Openbare toiletten: waarom is de toiletbril vaak U-vormig?
We zijn bijna allemaal terughoudend in het gebruik van een openbaar toilet, maar we moeten toegeven dat ze van fundamenteel belang zijn: in het geval van lange reizen of langdurige afwezigheid van huis zijn ze de enige manier om aan je behoeften te voldoen, omdat we goed weten hoe schadelijk het is wanneer het lichaam vaste en vloeibare behoeften vasthoudt. Ook als je niet langere tijd van huis bent, kan er zich een noodsituatie voordoen waardoor je gedwongen wordt het openbare toilet te gebruiken.
Als je een openbaar toilet binnengaat, merk je duidelijke verschillen met je comfortabele badkamer thuis: alles is compleet anders, je komt een openbare ruimte binnen, misschien met je neus dicht en probeert zo min mogelijk aan te raken. Maar ook een ander element maakt het verschil ten opzichte van je badkamer: het toilet. Heb je de merkwaardige vorm van de toiletbril in de meeste openbare toiletten opgemerkt? Waarom hebben toiletten een U-vormige bril?
Zijn openbare toiletten echt vuiler?
Het wordt ons als kinderen al geleerd: in een openbaar toilet raak je niets aan met je handen en ga je uiteraard niet op de wc-bril zitten! Iedereen leert een acrobatiek waar circusartiesten jaloers op zouden zijn. Maar zijn openbare toiletten echt vuiler dan onze eigen badkamer?
Het antwoord is over het algemeen ja. Openbare toiletten zijn om één belangrijke reden rijker aan ziektekiemen en bacteriën: frequenter gebruik door een groter aantal mensen. Uit een onderzoek zijn zelfs 77.000 verschillende soorten bacteriën en virussen gevonden in openbare toiletten. Er zijn mensen die zouden kunnen betogen dat openbare toiletten objectief gezien veel vaker worden schoongemaakt - tenminste, dat zou zo moeten zijn - en dat daarom de bacteriële belasting onder controle is, maar de realiteit is dat schoonmaken vaak de verspreiding van ziektekiemen niet kan elimineren.
Ook verkeerd gebruik door gebruikers draagt bij aan vervuiling in de toiletten: bedenk dat van de 80% van de mensen die de gewoonte hebben hun handen te wassen na gebruik van de badkamer, slechts 30% zeep gebruikt. Maar de situatie is minder rooskleurig dan het lijkt: slechts 5% van de mensen besteedt de aanbevolen 15 seconden aan het wassen van hun handen.
We moeten ons erbij neerleggen: sommige openbare toiletten zullen schoner zijn dan andere, rekening houdend met de frequentie van gebruik en de schoonmaak, maar over het algemeen is het de moeite waard om alle goede praktijken toe te passen om het contact van je lichaam met oppervlakken te beperken.
Waarom hebben openbare toiletbrillen een U-vorm?
Schoon, dit is het sleutelwoord als het om openbare toiletten gaat. Het is precies dit principe dat wordt beantwoord door de vraag die we ons allemaal hebben gesteld bij het betreden van een openbaar toilet: "Waarom heeft de toiletbril een opening aan de voorkant?".
De reden houdt niet strikt verband met de mogelijkheid van gebruik door een niet-gehandicapte persoon, maar, zoals we al zeiden, met het concept van reinheid. Aangezien sommige mensen misschien op het toilet moeten zitten om hun behoeftes te doen, voorkomt de opening aan de voorkant dat hun intieme delen in contact komen met het toilet zelf. De opening aan de voorkant is effectief voor zowel vrouwen als mannen.
Bovendien voorkomt de U-vorm van de bril ook dat urine zich ophoopt en tegen de wanden komt. Als je in een openbaar toilet een toilet met een opening aan de voorkant aantreft, haal dan niet je neus op: dit maakt het gebruik veiliger en comfortabeler!
Zijn toiletten met een opening aan de voorkant nuttig voor mensen met een handicap?
Veel mensen denken dat de opening aan de voorkant bedoeld is voor mindervaliden om naar het toilet te kunnen. In werkelijkheid hebben we gezien dat het een ander doel heeft, namelijk het bevorderen van correct gebruik van het toilet, het beperken van het contact van de intieme delen met de oppervlakken en het voorkomen dat vuil zich ophoopt op de toiletbril.
Het is echter juist om te denken dat de oplossing van de opening aan de voorkant ook nuttig is voor gehandicapten: als het toilet ook is uitgerust met een douchekop, zorgt de opening aan de voorzijde ervoor dat het toilet met minder inspanning van de gebruiker kan worden gebruikt.
Als het niet mogelijk is om in openbare toiletten een ruimte te reserveren voor gebruikers met specifieke behoeften, is het een goed idee om de toiletten zo inclusief mogelijk te maken en daarom een toilet met een U-vormige opening te installeren.
Andere redenen waarom de bril U-vormig is.
Het lijkt erop dat er ook andere redenen zijn waarom de openbare toiletbril een U-vorm heeft: de eerste is van economische aard, aangezien de opening aan de voorzijde feitelijk minder materiaalgebruik en dus economische besparingen met zich meebrengt.
De tweede, beslist merkwaardigere reden betreft diefstal: het lijkt er namelijk op dat de wc-bril een van de meest gestolen voorwerpen uit openbare toiletten is. Afgezien van de wens om te analyseren waarom iemand een openbare toiletbril mee naar huis zou willen nemen, lijkt het erop dat de installatie van open toiletbrillen diefstal ontmoedigt, waarschijnlijk omdat mensen geen voorwerp in huis willen hebben dat doet denken aan het openbare toilet.
Denkend aan een oud gezegde dat nog steeds geldt: de wereld is mooi omdat het gevarieerd is, en er zijn zelfs mensen die openbare toiletbrillen willen hebben!