Energiedrankjes: wat zit er in en wat zijn de echte effecten op ons lichaam?
Velen gebruiken energiedrankjes, producten die gebruikt worden om energie te krijgen en fysieke en mentale vermoeidheid tegen te gaan. In dit artikel zullen we ontdekken wat ze bevatten en welk werkelijk effect ze hebben op ons lichaam.
De belangrijkste ingrediënten van energiedrankjes
Energiedranken zijn dranken die op de markt worden gebracht met als doel een energieboost te geven aan de consument, die niet tevreden is met een simpel kopje koffie. Velen nemen dan ook hun toevlucht tot dit soort producten als ze hun prestaties willen verbeteren, vooral op sportief gebied. Voor een wedstrijd of om een intensieve training te volgen, nemen sommige atleten ze om de prestaties te verbeteren en betere resultaten te garanderen, maar ook studenten en mensen die voor een belangrijk examen staan, dat hoge waakzaamheid en concentratie vereist. Daarom moeten energiedrankjes effectief zijn in het bevorderen van een grotere activiteit van zowel lichaam als geest.
Maar wat zit er in deze drankjes? Dit zijn gewoonlijk de ingrediënten die ze bevatten:
- Cafeïne: het is bekend dat deze stof een opwindend en stimulerend effect heeft op het zenuwstelsel en moet in gematigde doses worden ingenomen. Het percentage in deze producten kan variëren, maar is meestal aanzienlijk hoger dan dat in een kopje thee of koffie.
- Vitaminen en mineralen: sommige producten kunnen ook magnesium en vitamine B bevatten, elementen die de energiestofwisseling bevorderen.
- Aminozuren: energiedrankjes kunnen taurine of carnitine bevatten, stoffen die een positief effect hebben op de mentale en fysieke prestaties.
- Plantenextracten: ze kunnen ook natuurlijke elementen bevatten, zoals guarana of ginseng, die stimulerende eigenschappen hebben.
- Suikers: in deze dranken zijn waarschijnlijk grote hoeveelheden suikers aanwezig, wat resulteert in een stijging van de bloedsuikerspiegel.
De ware effecten van energiedrankjes: de potentiële risico's
Wat gebeurt er met ons lichaam als we een energiedrank drinken? Deze producten brengen risico's en gevolgen met zich mee waarvan je je bewust moet zijn. Houd er allereerst rekening mee dat het stimulerende effect slechts tijdelijk is. Bovendien is het, als we naar de inhoud kijken, gemakkelijk te begrijpen dat de risico’s groter zijn dan de voordelen:
- De aanwezigheid van een teveel aan suiker zal een tijdje het effect hebben van een fysieke en mentale wake-up call, maar kan voorafgaan aan een piek in de bloedsuikerspiegel gevolgd door een scherpe daling. Bovendien kan een hoge inname van suikers bijdragen aan het ontstaan van ziekten zoals diabetes. Laten we de mogelijke gewichtstoename niet vergeten.
- Hoge doses cafeïne zijn niet goed voor het hart: dit moet met mate worden ingenomen, omdat deze zowel de hartslagfrequentie als de stijging van de bloeddruk aanzienlijk kan beïnvloeden, ook bij jongeren.
- Stimulerende middelen kunnen ook de kwaliteit van de rust aantasten en slapeloosheid veroorzaken, omdat ze enkele uren in het lichaam in circulatie kunnen blijven.
- Geestelijke gezondheid: de opwindende inhoud van energiedrankjes leidt tot verhoogde en overgestimuleerde mentale activiteit, wat op de lange termijn problemen met angst en depressie kan veroorzaken, evenals slaapstoornissen en daaruit voortvloeiend gebrek aan helderheid.
- Uitdroging: cafeïne heeft een vochtafdrijvend effect, dus als het in hoge doses wordt ingenomen zonder voldoende water te drinken, kan dit tot uitdroging leiden. Niet iedereen weet dat er naast energiedrankjes ook veel water geconsumeerd moet worden. Volgens de Food and Drug Administration mag je niet meer dan 400 mg cafeïne per dag gebruiken, maar de hoeveelheid die in energiedrankjes zit, staat niet altijd op het product vermeld.
- Gezondheid van het gebit: het citroenzuur en de suikers in deze dranken kunnen gaatjes, verhoogde gevoeligheid en demineralisatie van het glazuur veroorzaken, wat resulteert in gele tanden.
Geven energiedrankjes ons echt meer energie?
Hoewel ze zichzelf energiedrankjes noemen, vervullen de ingrediënten die deze functie zouden moeten vervullen, zoals taurine en carnitine (maar ook cafeïne), deze rol in werkelijkheid niet. Omdat de eerste twee aminozuren zijn die betrokken zijn bij het energiemetabolisme en van nature in spier- en organische weefsels, worden ze geschikt geacht voor het leveren van verdere doses energie, maar hebben ze geen effectieve impact. Het waargenomen effect van de inname van energiedrankjes is waarschijnlijk te wijten aan de inname van enorme hoeveelheden suikers, die inwerken op glucose, een van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam. Bovendien is dit effect tijdelijk en na de afname is er een gevoel van vermoeidheid dat ogenschijnlijk ongemotiveerd is of wordt toegeschreven aan fysieke inspanning.
Bovendien kan guarana, ondanks dat het een plant en dus een natuurlijke stof is, het centrale zenuwstelsel stimuleren, omdat het grotere hoeveelheden cafeïne bevat dan koffie. Naast het verminderen van de eetlust en het geven van een gevoel van verhoogde fysieke en mentale frisheid, kan het hoofdpijn, prikkelbaarheid en mentale verwarring veroorzaken. Ondanks deze mogelijke risico's blijft de markt voor energiedrankjes groeien.
Hoe je energie kunt krijgen als alternatief voor energiedrankjes
Zijn er andere methoden om op een andere en gezondere manier energie te krijgen? Om je overdag energiek en proactief te voelen, kun je het volgende proberen:
- Veel slapen: om meer energie te krijgen, moet je ook weten hoe je deze kunt verdienen en besparen. Door voldoende te slapen en een goede nachtrust te hebben, beschik je de volgende dag over de nodige energie, zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot kunstmatige oplossingen.
- Sporten: lichaamsbeweging lijkt misschien vermoeiend, maar het brengt lichamelijk en geestelijk welzijn met zich mee. Als je het consequent beoefent, zul je de dagelijkse voordelen van trainen merken en zul je je steeds sterker voelen.
- Water drinken: een goede hydratatie helpt gifstoffen te verdrijven en de werking van het lichaam te bevorderen.
- Voedzaam voedsel eten: door te kiezen voor een dieet dat rijk is aan vers, voedzaam voedsel, kun je energie opdoen door simpelweg te eten.
In plaats van op zoek te gaan naar energie nadat je deze kwijt bent, kun je proberen deze behoefte te voorkomen, zodat je je vol kracht voelt door verstandige, gezonde gewoonten in je routine te volgen. Lichaam en geest zullen er profijt van hebben!
- https://www.thehealthy.com/nutrition/energy-drinks-do-to-your-body/
- https://onlinecjc.ca/article/S0828-282X%2814%2901667-5/fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9738880/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892220/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065052/