Je oren schoonmaken: dit is waarom je geen wattenstaafjes moet gebruiken en welke alternatieven je hebt

Janine image
door Janine

19 Oktober 2023

Je oren schoonmaken: dit is waarom je geen wattenstaafjes moet gebruiken en welke alternatieven je hebt

Een van de meest delicate en ingewikkelde delen van het lichaam die moeten worden schoongemaakt, zijn de oren. Het meest wijdverspreide gebruik is waarbij gebruik wordt gemaakt van een wattenstaafje, maar er zijn andere oplossingen om hetzelfde doel te bereiken. Laten we er een paar bekijken.

De functie van oorsmeer en het ontstaan van wattenstaafjes om oren schoon te maken

De functie van oorsmeer en het ontstaan van wattenstaafjes om oren schoon te maken

Pixabay

We moeten onze oren regelmatig schoonmaken vanwege een substantie die door ons lichaam wordt geproduceerd: oorsmeer. De vorming ervan is belangrijk en heeft een precies doel, namelijk het verzamelen en opvangen van de bacteriën, het vuil en het stof dat zich binnenin ophoopt, voordat ze te diep in de gehoorgang doordringen. Het zorgt er ook voor dat de huid in het oor niet uitdroogt. Het is daarom een ​​natuurlijk en zelfreinigend middel dat belangrijk is voor de verdediging van het oor, en dat in werkelijkheid niet mag worden verwijderd. De aanwezigheid ervan kan echter ongemak veroorzaken en leiden tot een aandoening die ceruminose wordt genoemd, waarbij de ophoping buitensporig is en de gehoorgang geheel of gedeeltelijk kan blokkeren.

Als we nadenken over de meest gebruikelijke methode om onze oren periodiek schoon te maken, gaan de gedachten automatisch naar het wattenstaafje: dit kleine hulpmiddel is speciaal voor deze functie gemaakt, maar het gebruik ervan wordt in werkelijkheid niet aanbevolen, omdat dit schade aan het trommelvlies en de gehoorgang kan veroorzaken of het oorsmeer dieper kan duwen, waardoor het risico op infecties toeneemt. Wattenstaafjes werden in 1923 uitgevonden door de Pools-Amerikaan Leo Gerstenzang toen hij zag hoe zijn vrouw stukjes watten aan tandenstokers bevestigde, zodat ze de neus van hun zoon en de buitenkant van zijn oren konden schoonmaken. In de overtuiging dat het nuttig was om een ​​effectiever hulpmiddel te creëren, creëerde hij het beroemde staafje dat we allemaal kennen. In de loop van de tijd verspreidde zich echter, als gevolg van een onjuiste doorgifte van informatie, de gewoonte om het op de verkeerde manier te gebruiken, waardoor het naar binnen werd gedrukt met de bedoeling het oorsmeer te verwijderen, maar het enige resultaat was dat het te diep doordrong. Om deze reden waarschuwen experts voor onjuist gebruik. Als je je oren wilt reinigen, zijn er andere methoden waar je uit kunt kiezen.

Je oren schoonmaken: zo doe je dat zonder wattenstaafjes

Je oren schoonmaken: zo doe je dat zonder wattenstaafjes

Freepik

Zoals we al zeiden is de aanwezigheid van oorsmeer niet alleen volledig natuurlijk, maar ook noodzakelijk vanwege de antibacteriële, beschermende en smerende werking. Als je je oren schoon wilt houden, kun je in ieder geval kiezen uit betere, veiligere en beter te verkiezen opties dan de klassieke wattenstaafjes, zoals:

  • Een warm washandje: dit is een van de veiligste manieren om je oren schoon te maken zonder ze te beschadigen. Neem een ​​warm, vochtig washandje met een beetje zeep, doe je vinger in het washandje en volg de uitwendige rondingen van het oor met delicate bewegingen. Voor dit doel is douchewater voldoende en je moet voorkomen dat je je hoofd zo kantelt dat het in de gehoorgang terechtkomt.
  • Olijfolie: dit is een natuurlijk huismiddel dat oorsmeer kan verzachten en gemakkelijker kan verwijderen. Gebruik gewoon een paar druppels olijfolie, laat deze met een druppelaar in je oor vallen en ga dan een paar minuten op je zij liggen. Je moet het proces vier of vijf dagen achter elkaar ongeveer drie keer per dag herhalen.
  • Papieren zakdoekjes: de methode is vergelijkbaar met die van wattenstaafjes, maar veel veiliger. Het enige wat je hoeft te doen is een zakdoek of een stukje stof oprollen, deze met warm water bevochtigen en over de buitenkant van het oor halen, zonder dat je het naar binnen duwt.
  • Raadpleeg een arts: als je niet zeker weet hoe je je oren moet reinigen, zowel bij jezelf als bij je kind, kun je contact opnemen met je arts om de productie van oorsmeer te beoordelen: als deze te hoog is, kan dit leiden tot tinnitus, gedeeltelijk en plotseling verlies van het gehoor en oorpijn. In deze omstandigheden zal hij de reinigingsmethode voorstellen die het beste bij je past.

Wat je moet vermijden bij het schoonmaken van je oren

Wat je moet vermijden bij het schoonmaken van je oren

Pixabay

Het inbrengen van voorwerpen in je oor kan gevaarlijk zijn, en dit geldt niet alleen voor wattenstaafjes, maar ook voor spuiten, pincetten en andere voorwerpen die niet worden aanbevolen. Dit is wat je moet vermijden:

  • Oorkaarsen: Hoewel deze hulpmiddelen enige populariteit hebben gewonnen, hebben ze geen bewezen voordelen. Integendeel, ze kunnen gevolgen hebben zoals brandwonden en gehoorverlies, daarom wordt dit niet aanbevolen. Kies in plaats daarvan voor andere, veiligere oplossingen.
  • Scherpe instrumenten: veel mensen nemen hun toevlucht tot het gebruik van puntige of harde voorwerpen. Dit moet absoluut worden vermeden, omdat elk instrument dat in het oor wordt ingebracht niet alleen het trommelvlies kan perforeren, maar het oorsmeer diep in de gehoorgang kan duwen in plaats van het te verwijderen, met als resultaat dat het fysiologische zelfreinigingsproces wordt onderbroken en het risico op infecties toeneemt.

Houd er daarom rekening mee dat deze oplossingen je blootstellen aan veel grotere risico's dan de voordelen. Hoe maak jij je oren gewoonlijk schoon?