Die keer waarin een briefje van Steve Jobs verkocht werd voor 175 duizend dollar: wat stond er op?

Janine image
door Janine

27 Oktober 2023

Die keer waarin een briefje van Steve Jobs verkocht werd voor 175 duizend dollar: wat stond er op?

Kan een vel papier een fortuin waard zijn? Blijkbaar wel en de verkoop van het betreffende object bewijst dit. Maar wat is het verhaal ervan en waarom is het zo kostbaar? Laten we samen de oorsprong ontdekken, wat het is en hoe het werd verkocht.

Freepik

Freepik

Papier op zichzelf is zeker geen duur materiaal. Integendeel: voor weinig kun je meerdere vellen kopen, genoeg om een overvloedige voorraad te hebben. Papier wordt voor veel doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld het absorberende papier dat we in de keuken gebruiken, maar ook voor het maken van boeken, kranten, schriften, agenda's en diverse schrijfhulpmiddelen.

Juist dit laatste kan grote waarde verwerven, bijvoorbeeld als het om de compositie van een beroemde dichter gaat of om het manuscript van een historische auteur. Maar wat is er overgebleven van dat stuk papier dat zo duur was, dat het werd gekocht voor het astronomische bedrag van 175.759 dollar, wat neerkomt op ongeveer 166.550 euro? De reden ligt in het verhaal ervan, of beter gezegd in de persoon die het schreef. Het gaat om een eenvoudig concept, met specifieke opmerkingen voor een advertentie over een van de beroemdste producten die we kennen.

Stukje papier verkocht voor meer dan $175.000: dit is wie het heeft geschreven

Stukje papier verkocht voor meer dan $175.000: dit is wie het heeft geschreven

Freepik

Het veilinghuis RR Auction, gevestigd in Boston, Massachusetts, VS, heeft een historisch document uit 1976 te koop aangeboden dat betrekking heeft op het technische gegevensblad van de eerste Apple 1-computer. Precies: het stuk papier in kwestie is volledig met de hand geschreven door Steve Jobs, de mede-oprichter van Apple, waar we een zeer interessant voorproefje lezen van het ontstaan ​​van personal computers. De aantekeningen zijn met nauwgezetheid en een schat aan details samengesteld: "Het is ontworpen om een ​​6800, 6501 of 6502 microprocessor te gebruiken. Volledige uitbreidbaarheid tot 65K via een edge connector. Base ROM komt binnenkort" zijn enkele van de door het softwaregenie gerapporteerde informatie.

Bobby Livingston, executive vice president van RR Auction, zei dat "de verkoop van deze originele handgeschreven Apple-1-advertentie, geschreven door Steve Jobs, een opmerkelijk bewijs is van het visionaire genie dat behoort tot een van de meest invloedrijke figuren in de moderne technologie." Corey Cohen, Apple-historicus, bevestigde de authenticiteit van het vel papier, dat werd gebruikt voor een advertentie gepubliceerd in Interface Magazine in juli 1976. In dezelfde editie was de advertentie toegevoegd aan een artikel over de productbeschrijving met de titel "Vergelijking tussen appels en sinaasappels", ondertekend door RS Jones. In het stuk verscheen Jobs als marketingdirecteur van Apple, met Stephen Wozniak als technisch directeur van Apple.

Dit markeerde het debuut van een bedrijf dat voorbestemd was om bekend te worden over de hele wereld. Maar er is meer.

De andere spullen van Steve Jobs werden samen met het velletje papier verkocht voor ruim 175.000 dollar

De andere spullen van Steve Jobs werden samen met het velletje papier verkocht voor ruim 175.000 dollar

RR Auction

Dankzij deze publicatie konden de twee “jonge mannen in een garage” twee van de belangrijkste en meest revolutionaire figuren van de twintigste eeuw worden. Wat echter de meeste aandacht trekt is de door Steve Jobs aangegeven prijs: 75 dollar voor "board + handleiding. Een echt koopje". Onderaan het blad kun je duidelijk de handtekening lezen, geschreven in kleine blokletters, "Steven Jobs", met het adres van zijn huis en ook het telefoonnummer van zijn ouders erbij. Voor het nageslacht zal dit huis worden erkend als het oorspronkelijke hoofdkantoor van de Apple Computer Company.

En dat niet alleen: naast het handgeschreven vel papier bevatte het pakket dat op de veiling werd verkocht ook twee polaroidfoto's in kleur, gemaakt in Californië, in The Byte Shop in Mountain View, compleet met de aantekeningen van Jobs op het witte kader, waarin hij het wazige effect onderstreepte "omdat de camera bewoog". De afbeeldingen tonen een samengestelde Apple 1 computer, met bijbehorende monitor en toetsenbord, en het scherm van een Apple 1 met het Apple Basic-programma. De veiling omvatte ook de verkoop van andere items van Jobs, zoals een cheque voor een Apple 2-pc, ondertekend door Steve Jobs en Steve Wozniak in 1976, voor $135.261, en een gesigneerde Apple 1-computer in uitstekende staat en volledig functioneel, ondertekend door Steve Wozniak voor $ 223.520.

Maar wie was de eigenaar van het vel papier en de polaroids voordat ze voor zo'n aanzienlijk bedrag op een veiling werden verkocht?

Wie bewaarde het handgeschreven papiertje van Steve Jobs?

Wie bewaarde het handgeschreven papiertje van Steve Jobs?

RR Auction

De eigenaar van deze kostbare voorwerpen was een goede jeugdvriend van Steve Jobs, die hij in 1968 op de middelbare school ontmoette. "Omdat Jobs nieuw op school was, zocht hij iemand om mee om te gaan tijdens de zomer, dus hij en ik werden meteen vrienden. We fietsten door de omgeving van Sunnyvale en Los Altos, over de bergen van Santa Cruz naar het strand. We hingen vaak rond in de garage van de familie Jobs, waar Steve's vader aan auto's en andere projecten werkte, zoals de boot waarmee hij ons naar het Calero Reservoir in het zuiden van Santa Clara County bracht om te waterskiën", vertelde de man.

In 1972 scheidden hun wegen om verschillende paden te volgen, en het pad van Jobs leidde hem naar Oregon. Ze bleven echter vrienden, hielden in de loop van de tijd contact en zagen elkaar waar mogelijk. “De laatste keer dat Steve en ik elkaar ontmoetten was in juni 2011.” Gedurende die tijd en daarna bewaarde de vriend altijd zijn geschenken. "Tijdens de tijd dat de Apple 1 in ontwikkeling was, bezocht ik Steve verschillende keren en zag ik de computers in testfase in dozen in de garage. Tijdens een van deze bezoeken gaf Steve me een polaroidfoto van de computer, een van de Apple 1 Basic, en een handgeschreven aanbod van gewone boarden voor $75 per stuk."

De omvang van het bedrag dat op een veiling werd aangeboden, eert alleen maar het begin van een bedrijf dat een revolutie teweegbracht in de wereld van de technologie en de revolutie van de personal computers markeerde. De nalatenschap van Steve Jobs blijft bloeien en projecteert zichzelf in een steeds geavanceerdere toekomst, zonder de oorsprong ervan te vergeten.