Heb je je ooit afgevraagd waarom eierdozen bijna altijd voor vier, zes of twaalf eieren zijn?
We hebben veel gesproken over eieren, een veel gebruikt en gewaardeerd voedingsmiddel, maar toch zijn er enkele aspecten en wetenswaardigheden die nog niet iedereen kent. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat de verpakkingen waarin ze worden verkocht een specifiek aantal hebben, meestal 12? In dit artikel ontdek je waarom dit geen toeval is.
Eieren tussen voeding en symboliek
Pixabay
We zijn er zo aan gewend om de dingen op een bepaalde manier te zien, dat we onszelf vaak geen vragen stellen; voor ons zijn ze gewoon zo. Toch verbergen ze vaak merkwaardige redenen, die verre van willekeurig zijn. Een voorbeeld hiervan zijn eieren, meestal verkocht in verpakkingen van 4, 6 of 12 stuks. Het is een van de oudste, meest voedzame en meest voorkomende voedingsmiddelen die we hebben, die we in veel recepten kunnen gebruiken, waarbij we erop moeten letten dat we de consumptie ervan niet overdrijven. Nog voordat ze in zoete of hartige gerechten werden gebruikt en verkocht, werd al vanaf het begin van het menselijk leven genoten van eieren.
De meest voorkomende en bekendste zijn die van de kip en vormen een uitstekende bron van eiwitten: juist het feit dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn, heeft ervoor gezorgd dat ze een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen in de keuken zijn. Bovendien zitten eieren vol symboliek en tradities: denk maar aan het christelijke Pasen, waarbij ze worden geproduceerd in de vorm van chocolade of worden versierd om huizen en winkels te decoreren. Kortom, in veel gevallen zijn dit essentiële producten in de keuken, maar waarom worden ze in supermarkten in bepaalde verpakkingen verkocht (en vinden we ze buiten de koelkast)?
Daarom zijn eierdozen bijna altijd voor vier, zes of twaalf eieren
Pexels
De reden waarom eieren in groepen van vier, zes of twaalf worden verkocht, is te wijten aan traditie en hoogstwaarschijnlijk aan de symboliek van het getal 12. In het christendom is dit cijfer verbonden aan het aantal apostelen en zijn de eieren, zoals we al zeiden, zelf het symbool van de opstanding van Jezus. Het getal 12 is echter gekoppeld aan vele andere aspecten van ons leven, zoals de maanden van het jaar, de sterrenbeelden, de volle manen, de uren van de dag enzovoort. In feite is dit een belangrijk getal voor de mens, maar heeft dit werkelijk invloed gehad op de verkoopvorm van eieren?
Tijdens de Elizabethaanse periode werden ze feitelijk in groepen van een dozijn verkocht. In de groothandel in de 19e eeuw werden ze in dozen geplaatst en later, bij de verpakking van de voedingsindustrie, werd dit aantal en de daarmee samenhangende factoren op vier en zes gehandhaafd. In sommige gevallen bevatten de verpakkingen maximaal 18 eieren, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte en dus het gewicht om uniforme groepen te creëren. In Europa, vooral in Engeland, werd van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw de methode van imperiale eenheden gebruikt: één shilling kwam overeen met 12 pence, waarschijnlijk vanwege het belang van dit getal op symbolisch niveau. Op deze manier kon een ei voor een shilling of twaalf pence worden gekocht, zonder dat er wisselgeld of toevoegingen nodig waren. De daaropvolgende aanname van het decimale systeem heeft de verpakking van twaalf stuks niet volledig verdrongen, hoewel we vaak ook dozen met tien eieren aantreffen.
Er is echter nog een reden om voor dit specifieke aantal te kiezen: in de middeleeuwen werden eieren los op de markt verkocht. Degenen die niet konden tellen, gebruikten het duim en vier vingersysteem: elke vinger heeft drie vingerkootjes en, als we de duim die voor het tellen werd gebruikt buiten beschouwing laten, hoeveel vingerkootjes hebben we dan in vier vingers? Precies, 12. Op deze manier kon elk ei dat in de mand werd geplaatst, worden gemarkeerd door één vingerkootje tegelijk aan te raken, zonder fouten te maken. Bovendien is dit aantal gemakkelijk deelbaar en maakte het verzoek om "een half dozijn" veel praktischer en gemakkelijker.
Andere merkwaardigheden over eieren
Freepik
Heb je ooit de term “bakkersdozijn” horen gebruiken? In dit geval is het exacte aantal niet 12, maar 13. In de 13e eeuw besloot koning Hendrik III dat verkopers die probeerden kopers op de markt te bedriegen, gestraft zouden worden. Zo werd het gebruikelijk om voor de zekerheid een extra stuk brood en/of een ei in het mandje van de klant te doen. De moderne eierdoos is een Canadese uitvinding uit 1911, maar zoals we al zeiden, de traditionele doos van twaalf is er nog steeds, samen met de deelveelvouden 6, 4 en, in sommige gevallen, twee.
Tot slot nog een laatste merkwaardigheid over eieren: weet je waarom ze zo worden genoemd? Het lijkt erop dat de bron Indo-Europees is en teruggaat tot de prehistorie en dat de naam gekoppeld is aan het woord “vogel”. In het Oudengels vertaalde dit zich naar "oeg", wat na verloop van tijd veranderde in "ey", het meervoud "eyren". In de 14e eeuw verwierf het Oudnoors de term "oeg", maar een tijdlang werden beide termen nog steeds gebruikt, totdat het Oudnoorse woord uiteindelijk de overhand kreeg tegen het einde van de 16e eeuw.
Hoeveel weet jij over dit zeer populaire voedingsmiddel?