Ze verspillen tijd en vernietigen creatieve energie: Steve Jobs begreep dit al in 1981

Janine image
door Janine

16 Oktober 2023

Ze verspillen tijd en vernietigen creatieve energie: Steve Jobs begreep dit al in 1981

Is het mogelijk om de toekomst te voorspellen? Sommigen denken van wel, anderen denken van niet, maar afgezien van persoonlijke overtuigingen: als het echt mogelijk zou zijn, zou dit ongetwijfeld een “gave” zijn van een select groepje. Of het nu een buitenzintuiglijke kracht is of de vrucht van een briljante geest, het staat vast dat Steve Jobs een nauwkeurig aspect van de toekomst voorspelde met betrekking tot werk. Laten we uitzoeken wat het is.

Steve Jobs en het begin van toekomstig werk begonnen in de jaren tachtig

Steve Jobs en het begin van toekomstig werk begonnen in de jaren tachtig

Matthew Yohe/Wikimedia commons

Iedereen kent Steve Jobs: het onvergetelijke technologische genie bracht een revolutie teweeg in de communicatiewereld en richtte een van de beroemdste en meest welvarende bedrijven ter wereld op: Apple. Hoewel recentere tijden perfect bekend zijn met producten als iPhone, iPad, Apple Watch en Mac-computers, bestonden er aan het begin van het bedrijf dat voorbestemd was om te worden wat het nu nog steeds is, alleen de eerste revolutionaire prototypen van personal computers, zoals de Apple 1 en 2. Sommige documenten uit die tijd, geschreven en ondertekend door Steve Jobs, werden op een veiling voor een exorbitant bedrag verkocht. Deze dateren uit 1976, maar werden een paar jaar erna een “voorspelling” van de geniale ondernemer.

Zoals bekend heeft er de afgelopen decennia een diepgaande transformatie plaatsgevonden in de manier van werken van elk bedrijf, dat met deze krachtige IT-hulpmiddelen nieuwe organisatorische methoden en systemen heeft verworven. Een verandering die zich in de loop van de tijd heeft voorgedaan, zij het vrij abrupt, en waardoor werkgevers en werknemers veel taken konden versnellen, een groot aantal praktijken konden vereenvoudigen, documenten digitaal konden archiveren en informatie konden verkrijgen in aanzienlijk minder tijd. In de jaren tachtig was dit echter bepaald niet het geval: in kantoren bevonden zich geen pc's, maar typemachines, evenals stapels handleidingen en archiefkasten. Dat was precies de periode waarin Steve Jobs en Stephen Wozniak aan de slag gingen om dingen te veranderen en computers voor iedereen toegankelijk te maken.

De voorspelling van Steve Jobs in de jaren tachtig over de toekomst van werk: dit is wat het was

De voorspelling van Steve Jobs in de jaren tachtig over de toekomst van werk: dit is wat het was

Bernard Gotfryd - Edited from tif by Cart/Wikimedia commons

Een artikel gepubliceerd door Inc., gepubliceerd in de editie van 1981 en opnieuw gepresenteerd aan lezers in de moderne tijd, toont aan dat Jobs' visionaire geest de toekomst van werk precies zo voorstelde als die nu is. Ruim veertig jaar later zijn zijn voorspellingen en hoop uitgekomen: in het door het tijdschrift gerapporteerde stuk, opnieuw voorgesteld met de titel "Steve Jobs, de man die het bedrijfsleven voor altijd veranderde", werd zijn verbeelding geprojecteerd op een werkende wereld met een computer op ieder bureau een vooruitstrevende werkwijze en technologie die medewerkers meer mogelijkheden bood.

Inc beweert dat Mike Scott, destijds president van Apple, in 1980 een communicatie opstelde met de tekst: "Met onmiddellijke ingang! Er zullen geen typemachines meer worden gekocht, gehuurd, enz. Apple is een innovatief bedrijf. Wij moeten geloven en leiden op alle gebieden. Als tekstverwerking zo goed is, laten we het dan allemaal gebruiken! Doel: Per 1-1-81 geen typemachines meer bij Apple... Wij geloven dat het verouderd is. Laten we het eerst zelf bewijzen voordat we proberen onze klanten te overtuigen.”

Jobs was dus niet alleen de eerste die het idee lanceerde, maar bracht het ook in de praktijk: de mensen die voor hem werkten, beschreven hem als een baas die hen kon stimuleren en motiveren, maar die even pretentieus was. Een controversieel figuur, die persoonlijk werkte om de effectiviteit van zijn ideeën aan te tonen, en hetzelfde verwachtte van zijn medewerkers.

Steve Jobs, zijn mening over de mogelijke automatisering op de werkvloer

Steve Jobs, zijn mening over de mogelijke automatisering op de werkvloer

Jon Erlichman/Twitter

Het stoppen met het gebruik van typemachines was voor Jobs een manier om kwaliteit toe te voegen aan het beroep dat hij uitoefende in zijn bedrijf, dat destijds 2.200 werknemers telde, vergeleken met 130.000 nu. Een ander, nog ver verwijderd aspect, dat in het licht van de technologische revolutie al sluipend was, was dat van de automatisering van het werk, dat veel menselijke taken had kunnen vervangen; volgens Steve Jobs zou dit echter niet hebben plaatsgevonden. Integendeel: pc's zouden nieuwe kansen en werkgelegenheidsmogelijkheden hebben geopend, waardoor nieuwe beroepen effectief zouden zijn ontstaan ​​en de kwaliteit van het uitgevoerde werk zou zijn verbeterd. “Niet alleen hebben onze lokale medewerkers de vrijheid om meer lonende en verrijkende taken uit te voeren, maar ze hebben ook de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het oplossen van problemen die uiteindelijk het succes van het hele bedrijf kunnen beïnvloeden”, onthulde hij aan het tijdschrift.

De bezorgdheid over automatisering zou in de nabije toekomst echter echte bevestiging kunnen krijgen, vanwege de steeds belangrijker wordende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Op dezelfde manier kunnen zowel dit laatste als de technologie nieuwe wegen en onontdekte mogelijkheden openen, waardoor meer banen worden gegarandeerd dan er daadwerkelijk zullen verdwijnen. Aan de andere kant, hoeveel beroepen zijn er door de evolutie al verdwenen of verdrongen door de komst van nieuwe ontdekkingen en productiesystemen? Dit is een onvermijdelijk proces dat veel aanpassing vereist, ondanks het feit dat “het verouderde” de ondersteunende basis is die de creatie van nieuwe methodologieën mogelijk heeft gemaakt.

De andere voorspellingen van Steve Jobs: ze kwamen allemaal uit

De andere voorspellingen van Steve Jobs: ze kwamen allemaal uit

Inc. Magazine/Facebook

Jobs verwees ook naar de figuur van het secretariaat, die volgens hem veranderd zou zijn dankzij de aanwezigheid van personal computers. Ook in dit geval aarzelde hij niet om dit idee in zijn eigen bedrijf te implementeren: hij noemde deze nieuwe professionele figuur "gebiedsmedewerker", een nieuwe kwalificatie die uitgebreidere werktaken omvatte, juist dankzij het gebruik en de hulp van pc's. “In de afgelopen vijftien jaar zijn er maar een paar hulpmiddelen geweest die de efficiëntie van de werknemer daadwerkelijk hebben vergroot”, zei Jobs: “De nieuwere, geavanceerdere typemachines, de rekenmachine, het kopieerapparaat en de telefoonsystemen”. Hij doelde op objecten die wij zeker niet vernieuwend vinden, maar die dat voor die tijd zeker wel waren.

Steve Jobs en Mike Scott hadden uiteindelijk gelijk: computers hebben in alle opzichten de plaats ingenomen van typemachines. Maar er is nog een andere “voorspelling” die grote belangstelling heeft gewekt en die teruggaat tot 1985, toen Jobs tijdens een interview met Playboy verklaarde dat pc’s een hulpmiddel voor thuisentertainment zouden worden, maar ook een apparaat dat voor werkzaamheden zou worden gebruikt. Niet alleen dat, hij voegde eraan toe dat mensen op een dag een computer zouden kopen met als hoofddoel verbinding te maken met een “nationaal communicatienetwerk”. Zonder het te weten doelde hij op het internet, dat in 1991 wereldwijd toegankelijk werd gemaakt. En ook deze keer had hij gelijk: die dag is gekomen en nog niet voorbij.