Wie was de eerste veganist in de geschiedenis? De oorsprong en het ontstaan van deze levensstijl

Janine image
door Janine

17 Oktober 2023

Wie was de eerste veganist in de geschiedenis? De oorsprong en het ontstaan van deze levensstijl

We weten allemaal wat veganisme is, maar weinigen kennen de historische en culturele oorsprong ervan, en deze levensstijl die steeds meer mensen omarmen volledig begrijpen. Maar wie heeft het ingehuldigd en werd daarmee de eerste veganist in de geschiedenis?

Veganistische levensstijl: het is niet alleen een voedselkeuze

Veganistische levensstijl: het is niet alleen een voedselkeuze

Pixabay

Wereld Veganismedag vindt plaats op 1 november en is een zeer belangrijke datum voor degenen die deze levensstijl hebben aangenomen. Ja, want het is niet alleen een voedselkeuze, maar een echte filosofie die steeds meer mensen verenigt. Degenen die kiezen voor een leven gebaseerd op veganisme consumeren niet alleen geen dierlijk voedsel of daarvan afgeleide producten, maar geven ook het dragen en gebruiken van kleding en accessoires die daarvan zijn gemaakt op, zoals bijvoorbeeld leren tassen of schoenen. Dit geldt ook voor instrumenten, sieraden, cosmetica en alle artikelen die componenten van dierlijke oorsprong gebruiken, inclusief producten die daarop zijn getest.

In wezen probeert veganisme op alle mogelijke manieren elke vorm van gebruik van fauna zoveel mogelijk uit te sluiten. Op dezelfde manier onderzoekt en stelt het valide alternatieven voor die dieren ten goede komen, maar ook het milieu en de mens zelf. Sommigen vinden deze levensstijl buitensporig, vooral wat betreft het dieet, dat elke dierlijke bron elimineert, inclusief vis en insecten, maar ook derivaten zoals eieren, zuivelproducten en honing. Dit is bedoeld als een openlijke oppositie tegen de intensieve landbouw, tegen de wreedheid jegens deze wezens, en pleit voor respect voor hun leven op onze planeet.

Een veganistisch dieet kan nog steeds rijk en gevarieerd zijn, zolang je lichaam niet de noodzakelijke voedingsstoffen mist, bijvoorbeeld door suppletie. Het dieet omvat de consumptie van alle soorten groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, waardoor typisch omnivore gerechten met alternatieve ingrediënten ontstaan. Maar wie was de eerste mens op aarde die ervoor koos veganist te zijn?

De eerste veganist in de geschiedenis en de wortels van deze filosofie in de oudheid

De eerste veganist in de geschiedenis en de wortels van deze filosofie in de oudheid

Freepik

Veganisme is een extreme vorm van vegetarisme, waarbij vlees en vis uit het dieet worden verwijderd, maar niet hun derivaten en bijproducten. In werkelijkheid heeft deze filosofie geen bepaalde en gedefinieerde oorsprong, noch een precieze persoon aan wie de rol van "uitvinder" moet worden toevertrouwd. Een van de eerste bekende veganisten in de geschiedenis is echter al-Maʿarri, een Arabische dichter die leefde tussen ongeveer  973 en  1057, die beroemd werd vanwege zijn gedicht getiteld “Ik steel niet langer van de Natuur”. Zelfs vóór hem werden in het oude Griekenland principes van vegetarisme en veganisme gevonden, om redenen die gebaseerd waren op gezondheid, dierenwelzijn en redenen die verband hielden met de transmigratie van zielen, ook geleid door het concept van de Griekse filosoof Porphyrius, rond 270, volgens welke als mensen respect verdienen, hetzelfde moet gelden voor dieren.

Zelfs Pythagoras leek rond 500 voor Christus deze filosofie te omarmen. Eudoxus van Cnidus, een leerling van Archytas en Plato, schreef dat de Griekse wiskundige “zich onderscheidde door zo'n puurheid en zich niet alleen onthield van dierlijk voedsel, maar ook afstand hield van koks en jagers”. Boeddhisten, jainisten en hindoes geloofden ook dat mensen op geen enkele manier dieren pijn mochten doen. Hoewel de term veganisme veel later werd bedacht, heeft het afzien van vleesconsumptie daarom een ​​veel oudere oorsprong, die teruggaat tot de beschavingen in de Indusvallei in 3300–1300 voor Christus. In 300 voor Christus was De Griekse historicus Megasthenes getuige van een vegetarische levensstijl onder de Indiërs die in plaats daarvan gericht was op vleesconsumptie. De Chinese boeddhistische monnik Fa-hsien merkte in het jaar 500 na Christus ook op dat Indiërs er de voorkeur aan gaven om vlees op te geven en in plaats daarvan een vegetarisch dieet te volgen.

De veganistische levensstijl in de westerse geschiedenis

De veganistische levensstijl in de westerse geschiedenis

Pixabay

In het Westen heeft deze praktijk zich niet zo snel verspreid. Rond 1400-1500 verklaarde Leonardo Da Vinci zich echter tegen het slachten van dieren, waarbij hij deze praktijk openlijk aan de kaak stelde en afstand deed van de consumptie van vlees, terwijl Descartes in 1600 een vegetarisch dieet aannam, in de overtuiging dat vlees schadelijk was voor de gezondheid. In 1732 ontstond de orthodoxe religieuze gemeenschap Ephrata Cloister in Pennsylvania, VS, die zowel vegetarisme als het celibaat aanmoedigde, terwijl aan het einde van dezelfde eeuw de filosoof Jeremy Bentham het concept van mededogen met dieren steunde, omdat ze in staat zijn om te lijden als menselijke wezens. In 1847 ontstond in Engeland de Vegetarian Society, gevolgd door de American Vegetarian Society in 1850, opgericht door dominee Sylvester Graham en Dr. Alcott. Tegen het einde van de eeuw, in 1891, ontstond in Groot-Brittannië de Humane League: Edward Carpenter, George Bernard Shaw en Edward Rose leidden een campagne om medeleven met alle bewuste wezens te bevorderen en een einde te maken aan dierenleed in de landbouw en de wetenschap.

De Engelse timmerman Donald Watson bedacht de term “veganisme” in november 1944 en richtte in Groot-Brittannië de Vegan Society op met als doel de productie en consumptie van zuivelproducten te stoppen. Omdat vegetariërs deze afgeleide producten aten, verklaarde hij dat hij een woord wilde creëren om degenen die ervan afzagen te onderscheiden. Hij profiteerde, ten gunste van zijn zaak, van tuberculose, die het afgelopen jaar 40% van de Britse melkkoeien had getroffen. In februari '45 bracht hij een verklaring uit over hoe de term moet worden uitgesproken: "Veegan, niet Veejan." In 2005 bedroeg het aantal burgers dat zichzelf veganist verklaarde in Groot-Brittannië 250.000, vergeleken met 2 miljoen in de VS.

Heb jij een veganistische levensstijl aangenomen of heb je hier ooit over nagedacht?