Ze zitten in elke auto en kunnen je leven redden: waarom hoofdsteunen belangrijk zijn
Als we aan het interieur van een auto denken, kijken we vooral naar de beschikbare ruimte en het rijcomfort. Vanuit dit oogpunt spelen stoelen niet alleen een sleutelrol op het gebied van comfort, maar ook op het gebied van veiligheid. Een van de meest genegeerde elementen zijn de hoofdsteunen, tegenwoordig een essentieel onderdeel van het auto-interieur. Laten we eens kijken waarom ze zo belangrijk zijn, hoe ze ons beschermen bij een ongeval en wat hun geavanceerde functies zijn.
Veiligheidssystemen in de auto: verschil tussen actief en passief
In een auto zijn veiligheidssystemen onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. Enerzijds zijn er de actieve systemen, dat wil zeggen systemen die tot taak hebben eventuele ongevallen te voorkomen. Deze groep omvat remmen en stuurinrichting, verlichting en banden, evenals diverse detectiesystemen. Het belang ervan is bekend, omdat je hiermee snel kunt handelen en de veiligheid tijdens het rijden kunt vergroten.
Aan de andere kant zijn er echter passieve veiligheidssystemen. Ze zijn net zo belangrijk, omdat ze bij een ongeval een rol spelen om de levens van passagiers te beschermen. Sommige zijn ook heel bekend, zoals veiligheidsgordels en luchtzakken, oftewel airbags die in werking treden bij een ongeval. Hoewel ze misschien slechts een esthetisch element lijken, zijn hoofdsteunen ook passieve veiligheidssystemen: laten we eens kijken waarom.
Hoofdsteunen: een oude uitvinding met recent gebruik
De aanwezigheid van hoofdsteunen is tegenwoordig een standaardkenmerk in alle auto's, maar dit was niet altijd het geval. Denk maar aan oldtimers, of zelfs voertuigen van enkele decennia geleden: er waren maar heel weinig modellen die er één hadden. Het eerste patent voor hoofdsteunen werd in 1921 verleend, maar pas in de jaren ’60 werden ze gebruikt bij het ontwerp van een auto. In de jaren ’80 kunnen we hoofdsteunen echter standaard op elk voertuig gaan zien. En wetende waar ze voor dienen en hoe ze ons beschermen bij een ongeval, is het vreemd dat dit niet eerder is gebeurd.
Waarom zijn hoofdsteunen belangrijk in een auto?
Hoofdsteunen spelen een cruciale rol in de veiligheid van passagiers. Als passieve veiligheidssystemen ligt hun belang in de bescherming van mensen bij een kop-staartbotsing of frontale botsing. Bij dit soort ongelukken worden de lichamen en hoofden van de passagiers namelijk naar achteren tegen de stoelen geduwd. Als er geen hoofdsteun was om deze buiging tegen te gaan, zou zelfs een “eenvoudig” ongeval het risico lopen op ernstig nek- en rugletsel.
Vanuit dit oogpunt betreft een van de redenen die hoofdsteunen belangrijk maken de veiligheidsgordels. Tijdens een auto-ongeluk kan een passagier ook achterover kantelen door de werking van de veiligheidsgordels. De hoofdsteunen komen in dit geval tussenbeide om de hele beweging te beperken, de nek van de persoon te beschermen en ernstigere schade te voorkomen.
De geavanceerde functies van de hoofdsteunen
Uiteraard bieden hoofdsteunen ook andere functies in een auto. Ten eerste ondersteunen ze de rug en zorgen er daardoor voor dat je een correctere houding kunt aannemen, waardoor de pijn in de onderrug op langere ritten wordt verminderd. Bovendien verplaatsen sommige geavanceerde modellen zich tijdens botsingen richting de hoofden van passagiers, waardoor de schade bij een botsing wordt verminderd. Maar een functie waar niet veel over gesproken wordt, is de functie waarmee je de hoofdsteunen kunt gebruiken om jezelf uit een auto te bevrijden. Tijdens een noodsituatie is het namelijk mogelijk om de hoofdsteunen van hun stoel te halen en deze te gebruiken om het glas van de auto te breken, waardoor op kritieke momenten een uitweg ontstaat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154063/
https://www.iihs.org/news/detail/good-head-restraints-reduce-injuries-by-11-percent