Slaperigheid na de lunch: dit is de reden waarom we de behoefte voelen om te slapen na het eten

Janine image
door Janine

18 Oktober 2023

Slaperigheid na de lunch: dit is de reden waarom we de behoefte voelen om te slapen na het eten

Na het eten komt het vaak voor dat we een zekere slaperigheid voelen, waardoor we onze ogen willen sluiten en uitrusten, zelfs als we weer aan het werk moeten: maar waar komt dat door en wat kunnen we ertegen doen? In dit artikel zullen we proberen het uit te leggen.

Slaperigheid na de maaltijd, een veel voorkomend fenomeen met verschillende namen

Slaperigheid na de maaltijd, een veel voorkomend fenomeen met verschillende namen

Pexels

Heb je weleens kort na het eten een intens gevoel van slaperigheid gevoeld? Je kunt niet wachten tot de lunch om je eetlust te stillen, maar je realiseert je dat weer aan het werk gaan een zekere inspanning vergt: ineens is het enige wat je in werkelijkheid wilt, een dutje kunnen doen.

Dit fenomeen komt vrij vaak voor en wordt postprandiale slaperigheid genoemd, maar staat ook bekend als “after lunch dip”. De vermoeidheid die we voelen hangt in feite nauw samen met de maaltijd en is in de meeste gevallen een volkomen onschadelijke manifestatie, ook al zou dit voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Postprandiale slaperigheid is daarom het gevoel van vermoeidheid na het eten. Als het na de lunch optreedt, wordt dit een post-lunch dip of “3 uur-crash” genoemd. In gevallen waarin we veel eten, bijvoorbeeld met kerst of op recepties, wordt dit fenomeen omschreven als “voedselcoma”. Hoe meer we eten, hoe intenser het gevoel van slaperigheid dat we voelen. Het kan ons allemaal af en toe treffen, maar wat zijn de echte oorzaken van deze staat?

Dit is de reden voor de slaperigheid na de lunch: het heeft te maken met de voeding

Dit is de reden voor de slaperigheid na de lunch: het heeft te maken met de voeding

Freepik

Deskundigen hebben verschillende factoren geïdentificeerd die het verlangen om na de lunch te slapen kunnen beïnvloeden. Onder deze vinden we:

  • Wat we eten: Voedingsmiddelen die veel koolhydraten of vetten bevatten, zorgen ervoor dat we ons vermoeider voelen dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Koolhydraten kunnen namelijk slaperigheid veroorzaken, vooral als ze een hoge glycemische index hebben. Door het suikerniveau te verhogen, kunnen ze na de piek tot een plotselinge energiedaling leiden, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het nuttigen van energiedrankjes. Vetten kunnen ook een impact hebben, maar het hangt ervan af welke. Vooral onverzadigde vetten en transvetten veroorzaken vermoeidheid, zoals boter, gefrituurd voedsel, reuzel, palmolie, varkensvlees, kaas en ijs.
  • Hoeveel we eten: het consumeren van veel calorieën in één maaltijd heeft een aanzienlijke invloed op de vermoeidheid na de lunch.
  • Voedingsstoffen: onderzoek heeft aangetoond dat sommige elementen in het voedsel dat we consumeren slaperigheid bevorderen, waaronder tryptofaan en melatonine. Als deze voedingsstoffen tijdens het avondeten worden geconsumeerd, bevorderen ze de slaap en dit is geen probleem omdat we dan toch gaan slapen. Als ze echter als lunch worden geconsumeerd, zijn ze misschien niet de beste keuze, gezien het werk dat nog moet worden voltooid. Melatonine is een hormoon dat door onze hersenen wordt geproduceerd als reactie op duisternis, waardoor lichaam en geest kunnen ontspannen en in slaap kunnen vallen. Daarom kan het de energiedaling veroorzaken die we na de lunch voelen als het zit in het voedsel dat we net hebben gegeten. Voedingsmiddelen die er rijk aan zijn zijn maïs, eieren, komkommers, bosbessen, gerst, haver, pistachenoten, champignons, zalm, rijst, tarwe en aardbeien. Tryptofaan daarentegen is een aminozuur dat een bepaalde staat van slaperigheid kan veroorzaken. Ons lichaam zet het namelijk eerst om in serotonine en uiteindelijk in melatonine, met de effecten die we zojuist hebben uitgelegd. Voedingsmiddelen die het in grote hoeveelheden bevatten zijn melk, pinda's, zonnebloem- en pompoenpitten, kip, vis, eiwit, kalkoen, koolhydraten en sojabonen.

Waarom hebben we de behoefte om na de lunch te slapen? Andere factoren

Waarom hebben we de behoefte om na de lunch te slapen? Andere factoren

Pexels

Voedsel is niet de enige reden die de vermoeidheid na de lunch beïnvloedt, die ook kan worden bepaald door andere factoren die de natuurlijke timing van ons lichaam beïnvloeden, zoals:

Slaap: als we slapen, hebben we dat te danken aan de geleidelijke ophoping van een chemische stof, adenosine, die zijn maximale piek bereikt op het moment dat we gaan slapen. In de middag is het echter hoger dan in de ochtend, dit komt omdat hoe langer we wakker zijn, hoe groter de accumulatie ervan zal zijn, wat resulteert in de behoefte om te slapen.

Circadiaan ritme: het betreft de slaap-waakcyclus en reguleert deze twee fasen. Het is een soort interne klok, die de tijden bijhoudt waarop we wakker zijn en de tijden waarop we rusten. Gedurende de dag neemt het toe om ons actief te houden en het adenosineniveau onder controle te houden. In de middag kan er echter een daling optreden, ongeveer zeven/negen uur nadat we wakker zijn geworden, en dit leidt tot een gevoel van vermoeidheid en slaperigheid.

Deze redenen zijn van invloed op het feit dat je na de lunch het typische gevoel van vermoeidheid ervaart, dat meestal tussen 13.00 en 15.00 uur optreedt. Mensen die worden gedefinieerd als avondmensen en die een ander circadiaans ritme hebben, voelen zich over het algemeen veel later dan aan het begin van de middag vermoeid.

Hoe kun je slaperigheid na de lunch bestrijden?

Als dit gevoel aanhoudt, kunnen er onderliggende oorzaken worden geïdentificeerd, hoewel dit zeldzamer is, zoals een lage bloeddruk, het gebruik van medicijnen, problemen met de schildklier, uitdroging en alcoholgebruik, die het effect van adenosine versterken. Maar wat kunnen we doen om het contraproductieve gevoel van vermoeidheid na de lunch tegen te gaan?

  • Langer slapen: slaapgebrek kan bijdragen aan dit gevoel, dus zorg ervoor dat je 's nachts voldoende slaap krijgt.
  • Zonlicht: het circadiaan ritme wordt beïnvloed door zonlicht, wat betekent dat ons lichaam actiever is als we worden blootgesteld aan zonlicht. Als je direct na de lunch naar buiten gaat, kun je je alerter voelen.
  • Voeding: zoals we hebben gezien, is het tijdens de lunch beter om voedingsmiddelen te vermijden die slaperigheid bevorderen.
  • Een dutje doen: een dutje doen na de lunch, dat niet langer duurt dan twintig minuten, kan nuttig zijn.
  • Sporten: fysieke activiteit helpt slaperigheid tegen te gaan, maar vermijd te veel bewegen voordat je gaat slapen.

Heb jij vaak het verlangen om te gaan slapen na het middageten?