Het Y-chromosoom verdwijnt langzaam: zal dit leiden tot het uitsterven van het mannelijke geslacht?

Janine image
door Janine

24 Oktober 2023

Het Y-chromosoom verdwijnt langzaam: zal dit leiden tot het uitsterven van het mannelijke geslacht?

Het heden is een van de weinige zekerheden: we leven dag in dag uit en niemand van ons weet wat ons in de toekomst te wachten staat, noch dichtbij, noch ver weg. We kunnen echter wel vermoedens en een schatting maken van wat er op de korte en lange termijn het meest waarschijnlijk zal gebeuren. Als je bang bent voor diverse veranderingen in het milieu, moet je zeker op de hoogte zijn van een andere alarmerende ontdekking.

Het Y-chromosoom bij mensen is mogelijk aan het verdwijnen! Geen mannen meer? En zo ja, hoe lang duurt het voordat deze gebeurtenis zal plaatsvinden? Laten we het samen uitzoeken.

via Pnas

Het "Y"-probleem en de gevolgen ervan

Het "Y"-probleem en de gevolgen ervan

master1305/Freepik

Maar laten we, voordat we onnodig in paniek raken, eerst de informatie analyseren die we hebben. Ja, het Y-chromosoom zou feitelijk uit het genoom van de mens kunnen verdwijnen, maar misschien zou dit niet zo'n ernstige impact hebben op laatstgenoemde: als je erover nadenkt, is het bovengenoemde chromosoom helemaal niet nodig voor het leven. Op welke manier? Welnu, mannen hebben de X- en Y-chromosomen, terwijl vrouwen twee X-chromosomen hebben: het is duidelijk welke van de twee chromosomen essentieel is.

Wat er gezegd is, is waar, maar met logische gevolgen: het Y-chromosoom is niet van vitaal belang voor alle genen die het bevat - die niet verrassend veel lager zijn dan de mate waarin het embryo zich mannelijk zal ontwikkelen of niet. Dit komt omdat een van de daarin aanwezige genen de SRY-gen is, dat wil zeggen degene die verantwoordelijk is voor dit doel.

Het probleem is dat het Y-chromosoom door de eeuwen heen als het ware “verzwakt”, transformeert en enkele van zijn “karakteristieke eigenschappen” verliest: er wordt geschat dat het in minder dan 5 miljoen jaar volledig uit het menselijk DNA zou kunnen verdwijnen. Heeft het uitsterven van de menselijke soort dus al een geschreven datum?

De muizenstudie van Hokkaido

De muizenstudie van Hokkaido

Wildlife Wanderer/Flickr

Niet echt, en om beter te begrijpen waarom, kunnen we een interessant onderzoek analyseren, uitgevoerd door Asato Kuroiwa en zijn collega's van de Hokkaido Universiteit, in Japan. Deze wetenschappers realiseerden zich dat een andere zoogdiersoort zijn Y-chromosoom al volledig kwijt is!

We hebben het over de Amami-stekelrat, die slechts één chromosoom (de X) in zijn genoom heeft, maar het bijzondere ligt in het feit dat deze soort zich zonder enig probleem blijft voortplanten. Zonder het Y-chromosoom. Hoe is dit mogelijk? In feite ligt het echte belang bij het genereren van mannen of vrouwen in het SRY-gen en in het bijzonder in het SOX9-gen dat wordt gebruikt om mannelijke geslachtskenmerken te ontwikkelen. Bijgevolg maakt het bij ratten van deze soort alleen uit of een individu het SOX9-gen in zijn chromosoom heeft geërfd.

Daarom is er een reële mogelijkheid dat de voortdurende veranderingen van het Y-chromosoom zullen leiden tot een vermindering en de verdwijning ervan, maar dit zal geen problemen veroorzaken voor onze soort, aangezien het waarschijnlijk is dat de genetische geslachtsinformatie zal worden geërfd van een nieuw chromosoom of zal worden geabsorbeerd door de X. Geen paniek, mannen: jullie zijn voorbestemd om nog een tijdje op deze planeet te blijven!

Source:

Newscientist