Heb je je ooit afgevraagd waarom we nagels op onze handen en voeten hebben? Hier dienen ze voor

Janine image
door Janine

25 Oktober 2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom we nagels op onze handen en voeten hebben? Hier dienen ze voor

We kennen elk deel van ons lichaam grondig en zorgen ervoor, maar we kunnen ons ook afvragen wat de reden is voor de aanwezigheid ervan en wat de werkelijke functie ervan is: waarom hebben we bijvoorbeeld nagels op onze handen en voeten? Heb je het jezelf wel eens afgevraagd?

Nagels, een esthetisch accessoire of nog veel meer?

Nagels, een esthetisch accessoire of nog veel meer?

Pixabay

Waar zijn nagels voor? Tegenwoordig lijkt hun functie ons misschien puur esthetisch: in de eerste plaats zorgen we ervoor dat ze op een nette maar ook comfortabele manier worden geknipt, gevormd en gevijld. Het uitvoeren van bepaalde activiteiten, zoals schrijven of typen op een computer, kan moeilijk zijn als je bijzonder lange of scherpe nagels hebt. Je kunt er echter voor kiezen om de mode te volgen ten koste van de praktische aspecten, door te kiezen voor reconstructies met puntige vormen en onnatuurlijke lengtes, die onderhoud vereisen door deskundige schoonheidsspecialisten of professionele doe-het-zelf kits.

Er zijn veel producten op de markt die speciaal zijn bedoeld voor deze delen van ons lichaam, die we op onze vingers en tenen vinden: het kleuren van onze nagels met nagellak is een zeer populaire gewoonte die door veel mensen wordt gedeeld, ongeacht de vorm en kleur die we kiezen. Er is ook de semi-permanente optie, waarmee de nagellak ongeveer drie weken blijft zitten. Kortom, het verzorgen van je nagels kan aangenaam en leuk zijn om ze een integraal onderdeel te maken van je onderscheidende look: maar wat is hun werkelijke functie, behalve dat ze een soort accessoire zijn geworden om te decoreren?

Daarom hebben we nagels aan onze handen en voeten

Daarom hebben we nagels aan onze handen en voeten

Freepik

Onze nagels zijn niets meer dan aanhangsels, vergelijkbaar met de klauwen of hoeven die dieren hebben. Dit zijn structuren die zijn samengesteld uit keratine, waarvan de rol is om de uiteinden van de vingers en tenen te beschermen en die aanwezig zijn bij bijna alle gewervelde soorten. Als ze op natuurlijke wijze  groeien, nemen ze een gebogen vorm aan, waarbij ze in wezen de lijn van de vinger volgen: dit komt omdat hun primaire functie juist is om de punt te bedekken en deze te beschermen tegen mogelijke schade. In feite zijn de meeste zoogdieren uitgerust met klauwen, die worden gebruikt voor het graven, klimmen en ook voor krabben, waardoor een extra functie wordt toegevoegd: de defensieve functie.

In ons geval veranderden de klauwen echter geleidelijk in nagels: volgens de wetenschap vond dit proces plaats toen de vingers van de primaten vorm begonnen te krijgen, waardoor de klauwen feitelijk verloren gingen, wat bewegingen moeilijker maakte. Hoewel ze bijvoorbeeld meer grip boden bij het klimmen in bomen, werden ze tijdens de evolutie een belemmering bij het plukken van fruit van takken. Dus naast het ontwikkelen van krachtigere lichamen, begonnen de uiteinden van de vingers van de primaten breder te worden om de actie van het grijpen van voedsel en voorwerpen te vergemakkelijken. Fossiel bewijsmateriaal dat dateert van ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden lijkt erop te wijzen dat de eerste mensen stenen werktuigen begonnen te gebruiken, terwijl tegelijkertijd de vingers verder veranderden, die in feite nog altijd breder zijn aan de punt dan die van andere primaten.

Hoe je je nagels verzorgt: enkele tips

Hoe je je nagels verzorgt: enkele tips

Freepik

Het kan niet met zekerheid worden gezegd of ze een eenvoudig gevolg zijn van het verlies van de klauwen of een manier om de vergroting van de vingers te behouden, maar hun functie betreft ook de spiegel van onze interne gezondheid: in het geval van een voedingsarm dieet kan hun kleur zelfs variëren, net zoals sommige omstandigheden hun aspect kunnen veranderen. In ieder geval is het een evolutionair gevolg, aangezien al onze voorouders deze beschermende laag bezaten, net als elke gewervelde soort, die vervolgens zijn uiterlijk aanpaste op basis van specifieke behoeften en leefgebieden. In ons geval bedekken ze slechts één kant van de vingertop, maar hoe kunnen we ze het beste verzorgen?

  • Bijt er nog op en verwijder de nagelriemen niet: dit kan ze beschadigen
  • Gebruik een geschikte schaar om ze recht te knippen
  • Rond ze af aan de punt, om ze resistenter te maken
  • Gebruik ze niet om blikjes te openen, omdat je ze dan kunt breken
  • Knip ze regelmatig en let vooral op die van de voeten, die in het schoeisel kunnen worden gedrukt
  • Om ze zachter te maken, kun je ze onderdompelen in warm water, zout toevoegen en tien minuten laten weken
  • Behandel een ingegroeide teennagel niet zelf om infectie te voorkomen, maar raadpleeg een dermatoloog
  • Voor een schoonheidsbehandeling wrijf je met een watje gedrenkt in ricinusolie over je nagels: ze zullen je dankbaar zijn!

Wist jij de reden waarom we nagels hebben?