De echte reden waarom treinsporen vol stenen liggen: ze spelen een cruciale rol

Janine image
door Janine

18 Oktober 2023

De echte reden waarom treinsporen vol stenen liggen: ze spelen een cruciale rol

Het zal je vast wel eens zijn opgevallen dat er tussen de treinrails stenen zijn geplaatst. Als je dacht dat dit toeval was, leggen we in dit artikel uit waarom dit in werkelijkheid niet het geval is: er is een precieze reden voor de aanwezigheid van stenen op spoorwegen. Laten we samen kijken wat het is.

Stenen op treinrails: waarom?

Stenen op treinrails: waarom?

Freepik

Wanneer we een trein nemen, wordt onze aandacht gevestigd op een reeks stappen en passages: op tijd op het station aankomen, de mogelijke verbinding berekenen, controleren of er geen vertraging wordt gemeld (dat gebeurt soms) of een verandering van perron, het vervoeren van koffers, als we die hebben. Zodra de trein arriveert, kan de volgende moeilijkheid zich aandienen: kunnen we een zitplaats vinden? En als we een stoel gereserveerd hebben, zijn we dan in de juiste wagon gestapt? En zullen de toiletten vlakbij zijn en vooral functioneel zijn? Zodra we een vrije zitplaats hebben gevonden, moeten we hopen op de goede manieren van anderen, en geen vervelende mensen tegenkomen die luid praten, die praten aan de telefoon of die hun smartphone gebruiken om video's te bekijken of naar audio te luisteren zonder koptelefoon. Dit laatste kan een oplossing zijn om jezelf af te zonderen en eindelijk te kunnen ontspannen, een boek te lezen of uit het raam te kijken en te genieten van het landschap dat aan je ogen voorbij trekt.

Kortom, in al dit vermoeiende proces is de tijd om ons te wijden aan het observeren van de sporen beslist schaars. Maar tijdens de soms erg lange wachttijden zou je het aspect op kunnen merken, en het grindpad dat hen vergezelt. Nee, dit is geen toeval, maar op alle sporen liggen stenen verspreid: waarom? Waar dienen ze voor?

Daarom liggen de treinsporen vol stenen

Daarom liggen de treinsporen vol stenen

Pixabay

Deze stenen hebben een precieze naam: ze worden "spoorballast" genoemd, een fundamenteel onderdeel van het spoorwegvervoer. Het zijn gebroken stukken steen waarvan de grootte en samenstelling kunnen variëren afhankelijk van het type trein en de staat van het spoor. In het begin werd spoorwegballast gemaakt met kalksteen en graniet, duurzame en resistente materialen, maar recentelijk zijn er ook afval en gerecycled cement gebruikt, handigere elementen met een lagere impact op het milieu. Maar wat is hun functie?

Het doel van ballast op de sporen is om een ​​soort spoorwegbedding aan te leggen om deze te ondersteunen en waterpas te stellen. In wezen dienen ze om de stabiliteit van de sporen te garanderen, om het reizen met de trein veiliger te maken. Bovendien helpen ze regenwater en ander vuil af te voeren zonder dat dit zich ophoopt. Zonder spoorwegballast zouden treinroutes riskanter en gevaarlijker zijn, met mogelijke ontsporingen tot gevolg. Om de sporen stabiel te maken, zijn er in ieder geval stenen nodig die niet de neiging hebben te bewegen, met scherpe randen, die niet alleen de voertuigen veilig ondersteunen, maar ons ook in staat stellen de groei van vegetatie op de sporen te vermijden, die de ondergrond van de spoorlijnen zouden kunnen verzwakken.

Goederentreinen, die bijzonder zwaar zijn, hebben een hardere en resistentere ballast nodig dan die bestemd voor personenvervoer. Het klimaat en de temperaturen van de verschillende geografische gebieden bepalen ook de aard van de rotsen: de routes die meer regen of sneeuw voorspellen, vereisen bijzonder drainerende spoorwegballast, terwijl de sporen die worden blootgesteld aan hitte of bittere kou niet moeten kunnen verslechteren.

Hoe stenen op treinsporen worden geplaatst: het proces

Hoe stenen op treinsporen worden geplaatst: het proces

Pxabay

De stenen die rond de sporen zijn opgestapeld vormen daarom de ondergrond voor de spoorbielzen, de op afstand van elkaar geplaatste rechthoekige steunen die loodrecht op de sporen staan. Vroeger werden ze van hout gemaakt, maar tegenwoordig zijn de meeste dwarsliggers van voorgespannen beton. Maar hoe wordt de ballast op de sporen geplaatst? Dit proces wordt het aanleggen va ballast genoemd en begint met het verwijderen van de vorige stenen die op de rails zijn geplaatst. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van specifieke apparatuur zoals antimanipulatie machines en ballastregelaars. Op dit punt wordt de oude steenslag op een speciale vrachtwagen geladen en naar afvalverwerkingspunten of recycling getransporteerd.

Voordat de nieuwe ballast wordt geplaatst, wordt deze onderzocht om eventuele defecten of beschadigingen te identificeren die mogelijk een interventie vereisen voordat deze op de sporen wordt geplaatst. Nadat deze stap is uitgevoerd, wordt de nieuwe ballast gelijkmatig verdeeld over de bodem van het spoor met behulp van machines zoals kunstmeststrooiers. De bovenste laag blijft iets lager, om een ​​betere afwatering te bereiken.

Wanneer de nieuwe ballast volledig is aangelegd, wordt deze met een stampmachine samengeperst, waardoor deze stabiel en waterpas wordt. Deze stap is cruciaal om mogelijke gaten of luchtbellen te verwijderen. Tenslotte wordt er tijdens de aanstampfase voor gezorgd dat de ballast goed aan de grond hecht. Na een eindcontrole en de nodige aanpassingen kunnen treinen weer veilig op het spoor rijden. Er wordt regelmatig periodiek onderhoud uitgevoerd om mogelijke slijtageproblemen te identificeren en te corrigeren.

Wist je wat de functie was van stenen op rails en waarom het belangrijk is om ze niet te verplaatsen?