Waarom is ons gehoor meer gedempt als we verkouden zijn?
Verkoudheid is een van de meest voorkomende pathologieën, vooral als het buiten kouder wordt. Een van de meest vervelende en aanhoudende symptomen is dat veel mensen ook een vermindering van het gehoor ervaren, alsof het oor gedempt is. Maar waarom gebeurt dit en wat is de relatie tussen verkoudheid en slechter horen?
Waarom veroorzaakt verkoudheid een vermindering van het gehoor?
freepik
Het antwoord op de vraag ligt in het verband tussen horen, ruiken en proeven, het is geen toeval dat er maar één specialist is die zich ermee bezig houdt en die KNO-arts wordt genoemd. Een dun kanaal, de buis van Eustachius genoemd, verbindt het oor met de achterkant van de neus. Meestal is dit kanaal gesloten, maar het gaat open als we iets eten of wanneer we gapen, wat bijdraagt aan de afvoer van overtollig slijm geproduceerd door het slijmvlies van het middenoor naar de neus en keel. In de praktijk is de buis van Eustachius van fundamenteel belang voor ons vermogen om te horen, vanuit anatomisch oogpunt.
Er kan dus een verkoudheid ontstaan, een ontsteking van de slijmvliezen veroorzaakt door een virus dat vooral de bovenste luchtwegen aantast. Het kan voorkomen dat het virus ook de oren aantast en vooral de buis van Eustachius. De wanden van het kanaaltje zwellen dan op en verkleinen daardoor de ruimte om het slijm af te voeren. Als gevolg hiervan kan er zich een ophoping van vocht in het middenoor voordoen, waardoor de doorgang van geluid wordt belemmerd. Vandaar dat we het gevoel hebben dat we slecht horen.
De immuunrespons die ten grondslag ligt aan een verstopt oor
freepik
We hebben gezien waarom verkoudheid een vermindering van het gehoor veroorzaakt, maar waarom is er al dat slijm dat niet kan worden afgevoerd? Wanneer we verkouden zijn of andere ademhalingsvirussen, veroorzaakt het lichaam een immuunreactie die tot taak heeft de infectie te bestrijden. De neus en sinussen beginnen dan meer slijm te produceren, dat zich ook via de buis van Eustachius kan verspreiden. Enerzijds draagt de aanwezigheid van slijm bij aan het gevoel van verminderd gehoor dat we ervaren als we verkouden zijn. Aan de andere kant kan de verspreiding van het virus ook leiden tot middenoorontstekingen, waardoor gehoorproblemen verergeren. In dit geval is het een meer wijdverspreide complicatie bij pasgeborenen en jonge kinderen, die een kleinere en horizontalere buis van Eustachius hebben.
Gedempt horen: wat zijn de andere oorzaken?
freepik
Het gevoel van gedempte oren is een veel voorkomende en beslist vervelende ervaring, maar het komt niet alleen door een verkoudheid. In feite wordt het vaak veroorzaakt door de drukvariaties in het oor die we ervaren in het hooggebergte of tijdens vliegtuigvluchten. Het is, althans in deze gevallen, een tijdelijk ongemak dat in korte tijd overgaat en kan worden verlicht door te slikken of te geeuwen. Hierdoor wordt de buis van Eustachius geopend en wordt de afvoer van slijm vergemakkelijkt.
Er zijn echter ook medische oorzaken die kunnen leiden tot verminderd gehoor. Otitis externa is bijvoorbeeld een ontsteking van de uitwendige gehoorgang veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Naast het gevoel van gedempte oren kan deze aandoening gepaard gaan met oorpijn en jeuk. Een andere aandoening is het syndroom van Ménière, veroorzaakt door overmatige ophoping van endolymfe in het binnenoor. Het syndroom kan gehoorverlies, oorsuizen, duizeligheid, misselijkheid en braken veroorzaken.
Preventie en behandeling: hoe je het gehoorwelzijn kunt herstellen
freepik
Om het gevoel van doffe oren als gevolg van verkoudheid te voorkomen, is het belangrijk om de juiste dagelijkse oorhygiëne te hanteren. Door ze na het baden of douchen zorgvuldig af te drogen, bij voorkeur met een handdoek, kan waterstagnatie binnenin worden voorkomen. Tijdens vluchten kan kauwen en slikken het ongemak dat gepaard gaat met drukveranderingen verzachten.
Als de vermindering van het gehoor echter optreedt tijdens een verkoudheid, kunnen een aantal natuurlijke remedies, zodra de infectie voorbij is, helpen de volledige functionaliteit van de oren te herstellen. Thermische therapieën of zelfs eenvoudig stomen met heet water met wat druppels eucalyptus kunnen de afvoer van overtollig slijm bevorderen. Onder toezicht van een arts kunnen echter ook decongestivum-sprays, mucolytica en neusspoelingen worden overwogen. Als het gevoel van gedempte oren lange tijd aanhoudt, is het altijd beter om contact op te nemen met een specialist, die de oorzaken kan identificeren en oplossingen voor het probleem kan voorschrijven.