Uitzonderlijke ontdekking die dateert uit de Tweede Wereldoorlog tijdens opgravingen

Janine image
door Janine

20 Oktober 2023

Uitzonderlijke ontdekking die dateert uit de Tweede Wereldoorlog tijdens opgravingen

De archeologie blijft ons ongelooflijke ontdekkingen geven in elk deel van de wereld, maar in dit geval hebben we het over een ontdekking die in Engeland heeft plaatsgevonden. Het is een artefact uit de Tweede Wereldoorlog waar de opgravers op zijn zachtst gezegd enthousiast van werden. Laten we er meer over te weten komen.

De ontdekking dateert uit de Tweede Wereldoorlog en vond plaats in Engeland

Archaeologists in England have excavated an experimental catapult designed to launch World War II bomber planes into the air..

Pubblicato da Love LasVegas su Venerdì 13 ottobre 2023

De archeologie is een uiterst fascinerende sector, die ons de mogelijkheid biedt om dankzij het werk van experts zelfs zeer oude vondsten aan het licht te brengen. Elke vondst heeft een enorme historische waarde, het leert ons iets meer over ons verleden en de beschavingen waartoe ze behoorden, hun gewoonten, gebruiken en manier van leven. Hun bestemming is vaak in een museum, waar ze worden tentoongesteld en bewonderd door enthousiaste bezoekers.

We hebben miljoenen jaren achter de rug, maar zelfs vandaag de dag zijn er nog veel verborgen en onontdekte “verrassingen”. Met steeds geavanceerdere hulpmiddelen kunnen archeologen plaatsen bereiken waar dit tot gisteren niet mogelijk zou zijn geweest, dankzij bijvoorbeeld drones en kunstmatige intelligentie. In dit artikel zullen we het echter hebben over een uitzonderlijke ontdekking die plaatsvond tijdens een opgraving in Engeland: het is iets dat nog nooit is gebruikt en waarvan de oorsprong teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Niets heel oud, zeker, maar met een zeer waardevolle historische relevantie.

Een uitzonderlijke ontdekking: het is een katapult uit de Tweede Wereldoorlog

Een uitzonderlijke ontdekking: het is een katapult uit de Tweede Wereldoorlog

Guillaume Rueda/Wikimedia commons

Het is niets minder dan een experimentele katapult, gemaakt met het doel bommenwerpers in te zetten. Het is een bouwproject gevonden op een terrein van de Britse Royal Aircraft Establishment, gebouwd tussen 1938 en 1940. De naam is de RAE Mark III-katapult en zijn functie had juist moeten zijn geweest om geladen bommenwerpers te lanceren vanaf een van de twee landingsbanen, ongeveer 82 meter lang. Het project kwam echter pas aan de oppervlakte toen het terrein werd geplaveid door de aanleg van een traditionele landingsbaan van bijna tweeduizend meter lang. Het object werd gevonden tijdens opgravingen die werden uitgevoerd vóór de start van de bouwwerkzaamheden op de Harwell Science and Innovation Campus, een faciliteit waar meer dan 240 organisaties werkzaam in wetenschap en technologie in Oxfordshire, in Engeland, zijn gevestigd.

De vondst onthulde de interne werking van de katapult, die beschikt over een cirkelvormig gat van 30 meter en een draaiplatform. Het heeft ook een trekhaak, die via een ondergrondse band met de lanceerklare gevechtsvliegtuigen zou worden verbonden, aangedreven door twaalf Rolls-Royce Kestrel vliegtuigmotoren via luchtcompressie. In ieder geval heeft het bij de opgravingen gevonden prototype nooit kunnen werken, omdat het zich tijdens de ontwerpfase niet kon aanpassen aan de bommenwerpers waarvoor het bedoeld was. Bovendien werd de katapult aan het einde van de oorlog achtergelaten en werd het gat gebruikt als opslagplaats voor radioactief afval. Nadat dit afval was verwijderd, bleef het begraven totdat de opgravingen het aan het licht brachten, waarbij ook werd ontdekt dat er in de aangrenzende gebieden een landingsbaan is uitgerust met een wapenpositie.

Mark III-katapult: de mening van het Museum of London Archaeology

Mark III-katapult: de mening van het Museum of London Archaeology

MOLA

Volgens MOLA, Museum of London Archaeology, is de Mark III-katapult uit de Tweede Wereldoorlog ontworpen met als doel brandstof te besparen op gevechtsvliegtuigen en start- en landingsbanen te bouwen die korter zijn dan die van traditionele luchthavens. Op de sociale pagina van het museum lezen we:

"Deze structuur is ontworpen om grote bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog letterlijk de lucht in te katapulteren! We hebben onlangs deze RAE Mark III-katapult opgegraven in Harwell, maar waarom werd deze gemaakt? Hoe werkte het en wat hebben we ontdekt? De katapult moest werken door vliegtuigen snel op startsnelheid te brengen met behulp van een pneumatische arm die met een trekhaak aan het vliegtuig was bevestigd. Het moest ervoor zorgen dat vliegtuigen met meer brandstof konden worden geladen, zodat ze verder konden reizen. Dit idee kwam echter nooit van de grond en het project werd gelaten voor wat het was. Hoewel het bestaan ​​van de katapult al bekend was, vonden we in de buurt ook een wapenopstelling voor een vervolgbaan."

Hoewel het prototype nooit werd gebruikt, vormde de structuur ervan het startpunt voor de ontwikkeling van andere systemen, waaronder de in 1941 gebouwde katapult voor het koopvaardijschip, die vliegtuigen op schepen kon lanceren. Susan Porter van MOLA, projectleider, zegt dat deze ontdekking ons helpt de experimenten te begrijpen die plaatsvonden tijdens de twee oorlogen. "Deze fascinerende structuur herinnert ons aan de snelle experimenten en innovaties tussen de twee oorlogen en de Tweede Wereldoorlog. Fundamenteel is dat het vastleggen van de locatie en het aspect van elke centimeter betekent dat de katapult bewaard blijft voor toekomstige generaties”, aldus Porter.

De overblijfselen, die zullen worden ontmanteld maar bewaard, zijn ook in digitale en 3D-vorm gereproduceerd om hun structuur te observeren. Wat vind je van deze ongewone ontdekking?