Vliegtuigtoiletten: wat gebeurt er met het afval?
Iedereen die wel eens een vliegtuigtoilet heeft gebruikt, heeft zichzelf dezelfde vraag gesteld: waar gaat het afval dat we tijdens de vlucht produceren naartoe? Wat er gebeurt zodra je het toilet doortrekt, is een concentratie van technologie die een praktisch probleem oplost. Laten we eens kijken hoe vliegtuigtoiletten werken en wat er met ons afval gebeurt. Spoiler: nee, het niet tijdens de vlucht overboord gegooid.
Achter de schermen van vliegtuigtoiletten
In tegenstelling tot wat sommigen denken, wordt er tijdens de vlucht geen toiletafval uit het vliegtuig gegooid. Om te begrijpen wat er met deze resten gebeurt, moeten we eerst begrijpen hoe vliegtuigtoiletten werken. Wanneer je het toilet doorspoelt, wordt het afval weggezogen dankzij het drukverschil tussen de vliegtuigcabine en de tank waarin het wordt opgevangen. Omdat de druk in de cabine hoger is en in de tank lager, treedt de zogenaamde terugspoeling op. Of beter gezegd: het afval wordt geduwd van een omgeving met een hogere druk naar een omgeving met een lagere druk. Bedenk dat dankzij dit mechanisme zo'n kracht wordt gegenereerd dat het met een snelheid van bijna 500 km/u beweegt!
Wordt afval uit het vliegtuig gegooid?
We hebben al gezegd: nee, er wordt tijdens de vlucht geen toiletafval uit het vliegtuig gegooid. Dankzij hun bedieningstechnologie wordt het alfval geconcentreerd in een speciale tank en blijft daar gedurende de hele reis. Eenmaal geland zullen de luchthavenmedewerkers de tank van het vliegtuig legen en vervolgens het door de passagiers geproduceerde afval afvoeren. Ook in dit geval vindt de overdracht plaats als gevolg van een drukverschil dat wordt gecreëerd door de machines die worden gebruikt om het vliegtuig schoon te maken.
Waarom zit er geen water in vliegtuigtoiletten?
Technisch gezien is er wel water, maar dat wordt alleen gebruikt om passagiers hun handen te laten wassen. Dit water wordt na gebruik daadwerkelijk de lucht in geblazen, maar dat is niet zo eenvoudig als we denken. Het restwater wordt namelijk door buizen geleid die het verwarmen, zodat het gezien de hoogte niet bevriest, en vervolgens naar buiten gespoten.
Wat het toilet betreft, wordt echter al lange tijd gebruik gemaakt van het gedifferentieerde druksysteem. Vroeger werd weliswaar water gebruikt, maar een groot deel ervan moest aan boord worden gebracht, met als resultaat dat er veel meer ruimte en brandstof werd verbruikt. Dankzij het huidige systeem is het beheer van het afval van vliegtuigtoiletten echter veel eenvoudiger en worden onaangename geurtjes vermeden.
Waarom mogen we het toilet niet gebruiken tijdens het opstijgen en landen?
Tijdens de start- en landingsfase moet je blijven zitten, met de veiligheidsgordels vastgemaakt, het raamgordijn open en de tafel opgeklapt. Verder is het niet toegestaan om de toiletten in het vliegtuig te gebruiken. Is dit een normale beveiligingsmaatregel of zit er een andere reden achter? Misschien, zou je denken, omdat het toilet en de riooltank dezelfde druk hebben, is het niet mogelijk om het afval kwijt te raken.
Ja en nee. Op de grond, tijdens het opstijgen of landen, hebben het toilet en de tank dezelfde druk, dat is waar. Maar het is nog steeds mogelijk om een kunstmatig verschil te creëren en het hele mechanisme te laten werken. De waarheid is dat tijdens de twee fasen van de vlucht ons evenwicht instabieler is, vooral in zo’n kleine ruimte als het toilet. Om deze reden mogen we het toilet niet gebruiken tijdens het opstijgen of landen.