Brandhout kopen met intelligentie: besparingsstrategieën
Wanneer het warm begint te worden, concentreren we ons op beelden en plaatsen zoals het strand, de zee of de koelte van een bos. Je zou nauwelijks denken aan een mooi knapperend haardvuur of een vuur dat het huis vult met een magische en gezellige sfeer. Toch kun je met een vooruitziende blik en weten hoe je in perspectief moet denken veel besparen op de energiekosten. Zo is de komst van het eerste koude weer zeker niet het ideale moment om brandhout te kopen. Volg ons advies en je bent deze winter veel minder kwijt aan het verwarmen van je huis.
Het beste moment om het aan te schaffen
Wat is de beste periode om brandhout te kopen? We geven je een hint: het is zeker niet in de herfst of winter. In feite beginnen de brandstofkosten voor open haarden en ketels al vanaf oktober te stijgen en bereiken ze hun piek tussen december en januari. Als je van tevoren, dus tussen juli en augustus een voorraad inslaat, zelfs al in juni, kun je aanzienlijk besparen.
Vergelijk de prijzen, maar dat niet alleen
Zoals bij alle aankopen moet je een idee krijgen van de marktprijs door aanbiedingen van meerdere verkopers te beoordelen. Wees echter voorzichtig: het is niet alleen de prijs die je aankoop zou moeten beslissen. Het kan hout van slechte kwaliteit zijn, zonder garantie van de verkoper. Voer dus, zodra je een aantrekkelijke prijs hebt gevonden, ook de volgende controles uit.
Controle op vocht
Goed hout heeft een zeer lage luchtvochtigheid. Met andere woorden, het is droog en hierdoor kan het branden, waardoor er een aangename warmte ontstaat en er geen problemen ontstaan bij het aansteken. Om de luchtvochtigheid te controleren kun je een specifieke luchtvochtigheidsmeter voor hout gebruiken, of de verkoper vragen deze te meten.
Sla een voorraad in, maar alleen onder deze omstandigheden
Midden in de zomer brandhout kopen is dan ook een hele slimme zet. Je kunt het hele jaar door voor warmte zorgen, waardoor de kosten tot 40-50% kunnen worden verlaagd. Dus alles is opgelost toch? Helaas is dit niet echt het geval. Het idee werkt alleen als je een geschikte opslagplaats hebt. In detail moet deze niet alleen ruim genoeg zijn voor een grote partij. De opslag moet ook op een plek plaatsvinden die beschermd is tegen regen en vocht. Anders loop je het risico veel geld uit te geven en zonder bruikbare brandstof te komen te zitten wanneer je die nodig hebt.
Vraag om bezorging
pexels
Je zou kunnen denken dat een manier om de kosten van hout te verlagen is door zelf het transport te regelen, en het door de verkoper voorgestelde transport te vermijden. In werkelijkheid is het in veel gevallen handiger om het transport in de totaalprijs te integreren, in plaats van het afzonderlijk te behandelen. Uiteraard betekent dit dat je een groot voertuig moet huren om het hout te vervoeren: als het hout echter klein is of als je over een eigen voertuig beschikt, is het beter om de lading zelf te vervoeren.
Koop brandhout in partijen
Een goede strategie om de kosten aanzienlijk te verlagen, is door samen met andere mensen brandhout te kopen. Als je vrienden of familieleden hebt met vergelijkbare verwarmingssystemen voor in huis, kun je grote hoeveelheden gezamenlijk aanschaffen. Wanneer de partijen groot genoeg zijn, is het zelfs mogelijk om de huur van een schuur voor houtopslag te delen. Met dit systeem kun je ervoor zorgen dat jij en je dierbaren alles hebben wat jullie nodig hebben om het strengste klimaat vreedzaam het hoofd te kunnen bieden en elk seizoen van het comfort van je huis te kunnen genieten.
Het juiste hout
Denk er ten slotte aan om kwaliteitsbrandhout te kopen, en niet alleen kwantiteit. Groen hout kost minder, maar bevat een hoger vochtpercentage. Daarom presteert het bij hetzelfde gewicht minder goed. Kies daarom voor langzaam brandende materialen. Anders "verbrand" je onmiddellijk al je kapitaal! In feite brandt en verwarmt niet al het hout op dezelfde manier:
- Spar: het is niet geschikt als hout voor de haard omdat er veel rook vrijkomt.
- Acacia: het is het meest gewaardeerde hout voor vuur dat lang mee moet gaan.
- Haagbeuk: dit hout is ook favoriet voor de haard omdat het een goede stabiliteit behoudt tijdens de verbranding.
- Cipres: brandt snel, maar er komt veel roet vrij waardoor de schoorsteen vervuild raakt
- Fraxinus: naast verwarmen is dit hout ook geschikt voor het koken van voedsel.
- Steeneik: uitstekend hout om te verwarmen!
- Eik: brandt langzaam en is geschikt voor het stoken van vuur.
Nu heb je alle ingrediënten om de voorraad hout voor de winter aan te schaffen en niet alleen te genieten van de aangename warmte, maar ook van de comfortabele en gezellige sfeer en de open haard, wetende dat je de juiste prijs hebt uitgegeven!