Waarom zijn kinderen dol op smartphones, en hoe kunnen we voorkomen dat dit een probleem wordt?
Veel meer dan in het verleden voelen de kinderen van vandaag zich verrassend aangetrokken tot de technologie, vooral smartphones en tablets. Wat misschien een onschuldig tijdverdrijf lijkt, en voor ouders een manier om hun kinderen te kalmeren, kan in werkelijkheid gedrag veroorzaken dat niet goed is voor de groei van kinderen. Laten we proberen de reden voor deze sterke aantrekkingskracht te begrijpen, de gevaren van smartphones voor de kleintjes, en hoe we kinderen kunnen laten wennen aan een verantwoord gebruik van technologie.
Waarom houden kinderen van smartphones?
Om te begrijpen waarom kinderen van smartphones houden, moeten we nadenken over hoe onze hersenen het mechanisme van voldoening reguleren via een beloning. Wanneer we een positieve en lonende sensatie ervaren, geven de hersenen dopamine af, een neurotransmitter die de motivatie en het gedrag beïnvloedt dat gericht is op het zoeken naar voldoening.
Dit is wat er gebeurt als een kind een smartphone gebruikt en met een simpele aanraking iets kan bereiken. De hersenen van het kind geven dopamine vrij, waardoor een positief gevoel ontstaat dat hem zal aanmoedigen voortdurend naar die voldoening te zoeken. En om het in de toekomst te herhalen. Hoe groter het gebruik van technologische apparaten zoals smartphones en tablets, hoe intenser dit mechanisme wordt. Kortom, het is een voortdurende blootstelling die een echte verslaving kan veroorzaken.
De negatieve effecten van smartphones op kinderen
Volgens verenigingen als de Italian Society of Pediatrics en de American Academy of Pediatrics moet het gebruik van mobiele apparaten bij kinderen van 0 tot 8 jaar worden geëvalueerd op basis van de effecten op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onjuist, voortdurend en overmatig gebruik van smartphones en tablets kan leiden tot:
- vermindering van de fysieke activiteit en daaruit voortvloeiende toename van het risico op zwaarlijvigheid;
- slaapproblemen;
- leermoeilijkheden;
- verhoogde impulsiviteit en prikkelbaarheid;
- negatieve effecten op de aandacht;
- isolatie en vermindering van sociale interacties;
- verminderde controle over zichzelf.
Elk van deze gevolgen kan, zelfs op zichzelf genomen, ontwikkelingsproblemen veroorzaken bij kinderen die te veel smartphones gebruiken. Wanneer deze symptomen samen optreden, wordt het heel belangrijk om te proberen het gebruik van technologische apparaten strenger te reguleren.
Kinderen die smartphones gebruiken: hoe doe je dat op een gezonde manier?
Op zichzelf is de smartphone uiteraard slechts een hulpmiddel dat ook constructief gebruikt kan worden en de ontwikkeling van kinderen kan ondersteunen. Om de relatie met technologische apparaten te verbeteren, zijn er enkele richtlijnen die bijzonder effectief kunnen zijn.
Voor kinderen jonger dan 2 jaar is het bijvoorbeeld belangrijk om deze apparaten alleen in het gezelschap van een volwassene te gebruiken en te voorkomen dat kinderen ze alleen gebruiken. Bovendien is het essentieel om geschikte toepassingen en inhoud te kiezen. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar is het echter een goede gewoonte om het gebruik van smartphones en tablets te beperken tot maximaal één uur per dag, om zo ook tijd te reserveren voor andere belangrijke ontwikkelingsactiviteiten. Ook als we naar de inhoud kijken, is het goed om dit samen met de ouders te doen en interactieve en geweldloze toepassingen te kiezen. Ten slotte kunnen schoolgaande kinderen ook zelfstandig smartphones en tablets gebruiken, maar altijd rekening houdend met hun opleiding. Het vaststellen van een maximale dagelijkse gebruikstijd is prima, net als het afspreken van gebruiksregels. Bovendien is het juist om een kind dat een smartphone gebruikt, de gevaren van internet uit te leggen en hem te leren dit hulpmiddel bewust te gebruiken.
Hoe een kind van een mobiele telefoon ontgiften?
Een andere belangrijke en besproken kwestie betreft manieren om een kind te ontgiften van mobiele telefoons. Praten over detox, hoe metaforisch ook, betekent dat er sprake is van enige afhankelijkheid. Als een ouder vermoedt dat het kind verslaafd is geraakt aan smartphones en tablets, moet worden geprobeerd het kind dit geleidelijk af te laten bouwen. Het aanbieden van interessante alternatieve activiteiten zoals sporten of buitenactiviteiten is een goede manier, maar zonder te overdrijven met verboden en dreigementen. Op de lange termijn werken ze niet. Als het probleem echter aanhoudt, wordt het essentieel om een specialist te raadplegen en te proberen een plan uit te voeren om de relatie van het kind met technologie gezonder te maken.
https://publications.aap.org/aapnews/news/19982/Is-your-child-ready-for-a-cellphone
https://publications.aap.org/aapnews/news/13958/Study-Parents-often-don-t-realize-children-using