Veel stellen wachten tot de derde maand voordat ze hun zwangerschap aankondigen: waarom?
De ontdekking van een zwangerschap is een van de belangrijkste momenten in het leven, maar veel paren besluiten te wachten tot de derde maand voordat ze hun vreugde delen met vrienden en familieleden: waarom? Wat zijn de factoren die deze keuze beïnvloeden? Maar bovenal: is het juist om te wachten?
Vreugde en angst tijdens de zwangerschap: waarom wachten tot de derde maand?
Freepik
Als je erachter komt dat je een baby verwacht, is dit een moment dat je leven voor altijd kan veranderen. Ouders worden, vooral voor de eerste keer, is een enorme omwenteling en het zien van de positieve test kan zeer sterke en contrasterende emoties oproepen: na de aanvankelijke vreugde en een zekere paniek over wat ons te wachten staat, begint vaak de angst dat de dingen niet zullen gaan zoals ze zouden moeten gaan. Daarom besluiten veel stellen het nieuws niet onmiddellijk bekend te maken, maar te wachten tot de zwangerschap wordt bevestigd door een test en vervolgens door de eerste echo.
Wachten tot je de zekerheid hebt om echt ouders te worden, is een keuze die niet alleen door veel mensen wordt gedeeld, maar ook een werkelijk algemene norm, zelfs als het gelukkige nieuws meestal aan de naaste en dierbaarste mensen wordt toevertrouwd. De belangrijkste reden om het geheim te houden is het risico op een miskraam, dat kan optreden tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Dit gebeurt bij ongeveer 10-20% van de zwangerschappen en het risico, dat verband houdt met talrijke factoren, kan toenemen met de leeftijd van de vrouw. De beginfase is dan ook de meest delicate fase, waar in veel gevallen door de toekomstige ouders met grote vertrouwelijkheid wordt omgegaan.
Wachten tot de derde maand voordat je je zwangerschap kenbaar maakt: het risico op een miskraam
Pexels
In de meeste gevallen is een miskraam te wijten aan een onjuiste ontwikkeling van de baby. Tijdens de bevruchting van de eicel komen twee paar chromosomen samen, één van de moeder en één van de vader, die de genen bevatten die de toekomstige baby zullen bepalen. Als een van beide paren te veel of te weinig chromosomen heeft, kan dit een miskraam veroorzaken. Een vergrote baarmoederhals kan ook verantwoordelijk zijn, maar wat de trigger ook is, de gevolgen zijn niet alleen op fysiek niveau. Abnormale bloedingen kunnen duiden op een miskraam, maar emotionele complicaties zijn onzichtbaarder en moeilijker om mee om te gaan.
Om deze reden besluiten veel stellen de aankondiging uit te stellen totdat ze zeker weten dat ze geen slecht nieuws hoeven te communiceren, wat ze misschien liever privé willen houden. Omdat dit echter een traumatische ervaring is, is het noodzakelijk dat de vrouw, maar ook haar partner, de nodige steun krijgt als deze dramatische omstandigheid zich voordoet, ook binnen de intimiteit van het paar, door elkaar te helpen. De troost van dierbaren kan een grote hulp zijn, maar dit zijn subjectieve en persoonlijke beslissingen.
Het nieuws brengen na de derde maand is in het hele Westen een sociale norm geworden, aangezien een zwangerschap vanaf de twaalfde week doorgaans als veilig wordt beschouwd. Ook daaropvolgende perioden kunnen complicaties met zich meebrengen, maar het risico is veel kleiner dan in de beginfase. Is er echter echt een goed moment om de zwangerschap openbaar te maken?
Is er een goed moment om een zwangerschap aan te kondigen en wordt het aanbevolen om te wachten tot de derde maand?
Freepik
Het antwoord is nee: het is niet verplicht om te wachten tot de derde maand, maar je kunt besluiten om te wachten op dit moment, het nieuws te communiceren zodra de test positief wordt of zelfs te wachten tot mensen het zelf merken. Kortom, de beslissing is strikt persoonlijk. Wat je echter kunt doen, is rekening houden met enkele belangrijke aspecten van dit speciale moment in het leven, zodat je een beter geïnformeerde keuze kunt maken die je behoeften weerspiegelt.
De derde zwangerschapsmaand valt samen met de eerste echo en is voor veel paren het moment waarop de baby “werkelijkheid” wordt: het is een soort keerpunt, het moment waarop er geen weg meer terug is en dat ons de concreetheid doet waarnemen van de nieuwe realiteit die we ervaren. Maar dat is niet altijd zo geweest: voordat de echografie bestond, vond het moment van daadwerkelijk bewustzijn plaats samen met de eerste bewegingen van de baby die de moeder waarnam, rond de vijftiende of twintigste week. En dat niet alleen: een andere factor waarom mensen ervoor kiezen om het nieuws niet te verspreiden, houdt in sommige gevallen verband met het risico op misvormingen of bepaalde genetische aandoeningen, die ertoe kunnen leiden dat ouders de keuze maken om de zwangerschap vrijwillig te beëindigen. De angst voor het oordeel van anderen kan van invloed zijn op de keuze om de zwangerschap privé te houden totdat er zekerheid is over de voortzetting ervan. Ten slotte reageren niet alle paren op dezelfde manier op het nieuws over een zwangerschap: de emotionele schok kan zo groot zijn dat ze tijd nodig hebben om het enorme nieuws te verwerken, voordat ze het met andere mensen delen en de reacties van anderen onder ogen zien. Misschien voel je de behoefte om je emoties te verwerken en je voor te bereiden op de enorme verandering die zal plaatsvinden.
Concluderend: sommige mensen hebben ondersteuning nodig in elke fase van hun zwangerschap, of deze nu goed verloopt of niet, terwijl anderen er de voorkeur aan geven bepaalde momenten voor zichzelf te houden. Er is geen juiste keuze, behalve degene die je voor jezelf als de juiste beschouwt.
Wanneer heb jij het nieuws over je zwangerschap gedeeld, of op welk moment denk je dat je dat zou doen?