat het beste is om te doen.
Smartphones 's nachts: de gevaren waarmee we worden geconfronteerd
Uit onderzoek is gebleken dat overmatig gebruik, vooral vóór het slapengaan, een negatief effect heeft op de slaap in vergelijking met mensen die het niet gebruiken. Het gebruik van de mobiele telefoon 's nachts wordt om verschillende redenen niet aanbevolen:
- Blauw licht: het blauwe licht dat de smartphone afgeeft, kan een negatieve invloed hebben op de melatonine die door het lichaam wordt aangemaakt, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en dat onder normale omstandigheden de neiging heeft te toenemen als je gaat slapen. De vermindering ervan kan daarom slapeloosheid veroorzaken. Een onderzoek heeft het verband aangetoond tussen het gebruik van de smartphone en slaaponderbreking: het gebruik van het apparaat één of twee uur voor het naar bed gaan kan de rust negatief beïnvloeden, vooral bij kinderen. De REM-fase is essentieel voor het verwerken van geheugen en emoties, en het verkorten van de duur ervan kan gevolgen hebben als je wakker wordt, waardoor je je moe, uitgeput en minder alert voelt.
- Het houdt de geest actief: onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van de smartphone 's avonds en 's nachts de slapeloosheid onder de wereldbevolking heeft doen toenemen, en niet alleen als gevolg van het blauwe licht. De informatie die je krijgt door op internet te surfen, kan de geest stimuleren, die zich onvermijdelijk niet voorbereidt op rust. Volgens een onderzoek heeft dit een grotere impact op slapeloosheid dan minder actieve en stimulerende mentale gewoonten, zoals televisie kijken.
- Risico op brand: hoewel dit zelden voorkomt en de gemelde incidenten geïsoleerde gevallen betreffen, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat de batterij van de smartphone 's nachts in brand vliegt, waardoor het apparaat kan ontploffen. Onderzoek wees uit dat oververhitting of brandende batterijen tweedegraads brandwonden op het lichaam tot gevolg kunnen hebben.
Bovendien lijkt het erop dat overmatig gebruik van de smartphone angstgevoelens en depressies kan veroorzaken of versterken, om nog maar te zwijgen van de vermindering van sociale verbindingen en interactie met anderen.
Tips over het gebruik van de smartphone 's nachts en wat je moet vermijden
Om het gebruik van de smartphone ‘s nachts te vermijden en gezonder en bewuster gedrag te vertonen, kun je deze tips volgen en de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:
- Kleuren: als je je smartphone wilt gebruiken voordat je gaat slapen, stel je het display in op grijstinten. Op deze manier zullen de beelden minder levendig en stimulerend zijn en minder impact op je geest hebben. Indien mogelijk kun je ook kiezen voor de nachtmodus, waardoor de blootstelling aan blauw licht wordt verminderd
- Houd de tijd bij: er zijn apps waarmee je kunt inschatten hoeveel tijd je besteedt aan het gebruik van je smartphone. Je kunt een limiet stellen en proberen je daaraan te houden.
- Laad hem niet op naast het bed: als je gaat slapen, plaats je de telefoon om op te laden ver weg van het bed, bij voorkeur in een andere kamer, zolang je eventuele noodoproepen kunt horen. Dit zal de verleiding vermijden om het eenmaal onder de dekens te blijven gebruiken.
- Apps verplaatsen: een truc is om de apps die je het vaakst gebruikt in een bepaalde map te verbergen, zodat je geen meldingen op het scherm ziet verschijnen en niet toegeeft aan de wens om ze te openen. Dat kun je de volgende dag doen.
- Gebruik een andere wekker: velen van ons gebruiken de smartphone als wekker, maar dat betekent dat hij naast ons bed moet liggen. Er is een alternatief, zelfs als we dat negeren, en dat is onze toevlucht nemen tot een traditionele, goedkope wekker die onze slaap niet verstoort.
- Vliegtuigmodus: als je je telefoon echt als wekker wilt gebruiken, kun je hem het beste in de vliegtuigmodus zetten, zodat je de meldingen niet hoort als je op het punt staat in slaap te vallen.
Is het noodzakelijk om je smartphone 's nachts op te laden?
Is het noodzakelijk om de batterij van onze mobiele telefoon ’s nachts op te laden of niet? Als je hem wilt opladen, moet je een veilige, betrouwbare en hoogwaardige oplader gebruiken om het risico op oververhitting te voorkomen, waar we het al over hadden. Veel smartphones zijn uitgerust met de mogelijkheid om automatisch te stoppen met opladen wanneer deze 100% bereikt, waardoor overladen wordt voorkomen, maar dit beschermt je niet tegen energieverbruik. Houd er bovendien rekening mee dat het altijd maximaal opladen van je telefoon ervoor zorgt dat de batterij sneller leeg raakt, wat er op de lange termijn toe zal leiden dat je je mobiele telefoon steeds vaker moet opladen.
Om te voorkomen dat je 's nachts oplaadt, kun je daarom de laatste uren van de dag de energiebesparende modus activeren of de vliegtuigmodus inschakelen, waardoor je wekker hoe dan ook gegarandeerd is. Bovendien verbruikt de smartphone, als hij niet wordt gebruikt, heel weinig batterij, waardoor je hem 's ochtends nauwelijks leeg zult aantreffen.
Wat zijn jouw persoonlijke gewoonten 's nachts wat betreft de smartphone?
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165331
- https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1056499317301384
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305417915003228?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1056499317301384?via%3Dihub
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204811