Hoe werken filterkannen? Alles wat je moet weten over deze huishoudelijke bondgenoten
Het drinken van zuiver en niet-verontreinigd water is een prioriteit voor onze gezondheid en dat uit de gootsteen kan dit niet garanderen. Een strategie om ons organisme te behouden is dus het gebruik van filterkannen: wat zijn het en hoe werken ze?
Wat zijn filterkannen?
We weten het allemaal: hoewel het kraanwater in onze huizen drinkbaar is, is het vaak niet de beste bron om ons te hydrateren. Als we dorst hebben en thuis zijn, gebeurt het vaak dat we naar de gootsteen lopen om een een glas te vullen: het doel op dat moment is het voldoen aan een primaire behoefte en we zien vaak de mogelijke bijwerkingen over het hoofd. Omdat het wordt aanbevolen om minimaal twee liter water per dag te drinken, is het kiezen van een gezuiverde bron praktisch essentieel. Dit geldt zowel voor het water dat we in flessen aantreffen als voor het water dat rechtstreeks uit de kraan komt: dit laatste baart echter grotere zorgen, vooral als het warm is.
Dit komt omdat het via de leidingen vuil, verontreinigingen en giftige stoffen, zoals lood, kan ophopen en rechtstreeks in ons glas terecht kan komen. Ook de smaak en kleur kunnen worden beïnvloed, maar het belangrijkste aspect betreft onze gezondheid. Daarom hebben velen een praktische, goedkope en effectieve huishoudelijke oplossing gekozen: de filterkan, die het water zuivert voordat het wordt gedronken. Maar hoe werkt dit wonderbaarlijke hulpmiddel?
Hoe werken filterkannen?
Een filterkan is een soort keukenkan: de vorm is vrijwel hetzelfde, maar heeft daarnaast een “superkracht”, namelijk het zuiveren van de inhoud. Bij standaardmodellen is er een filter in de kan geïnstalleerd. Door kraanwater in de karaf te gieten, stroomt het door de gleuf in het deksel en komt het in het bovenste reservoir terecht, waar zich het filterpatroon bevindt. Als het water door deze laatste loopt, worden vuil en onzuiverheden verwijderd en wordt het gezuiverde water in de karaf gegoten, klaar om te worden geserveerd en gedronken.
Het filterproces omvat twee methoden:
- Chemisch: filters zoals actieve kool absorberen vuil met behulp van het adsorptieproces, waarbij verbindingen in het water zich binden aan het oppervlak van de koolstof, dat werkt als een spons.
- Fysisch: een gaasfilter, dat een dun gaasje of textielmembraan kan zijn, vangt grotere verontreinigingen op, zoals roestdeeltjes, vuil of zand.
Normaal gesproken duurt het filterproces ongeveer een minuut of twee en omvat het meerdere keren bijvullen van de kan, afhankelijk van de hoeveel gezuiverd water je wilt consumeren. Hoewel dit praktisch en snel is, is het niet effectief tegen alle soorten vervuilende resten. Lood kan bijvoorbeeld niet eenvoudig worden geëlimineerd via dit eenvoudige thuissysteem.
Voor- en nadelen van filterkannen: zijn ze echt de moeite waard?
Als je overweegt een filterkan aan te schaffen en een weloverwogen beslissing wilt nemen, laten we dan eens kijken wat de voor- en nadelen van dit hulpmiddel zijn:
- Gemak en praktisch: het kleine formaat van deze kannen maakt ze zeer praktisch en het plaatsen ervan in huis neemt niet veel ruimte in beslag. Bovendien kun je hem meenemen op reis of direct in de koelkast plaatsen, zodat hij andere delen van de keuken niet rommelig maakt.
- Kosten: dit is een minimale investering, die geen hoge kosten met zich meebrengt en het resultaat is hoe dan ook gezond. Het is duidelijk dat hoe meer je bereid bent uit te geven, hoe hoogwaardiger de karaf zal zijn, maar er zijn even goede producten tegen redelijke prijzen.
- Beperkingen: de kleine afmetingen zijn handig, maar dwingen je vanwege de beperkte capaciteit de kan meerdere keren te vullen. Daarom kan het filteren wat langer duren.
- Effectiviteit: Zoals we al zeiden, kunnen filterkannen problemen met oppervlakkige problemen van water elimineren, maar ze verwijderen niet de meest lastige stoffen, die ook de meest schadelijke zijn. In deze gevallen kun je beter kiezen voor systemen zoals omgekeerde osmose.
- Bijkomende kosten: filters moeten periodiek vervangen worden, ongeveer elke drie maanden, ze vertegenwoordigen daarom een extra kostenpost waar je rekening mee moet houden. De vervanging is afhankelijk van de fabrikant en wordt meestal aangegeven in de instructies.
Voordat je echter besluit wel of geen filterkan te kopen, kun je je water laten analyseren of met een doe-het-zelfpakket kijken wat erin zit en de meest geschikte oplossing voor jouw situatie kiezen: naast dit product kunt u namelijk kiezen voor onderbouwsystemen (waar wel een vergunning voor nodig is), geïntegreerde kraanfilters, waterontharders, filtratiesystemen voor het hele huis en UV-zuiveringssystemen. Kortom, er zijn verschillende oplossingen, maar kiezen voor een filterkan is geen slecht idee, gezien de lage kosten en de onbetwiste effectiviteit, ook al is deze beperkt.
Heb je het weleens geprobeerd?