Lichtvervuiling: wanneer de lichten van de vooruitgang de lucht donkerder maken
Wie heeft zich nog nooit verbaasd over de onmetelijkheid van de sterrenhemel. 's Nachts, als de afwezigheid van verlichting het toelaat, is het mogelijk om te genieten van een prachtig uitzicht dat adembenemend is. Als de afwezigheid van verlichting het toelaat, tenminste.
In feite vertegenwoordigt lichtvervuiling een groeiende bedreiging voor de nachtelijke hemel en, hoe paradoxaal het ook mag lijken, voor het welzijn van de mensheid. Het is een stille crisis die beetje bij beetje leidt tot een sterrenhemel die steeds minder... sterrenhemel is. Maar waarom gebeurt dit? Wat is lichtvervuiling en waarom is het een probleem?
Wat is lichtvervuiling en waardoor wordt het veroorzaakt?
Lichtvervuiling is een vorm van vervuiling die afkomstig is van aardse en kunstmatige bronnen, zoals elektrische verlichting voor gebouwen, straten en huizen. Natuurlijk is het verlichten van de menselijke ruimte noodzakelijk om veiligheidsredenen, maar toch zorgt het ervoor dat het op de lange termijn het zicht op de sterrenhemel aantast. Tegenwoordig is het alleen in afgelegen gebieden mogelijk om een nachtelijke hemel te vinden die vrij is van de beperkingen van menselijke activiteit.
Satellieten die in een baan om de aarde draaien, dragen echter ook bij aan lichtvervuiling. Het meest sprekende voorbeeld is het systeem Starlink van SpaceX, dat de nachtelijke hemel op een onnatuurlijke manier verlicht.
Wat zijn de gevolgen van lichtvervuiling
De overmatige verlichting in steden is te wijten aan straatlantaarns, verkeersborden en huizen. Het licht dat door steden wordt uitgezonden, verspreidt zich in de atmosfeer vanwege de vochtigheid en de aanwezigheid van deeltjes. Het gecreëerde effect is dat van de heldere nachtelijke hemel, waar we allemaal minstens één keer in ons leven getuige van zijn geweest.
Ook de gevolgen van lichtvervuiling verdienen aandacht. Bij mensen kan kunstlicht 's nachts het circadiaan ritme verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en een verhoogd risico op ziekten. De gevolgen voor de nachtelijke fauna zijn veel erger, omdat hun levenscyclus wordt onderbroken: dit gebeurt vaak met trekvogels, die gedesoriënteerd raken door het licht van steden. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft lichtvervuiling ook invloed op de uitstoot van broeikasgassen en koolstofdioxide.
Lichtvervuiling en emotionele impact: wat is noctalgie?
Lichtvervuiling beïnvloedt niet alleen de fysieke ritmes van mens en dier, maar heeft ook een emotionele en culturele impact. Vanuit een bepaald gezichtspunt kan het worden beschouwd als het tegenovergestelde van het gevoel van vrede dat we voelen voor de sterrenhemel. In een open brief aan het tijdschrift Science bedachten de twee astronomen Aparna Venkatesan en John Barentine de term “noctalgie”. Nostalgie naar de nacht, of nostalgie naar de hemel, noctalgie beschrijft het gevoel van verdriet dat gepaard gaat met het geleidelijk verdwijnen van de sterrenhemel. En zoals we weten hebben woorden een aanzienlijke kracht.
Hoe je lichtvervuiling tegengaat en de sterrenhemel opnieuw ervaart
Dat van lichtvervuiling is de laatste in een lange reeks uitdagingen als gevolg van de groeiende impact van menselijke activiteiten op de planeet. Toch zijn er manieren om lichtvervuiling te bestrijden en noctalgie te verminderen. Eén daarvan is het herstel van de duisternis 's nachts, om het milieu te beschermen maar ook de kwaliteit van ons leven te verbeteren, en niet alleen dat. Het gebruiken van lampen met een lage impact op het milieu zou ook een goede eerste stap kunnen zijn, indien gecombineerd met een beleid dat erop gericht is het overmatig gebruik van kunstmatige verlichting te beperken.
In een dergelijke context is het opvallend hoe sommige gemeenschappen zich hebben ingezet door het creëren van sterrenparken. Dit zijn gebieden waar verlichtingsbeperkingen gelden en die een ideale omgeving bieden om naar de sterren te kijken. Maar observatie kan niet alles zijn, en het behoud van de nachtelijke hemel is niet alleen een kwestie van het milieu, maar ook van cultuur, welzijn en verbinding met ons universum.
https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2308/2308.14685.pdf
https://www.media.inaf.it/2023/03/20/light-pollution-space-junk/