Honden kunnen huilen van vreugde, dat heeft een onderzoek bevestigd
Aan honden worden veel kwaliteiten toegeschreven. Bij het beschrijven ervan worden bijvoeglijke naamwoorden gebruikt zoals: lief, trouw, slim, intelligent, aanhankelijk en nog veel meer. Net als katten is een van de belangrijkste eigenschappen van huisdieren het voelen en uiten van onvoorwaardelijke genegenheid, ook vanwege het feit dat hun "geest simpel is”. Ondanks de vele talenten zijn de hersenen van een hond beslist veel minder uitgebreid dan die van een mens.
Daarom overheerst het instinct. Deze overtuigingen zijn echter geenszins uitputtend en definitief. Er is zo weinig bekend over de capaciteiten van deze viervoeters. In het bijzonder roept een onderzoek van enkele Japanse wetenschappers vraagtekens op bij wat we al weten of denken te weten over hun aard. Honden huilen bijvoorbeeld van vreugde. Dit is de ongelooflijke onthulling die de cerebrale en emotionele complexiteit van “de beste vriend van de mens” zou aantonen.
Aan de oorsprong van de ontdekking
Waarom wordt er gezegd dat honden huilen van vreugde? Het komt allemaal voort uit onderzoek uitgevoerd door een team van wetenschappers van de Japanse Universiteit van Azabu. Emotionele reacties met betrekking tot bepaalde situaties en gedragingen werden afgeleid uit een steekproef van 18 exemplaren.
De dieren, die ongeveer 7 uur gescheiden werden gehouden van hun baasjes, werden vervolgens aan hen teruggegeven. Toen de honden hun familie weer ontmoetten, werd een ongebruikelijke traanvorming waargenomen. Alle klassieke houdingen van opwinding werden hiermee in verband gebracht, zoals kwispelen met de staart en vragen om geaaid te worden.
De tranen hadden geen andere motivatie, zoals dat er iets in de ogen zat, of een uiting van verdriet. De dieren waren eenvoudigweg overweldigd door de emotie hun dierbaren weer te zien, en ze lieten zich gaan in een bevrijdende huilbui.
Het tegenbewijs
Voor meer zekerheid werden dezelfde dieren voorgesteld aan andere onbekende mensen. Velen van hen waren echter blij iemand weer te zien na urenlange isolatie. Het is bekend dat deze buitengewone wezens sociaal zijn en zich identificeren met een roedel. De emotionele ontlading bij de eigenaren was echter beslist intenser. Dit komt door de bijzondere band die dag na dag ontstaat, met gevoelens van liefde en vriendschap.
Honden huilen dus van vreugde, en dit ondersteunt theorieën over hun cognitieve potentieel en het feit dat hoe langer ze onder de mensen leven, hoe meer ze communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Dit is zeker een belangrijke ontdekking, maar het is een conclusie waartoe iedereen die een viervoeter heeft gehad en echt van hem hield, misschien al enige tijd geleden was gekomen.
Herkennen honden het wanneer hun baasje huilt?
Als daarom is waargenomen dat honden kunnen huilen, is het logisch om je af te vragen of ze daadwerkelijk “huilen” kennen, of, met andere woorden, of ze begrijpen welke emoties hun baasje voelt als ze hem zien huilen.
Wat zeker is, is dat honden het huilen en de tranen van een mens herkennen en begrijpen dat een mens op dat moment troost nodig heeft: het is in feite niet ongewoon om een hond dicht bij hem te zien liggen, zijn hoofd op zijn benen of voeten laten rusten en zijn handen beginnen te likken. Dit zijn allemaal gebaren die gemaakt worden met de bedoeling degene die huilt te troosten.
De staat van onmiddellijke empathische reactie die wordt geactiveerd bij een hond die een persoon ziet huilen, vooral als het een persoon in zijn omgeving is, activeert reflexmatig een staat van "ongemak". De hond leeft dus zozeer mee in het huilen van de mens, dat hij zelf dezelfde emoties ervaart.
In essentie kennen honden huilen dus goed als een emotionele reactie: ze huilen van vreugde als ze hun mens na een lange scheiding weer zien, en ze leven mee met iemand die huilt.
De uitzonderlijke emotionele vermogens van honden herinneren ons er dagelijks aan dat in elke aanhankelijke blik en kwispelende staart een oneindige les in liefde en begrip schuilt.
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01132-0
https://www.livescience.com/20823-canine-comfort-dogs-understand-emotion.html