Verenigd Koninkrijk: alcoholvrije dranken mogen “wijn” genoemd worden
De Britse regering heeft een ambitieus plan gelanceerd om de consument te faciliteren en de wijnindustrie te ondersteunen in het post-Brexit-tijdperk. Dit is een plan voorgesteld door het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, dat tot doel heeft het leven van burgers en bedrijven te vereenvoudigen met betrekking tot de Europese regelgeving. Onder de voorstellen van de regering belooft het de discussie op gang te brengen over het nieuwe etiketteringssysteem, volgens welke alcoholvrije dranken “wijn” mogen worden genoemd.
Overheidsinitiatieven om de wijnindustrie in Groot-Brittannië te promoten
De mogelijkheid om niet-alcoholische dranken als “wijn” te definiëren maakt deel uit van een grote reeks maatregelen die de Britse regering heeft voorgesteld. Het doel is om het leven van consumenten en bedrijven gemakkelijker te maken en zo de wijnindustrie in Groot-Brittannië te promoten. Maar wat zijn deze veranderingen? Van de verschillende punten die in het document van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken aan bod komen, zijn dit de belangrijkste:
- uitbreiding van de definitie BOB ook naar hybride wijnstokken, omdat deze beter bestand zijn tegen het klimaat en ziekten;
- opheffing van het verbod op het op de markt brengen van Piquette, de alcoholarme drank die wordt verkregen door de resterende afvallen in water te spoelen en vervolgens te gisten;
- veranderingen aan kurken voor mousserende wijn en de vorm van wijnflessen, om transport mogelijk te maken en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen;
- opheffing van het verbod op het mengen of verwerken van in Groot-Brittannië geïmporteerde wijnproducten, zodat het mogelijk wordt de wijn sprankelender of ook zoeter te maken;
- wijziging van de benaming "wijn" voor dranken met een alcoholgehalte van minder dan 8,5%.
Alcoholvrije dranken worden ook als “wijn” bestempeld
En dit laatste is een van de belangrijkste punten van de hervorming die de Britse regering voorstelt. Zoals we hebben gezien zijn dit veranderingen die tot doel hebben de Europese wetgeving die nog steeds van kracht is, te vereenvoudigen, ten voordele van de Britse wijnsector.
Volgens de regelgeving wordt wijn feitelijk gedefinieerd als een drank op basis van gefermenteerd druivensap die tussen de 8,5% en 15% alcohol bevat. Met het voorstel wil Londen het woord “wijn” echter ook gebruiken voor dranken met een lager alcoholgehalte: ook 0,0%.
De nieuwe regels, die vanaf 1 januari 2024 van kracht zijn, zullen het op de markt brengen van alcoholvrije wijn mogelijk maken, die ook wordt verkregen door de transformatie van uit Europa geïmporteerde wijnen. Hoewel deze praktijk nu verboden is, zal dat vanaf 2024 niet meer het geval zijn en kunnen Britse consumenten ook een alcoholvrije wijn of een Piquette in de supermarkt zien liggen. Aan de andere kant brengt de term "niet-alcoholisch" volgens de autoriteiten de klanten niet in verwarring, maar bevordert zij eerder een zeker bewustzijn over de consumptie van alcoholische en niet-alcoholische dranken.
De kruistocht van de Britse regering voor alcoholvrije dranken
De keuze om niet-alcoholische dranken ook "wijn" te noemen, evenals de andere innovaties van de nieuwe verordening, riskeren nogal wat controverse te veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk en (vooral) daarbuiten. Om een soort “geïnformeerde consensus” te behouden, lanceerde de regering twee consultaties over de nieuwe regels.
Het eerste overleg betrof wijzigingen op het gebied van alcoholvrije wijn, Piquette en import uit Europa. En de reacties van de industrie waren in sommige gevallen positief en in andere slechts lauw. Hoewel sommige regels voor de import en het gebruik van hybride wijnstokken positief zijn ontvangen, kan hetzelfde niet worden gezegd voor de marketing van Piquette of het mengen van geïmporteerde wijnen. Tegelijkertijd waardeerden niet veel geraadpleegde bedrijven de mogelijkheid om alcoholvrije dranken “wijn” te noemen.
De publieke consultatie over de plannen van de Britse regering om meer mensen te stimuleren om te kiezen voor alcoholvrije of alcoholarme dranken is echter van een andere aard. De hoop hier is dat de veranderingen bier en niet-alcoholische wijn populairder zullen maken en gemakkelijker te kopen. Of, voor Britse consumenten, ook lekker om te drinken.