Ben je een kouwelijk persoon? Dit is de reden waarom je meer last hebt van lage temperaturen dan anderen
Wanneer de temperatuur onverbiddelijk daalt, hebben we het allemaal koud, maar sommigen hebben er op een bijzondere en meer uitgesproken manier last van: waarom? Is er een reden waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor kou dan anderen? Laten we het antwoord ontdekken.
Niet iedereen heeft het op dezelfde manier koud
Pexels
Wanneer de winter aanbreekt, is het tijd om je kledingkast te veranderen en lichte items te vervangen door zwaardere kleding. Als de ideale omstandigheden worden vertegenwoordigd door milde temperaturen, zoals herfst en lente, kunnen zomer en winter ons op de proef stellen: heb jij meer last van de warmte of van de kou? “Extreme” temperaturen, oftewel temperaturen die eerder bijzonder laag dan hoog zijn, worden niet door iedereen op dezelfde manier ervaren en waargenomen en er zijn mensen die de zwoele hitte beter kunnen verdragen dan de strenge vorst en omgekeerd. Sommige mensen hebben meer last van de kou dan anderen en zijn meestal degenen die jassen dragen tot de temperatuur boven de 25°C komt, die huiveren bij de eerste frisse wind en die tijdens de “winterslaap”-periode graag zoveel mogelijk thuis of in gesloten omgevingen blijven. Het zijn ook degenen die houden van heet water onder de douche en wier favoriete bestemming waarschijnlijk geen met sneeuw bedekte berg is. We hebben het natuurlijk over de zogenaamde “kouwelijke” mensen.
Het waarnemen van de temperatuurverandering is essentieel voor onze gezondheid en overleving: als we ons niet bewust waren van de toename van warmte en kou, zouden we in feite het risico kunnen lopen op een zonnesteek of op onderkoeling. Ons lichaam kan de kleinste thermische variaties opmerken via de zenuwen van de huid, die deze onmiddellijk doorgeven aan onze hersenen, die de bloedvaten “bevelen” zich te vernauwen om warmteverliezen tegen te gaan en het lichaam te beschermen.
Dit fenomeen is vooral merkbaar in de vingers en tenen, die bijzonder koud worden en bedekt moeten worden met handschoenen en dikke sokken. Zoals we al zeiden, reageren niet alle mensen op dezelfde manier op de kou en sommigen vinden het zelfs erg prettig. Degenen die er last van hebben, kunnen ook de trillingen van het lichaam waarnemen, als gevolg van onwillekeurige spiersamentrekkingen die dienen om warmte te produceren: dit zijn volledig natuurlijke en aangeboren fysiologische reacties in het menselijk lichaam, die zich echter afhankelijk van de persoon anders kunnen manifesteren.
De reactie op lage temperaturen is subjectief, maar waar hangt deze diversiteit van af?
Dit is de reden waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor kou dan anderen
Freepik
Wat zijn de redenen waarom sommige mensen het kouder hebben dan anderen?
- Een van de bepalende factoren van de verschillende reacties op de kou betreft de lichaamsgrootte: in de aanwezigheid van grotere hoeveelheden vetweefsel, oftewel het vet dat zich onder de huid bevindt, waardoor het lichaam geïsoleerd kan worden van de externe kou en minder warmte kan verspreiden.
- Het verschil tussen mannen en vrouwen is in dit geval bepalend: als een mannelijk en vrouwelijk lichaam dezelfde lichaamsmassa hebben, is het waarschijnlijk dat laatstgenoemde meer onderhuids vet zal hebben en daardoor het gevoel van kou minder zal voelen. Als de hoeveelheid vetweefsel bij een man en een vrouw echter hetzelfde is, zal deze laatste de kou meer ervaren, omdat haar lichaamsgewicht waarschijnlijk lager is.
- Bovendien wordt de vasoconstrictie van de ledematen in bepaalde perioden meer geaccentueerd bij vrouwen, zoals tijdens de menstruatiecyclus. De perceptie van kou kan variëren en intensiveren als gevolg van hormonale schommelingen. Testosteron bij mannen kan daarentegen de gevoeligheid van TRPM8, een van de koude-receptoren, afremmen.
- Ook leeftijd is een bepalende factor: na de leeftijd van zestig begint het vermogen van het lichaam om warmte vast te houden geleidelijk af te nemen, maar ook de perceptie van kou neemt af. Als je voorheen gevoelig was voor kou, kun je dus een grotere weerstand tegen lage temperaturen ontwikkelen en pas gaan rillen als het erg koud is, maar tegelijkertijd zal het moeilijker zijn om op te warmen.
De wetenschap moet nog veel ontdekken over hoe het lichaam reageert en zich aanpast aan kou, maar de perceptie ervan is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de hoeveelheid warmte die we verliezen.
Ben je een kouwelijk persoon? Enkele tips om je zo goed mogelijk op te warmen
Freepik
Als je tot de categorie mensen behoort die zichzelf omschrijven als kouwelijk, kun je je als volgt beschermen tegen lage temperaturen en comfortabele warmte vinden in de lange, koude winters:
- Shocktherapie: tijd buitenshuis doorbrengen en jezelf dus blootstellen aan de kou, kan je helpen een grotere tolerantie voor koude temperaturen te ontwikkelen. We weten dat het idee je niet aantrekkelijk lijkt, maar het kan een permanente oplossing zijn!
- Kleding in laagjes: wanneer je de deur uit moet en je weet al wat je kunt verwachten, kies dan voor laagjes kleding, zodat de warmte tussen de verschillende kledingstukken wordt vastgehouden en je lichaam warm blijft.
- Bedekte ledematen: handschoenen, sokken en mutsen helpen je handen, voeten en hoofd beschermd te houden tegen de kou. Dit zijn de delen van het lichaam die de meeste warmte verliezen, dus het is belangrijk om ze bedekt te houden.
- Thermische kleding: een effectieve optie is om te kiezen voor thermische kleding, die speciaal is gemaakt om de warmte dicht bij de huid te houden.
- Lichamelijke activiteit: lichaamsbeweging en training, ook al zijn ze van korte duur, verhogen de bloedcirculatie en zorgen daardoor voor een gevoel van warmte.
- Eten en drinken: consumeer calorierijk voedsel dat rijk is aan gezonde vetten, die je helpen interne warmte te produceren, en geniet van een warme drank zoals koffie, thee, bouillon, chocolade of kaneel- of gemberkruidenthee, die uitstekend zijn om de kou te bestrijden.
En jij, ben je kouwelijk of kun je goed tegen lage temperaturen?