Waarom lijkt het of je hart soms een slag overslaat?

Janine image
door Janine

25 Oktober 2023

Waarom lijkt het of je hart soms een slag overslaat?

Het gevoel dat het hart een slag overslaat is niet ongewoon. Dit zijn hartkloppingen die ons verrassen en ook enige bezorgdheid kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we gedetailleerd bekijken wat ze zijn en waarom het soms voelt alsof het hart een slag overslaat, hoe we hiermee om moeten gaan en wanneer we naar de dokter moeten gaan.

Wat zijn hartkloppingen?

Wat zijn hartkloppingen?

freepik

Hartkloppingen zijn een aandoening waarbij we een snelle of onregelmatige hartslag voelen. Dit gevoel is het gevolg van een verandering in de hartslag die ertoe leidt dat het hart een slag overslaat. De onregelmatigheid van het hartritme is te wijten aan de manifestatie van een extrasystole en treedt op tijdens:

  •  stressvolle situaties;
  • intensieve lichamelijke oefening;
  • gebruik van medicijnen;
  • aanwezigheid van bepaalde pathologieën.

In de meeste gevallen is het enige gevolg van hartkloppingen grote verbazing, gevolgd door grote angst. In de regel brengen extrasystolen geen gezondheidsrisico's met zich mee, maar in sommige gevallen kunnen ze wijzen op de aanwezigheid van hartritmestoornissen, waar meer aandacht aan moet worden besteed.

Hoe hartkloppingen te herkennen: symptomen en oorzaken

Hoe hartkloppingen te herkennen: symptomen en oorzaken

freepik

Wanneer je hart een slag lijkt over te slaan, kun je last hebben van hartkloppingen. Symptomen zoals een bonk in het hart, soms in de maag, of een abnormaal, zo niet geheel onregelmatig hartslagritme, duiden op de aanwezigheid van deze aandoening. Wanneer we voelen dat ons hart een slag overslaat, is het een instinctieve reactie om ook onze pols te voelen en te beseffen dat alles weer normaal is.

De belangrijkste oorzaken van extrasystolen kunnen zijn:

  •  intense emotionele toestanden als gevolg van angst en stress;
  • overmatige consumptie van cafeïne of energiedrankjes;
  • roken;
  • medicijnen die psychostimulantia bevatten;
  • hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze;
  • hyperthyreoïdie.

Ook oorzaken die de gezondheid van het hart betreffen, zoals hartritmestoornissen, kunnen niet worden uitgesloten, maar kunnen alleen worden vastgesteld na een medisch consult en specialistische onderzoeken.

Moet ik naar de dokter als mijn hart een slag overslaat?

Moet ik naar de dokter als mijn hart een slag overslaat?

Pexels

Als hartkloppingen bijzonder frequent voorkomen, is het essentieel om een ​​arts te raadplegen, vooral als deze gepaard gaat met symptomen zoals pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en flauwvallen, of gevoelens van malaise. In al deze gevallen kan het gevoel een hartslag te hebben overgeslagen oorzaken hebben die verband houden met hartproblemen. Daarom is het essentieel om contact op te nemen met een cardioloog. De specialist kan ook specifieke onderzoeken aanvragen, zoals:

  • elektrocardiogram, dat de elektrische impulsen detecteert die door de hartslag worden gegenereerd;
  • echocardiogram, dat gebruik maakt van echografie om eventuele afwijkingen in de kleppen en ventrikels te detecteren;
  • holter, die de werking van het hart gedurende 24 tot 72 uur bewaakt;
  • event recorder, oftewel de implantatie van een klein apparaatje dat de elektrocardiografische tracering registreert.

Hoe kun je hartkloppingen voorkomen?

Hoe kun je hartkloppingen voorkomen?

Pexels

Wanneer hartkloppingen echter zeldzaam zijn en niet langer dan een paar seconden duren, is het mogelijk om te proberen ze te voorkomen door vooral je levensstijl aan te passen. Om dit doel te bereiken lijkt het essentieel om te proberen stress onder controle te houden door fysieke activiteit, diepe ademhaling of meditatie. Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan ook hartkloppingen helpen voorkomen, maar het is vooral belangrijk om de inname van cafeïne te beperken en af ​​te zien van alcohol en roken. Begrijpen waarom het soms voelt alsof je hart een slag overslaat, is de eerste stap bij het omgaan met deze aandoening, of deze nu plotseling of vaker voorkomt. Twijfels of zorgen hebben is normaal, en contact opnemen met een specialist is de beste manier om medisch advies te krijgen over hartkloppingen, of ook alleen om je gerust te stellen.