Waarom is de naam Linda verboden in Saoedi-Arabië?
Het kiezen van een naam voor een kind is een cruciaal moment voor toekomstige ouders. Dit is een beslissing die de toekomst van het kind zal beïnvloeden: zijn naam zal hem voor het leven vergezellen. Sommige ouders kiezen voor gewone namen, anderen kiezen voor namen van de grootouders, weer anderen maken riskantere keuzes. Er zijn echter namen die in verschillende delen van de wereld verboden zijn, en die toekomstige ouders niet kunnen kiezen voor hun kinderen. Laten we eens kijken welke het vreemdst zijn: wist je bijvoorbeeld dat de naam Linda verboden is in Saoedi-Arabië? En het bevindt zich in goed gezelschap.
Waarom is de naam Linda verboden in Saoedi-Arabië?
Saoedi-Arabië is een land waar het kiezen van namen beslist streng is. De Saoedische regering heeft een lijst met verboden namen opgesteld voor zowel jongens als meisjes, met beperkingen op basis van conformiteit met sociale tradities. Dit betekent dat bijzondere namen als Maya en Yara verboden zijn, maar ook gewone namen als Linda en Alice.
In IJsland is het verboden een kind Christian te noemen
De redenen die ertoe hebben geleid dat de IJslandse regering bepaalde namen voor burgers van het eiland heeft verboden, zijn van meer technische aard. Ouders zullen Christian, Camilla en Duncan niet kunnen kiezen voor hun kinderen, voornamelijk om twee redenen. De eerste is dat IJsland een commissie heeft die zich uitsluitend bezighoudt met de goedkeuring van eigennamen, waarbij de culturele en taalkundige tradities moeten worden gerespecteerd. De tweede is dat het IJslandse alfabet geen C heeft, waardoor het onmogelijk is om de letter in de voornamen van kinderen te gebruiken.
Aangenaam kennis te maken, mijn naam is X Æ A-12: namen die verboden zijn in de Verenigde Staten
pbkwee/Flickr
Het eerste kind van Elon Musk en Claire Boucher heette aanvankelijk X Æ A-12, een naam waar lang over gesproken werd. Niet iedereen weet echter dat de ouders van de kleine X (geen woordspeling) zijn naam moesten veranderen, van X Æ A-12 in X Æ A-XII. In de Verenigde Staten zijn namen met cijfers namelijk verboden. Even veelzeggend, zij het minder bekend, is het verhaal van een man uit North Dakota die zijn naam wilde veranderen in 1069. Ja, het nummer. Het voorstel werd uiteraard verworpen door het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Absurde namen verboden in Frankrijk om ongemak voor kinderen te voorkomen
In Frankrijk houden de redenen die leiden tot het verbieden van een naam verband met de nationale cultuur, zij het op een andere manier dan de verwijzing naar tradities. Een naam kan namelijk worden afgewezen als wordt aangenomen dat deze tot spot of ongemak voor het kind kan leiden. Wat betekent dit? Dat een Franse ouder zijn zoon of dochter niet Nutella, Strawberry of Prins William zal kunnen noemen. En als we deze namen noemen, komt dat omdat sommigen echt geprobeerd hebben ze voor hun kinderen te kiezen!
Superman, een van de namen die in Zweden verboden zijn: Google mag daarentegen wel
In Zweden moeten babynamen door de overheid worden goedgekeurd. Namen die het kind kunnen beledigen of in verlegenheid kunnen brengen of die om voor de hand liggende redenen niet als echte namen kunnen worden beschouwd, kunnen niet worden geaccepteerd. Niet dat dit Zweedse ouders ervan weerhoudt om ze voor te stellen, laat dat duidelijk zijn. Enkele van de afgewezen namen zijn Superman en Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, die de ouders zouden hebben uitgesproken als Albin. De Zweedse commissie heeft echter Lego en Google goedgekeurd.
Veel voorkomende namen die hoe dan ook verboden zijn
Alle verboden namen die we hebben gezien zijn nogal vreemd, en veel landen geven er de voorkeur aan dat babynamen gebonden zijn aan traditie. Er zijn echter veel voorkomende namen die toch verboden zijn. Hier zijn enkele eervolle vermeldingen:
- Tom is verboden in Portugal, omdat er strikte regels zijn die het gebruik van bijnamen of varianten niet toestaan, zodat het kind hooguit Tomàs mag heten;
- Venerdì, Vrijdag in het Nederlands, is in Italië verboden, omdat het ondanks de verspreiding van het zelfstandig naamwoord als belachelijk en beschamend werd beschouwd (de ouders kozen toen voor Gregorio);
- Bjorn is verboden in Noorwegen, een van de populairste namen van het land in het verleden, omdat het “beer” betekent en daarom dubbelzinnig kan zijn.