Bestaat er een geneesmiddel tegen verkoudheid? De wetenschap legt deze veel voorkomende infectie aan ons uit

Janine image
door Janine

17 Oktober 2023

Bestaat er een geneesmiddel tegen verkoudheid? De wetenschap legt deze veel voorkomende infectie aan ons uit

Verkoudheid, ook wel rhinitis genoemd, is een veel voorkomende aandoening waar we elk jaar mee te maken krijgen. De oorzaken van het optreden ervan kunnen verschillend zijn, maar de vraag die we onszelf stellen is: is er een remedie voor deze aandoening? Laten we het samen uitzoeken.

Wat is een verkoudheid en hoe lopen we het op?

Wat is een verkoudheid en hoe lopen we het op?

Pixabay

We zijn allemaal wel eens verkouden geweest en sommigen hebben er meerdere keren per jaar last van: een verstopte neus en loopneus, het herhaaldelijk niezen en tranende ogen zijn erg vervelend en dwingen ons om met de zakdoek in de hand door het huis en op straat te lopen, en ook over een grote voorraad te beschikken. Het proces duurt in feite een paar dagen, waarbij het belangrijk is om zoveel mogelijk binnen te blijven en kou te voorkomen. Rhinitis is naar alle waarschijnlijkheid de meest wijdverspreide epidemie, aangezien volwassenen er ongeveer twee tot drie keer per jaar last van krijgen en kinderen zelfs nog vaker. We hebben er vaak gedurende de seizoenswisseling last van, wanneer de dagen nog warm zijn en de temperatuur 's avonds plotseling daalt, waardoor we aan een groter risico worden blootgesteld.

Wat wij kennen als verkoudheid is in werkelijkheid een virale infectie van de bovenste luchtwegen, waarbij dus de keel en de neus betrokken zijn. Er zijn verschillende virussen die deze aandoening kunnen veroorzaken, maar de belangrijkste boosdoeners zijn de beruchte rhinovirussen, die meer dan honderd varianten omvatten en ook astma kunnen veroorzaken. Deze kleine ziektekiemen glippen door de neusgaten, dringen de cellen binnen die de wand van de luchtwegen vormen en vermenigvuldigen zich totdat ze de typische symptomen veroorzaken. Maar liefst 20% van de mensen loopt het virus op zonder daadwerkelijk ziek te worden.

Maar is er een remedie tegen verkoudheid?

Bestaat er een geneesmiddel tegen verkoudheid? Het antwoord

Bestaat er een geneesmiddel tegen verkoudheid? Het antwoord

Pexels

Hoewel het een zeer wijdverspreide en bekende infectie is, bestaat er in werkelijkheid geen remedie tegen verkoudheid. Dat klopt: er is geen manier om het te behandelen, maar alleen om de symptomen onder controle te houden, die naast niezen en een verstopte neus of loopneus ook hoesten, keelpijn, lichte koorts en vermoeidheid kunnen omvatten. Onderzoek naar het begrijpen van de natuurlijke afweermechanismen die ons lichaam gebruikt om de infectie te bestrijden is nog steeds aan de gang, maar in feite is er op dit moment geen echte behandeling om deze te elimineren. We moeten ons er daarom bij neerleggen de verkoudheid te verwelkomen wanneer deze zich aandient, de daarmee samenhangende aandoeningen op de best mogelijke manier te beheersen en te wachten tot het vanzelf overgaat. Het rhinovirus muteert zeer snel en omdat er veel varianten zijn, is het, in tegenstelling tot de griep, niet mogelijk om een ​​vaccin tegen verkoudheid te maken.

Bovendien zijn antibiotica niet effectief tegen rhinitis, omdat ze wel bacteriën kunnen bestrijden, maar geen virussen. Daarom vertegenwoordigen ze geen goede behandelingsoptie, ondanks hun wijdverbreide gebruik voor aandoeningen waarvoor het gebruik ervan niet vereist is en die hebben bijgedragen aan de toename van de resistentie tegen deze medicijnen. Om verlichting te vinden van de standaardverkoudheid kun je daarom maatregelen nemen zoals:

  • Rust
  • Veel water drinken door het normale gebruik van vloeistoffen te verhogen
  • Gorgelen met warm zout water
  • Medicijnen tegen verstopte neus

De wetenschap heeft ontdekt dat het rhinovirus gedijt bij lagere temperaturen, wanneer de natuurlijke antivirale afweer van cellen in de bovenste mondholte minder efficiënt is. De sensoren die de aanwezigheid van virussen detecteren zijn verdoofd en kunnen andere cellen niet waarschuwen om antivirale eiwitten te produceren. Dit is de reden waarom we, door koude lucht in te ademen, het risico op verkoudheid vergroten.

Kuur tegen verkoudheid: een veel voorkomend ingrediënt blijkt niet effectief te zijn bij orale inname

Kuur tegen verkoudheid: een veel voorkomend ingrediënt blijkt niet effectief te zijn bij orale inname

Freepik

Met betrekking tot de medicinale optie voor de behandeling van symptomen heeft een onafhankelijke commissie van de Amerikaanse Food and Drug Administration haar mening gegeven over een zeer populair ingrediënt voor de behandeling van verkoudheid en allergieën: fenylefrine, dat ineffectief is verklaard in de samenstelling van tabletten. Hoewel het een absoluut veilig middel is, twijfelen veel artsen al jaren aan de werkelijke effectiviteit ervan. De commissie werd aangetroffen in veel gangbare vrij verkrijgbare producten waarvoor geen recept nodig is en kwam bijeen om de mate van decongestiva ervan zorgvuldig te evalueren: op de vraag of "de gepresenteerde huidige wetenschappelijke gegevens de hypothese ondersteunen dat de monografische dosering van oraal toegediende fenylefrine effectief is als neusdecongestiva” was het antwoord negatief. Dr. Diane Ginsburg, lid van de commissie, zei: "We zouden eigenlijk geen producten op de markt moeten hebben die niet effectief zijn."

Fenylefrine werd in de jaren zeventig goedgekeurd als vrij verkrijgbaar medicijn, waardoor het gebruik ervan toenam na 2005, toen de toegang tot vrij verkrijgbare medicijnen die pseudo-efedrine bevatten, een ander soortgelijk decongestiva, werd beperkt. In 2007 concludeerde de FDA dat fenylefrine effectief zou kunnen zijn, maar dat verder onderzoek nodig was. Latere onderzoeken zijn tot de conclusie gekomen dat dit ingrediënt, wanneer het oraal wordt toegediend in de standaarddosering, niet voldoende kracht heeft, terwijl uit ander onderzoek is gebleken dat het controversieel is en niet in staat is om aan de huidige wetenschappelijke normen te voldoen. De situatie is anders voor neussprays die het bevatten, die volgens onderzoek echt effectief lijken te zijn. In tabletvorm wordt fenylefrine door de darmen geabsorbeerd en zodanig gemetaboliseerd dat slechts een kleine hoeveelheid in de bloedbaan en vervolgens in de neus terechtkomt.

Een burgerpetitie wordt verzocht om de verwijdering van vrij verkrijgbare medicijnen in pilvorm die deze stof bevatten: niet vanwege de veiligheid ervan, maar vanwege de onnodige kosten waarmee ze te maken zouden krijgen. “De FDA zal nauw samenwerken met fabrikanten om producten zo nodig te herformuleren om de beschikbaarheid te garanderen van producten die veilig en effectief zijn bij de behandeling van verkoudheids- of allergiesymptomen”, aldus het agentschap.

Natuurlijke remedies om verlichting te vinden van verkoudheidssymptomen

Natuurlijke remedies om verlichting te vinden van verkoudheidssymptomen

Pixabay

Om de verkoudheid zo kort mogelijk te laten duren of verlichting te vinden, zijn er ook enkele natuurlijke remedies. Bedenk echter dat rust het sleutelwoord is en de eerste tegenmaatregel die moet worden genomen als je merkt dat je er last van krijgt. Als je geen toevlucht wilt nemen tot medicijnen of andere oplossingen wilt proberen, kun je kiezen voor:

  • Inhalaties met essentiële oliën, direct in te ademen door het hoofd te bedekken met een handdoek om te voorkomen dat de verbindingen in de lucht terechtkomen. Als alternatief kun je ook zuiveringszout, een uitstekend ontsmettingsmiddel, of grof zout gebruiken.
  • Neusspoelingen: probeer natuurlijke sprays op basis van zoutoplossingen die het slijmvlies reinigen van externe invloeden en hydrateren.
  • Schone lucht inademen: Droge, ongezonde lucht in gesloten ruimtes moet je zien te voorkomen. Parfumeer de lucht met essentiële oliën van eucalyptus, citroen of tijm. Je kunt ook gewoon wat water in een pan verwarmen en de citroen- of sinaasappelschil, een lepel azijn en kaneel, en misschien zelfs een paar druppels etherische olie van grove den toevoegen.
  • Massages: breng twee druppels etherische olie van eucalyptus en twee druppels kamfer verdund in een basisolie van plantaardige oorsprong aan op de rug en borst en masseer tot het is opgenomen.
  • Sesamolie of aloë vera: een minimale hoeveelheid is voldoende om rechtstreeks in de neusholtes aan te brengen om de uitdroging van de slijmvliezen tegen te gaan. Zorg ervoor dat je niet inhaleert.

Neem ook vitamine C om je immuunsysteem te versterken. Hoe “behandel” jij je verkoudheid?