De droogte in het Amazonegebied onthult oude rotstekeningen: de ontdekking die ons vragen doet stellen over de toekomst
In het hart van de Amazone onthult een ongekende droogtecrisis een archeologische schat verborgen in de diepten van de Rio Negro. Oude rotsgravures komen tevoorschijn terwijl de wereld wordt geconfronteerd met de dramatische gevolgen van de klimaatverandering. Laten we eens kijken wat de historische betekenis van de nieuw ontdekte gravures is, en wat het verband is met de milieu-uitdagingen van onze tijd.
In de Amazone kwamen rotstekeningen tevoorschijn
Pexels
De droogte die het Amazonegebied in deze periode trof, leidde tot een drastische daling van het rivierpeil. Soortgelijke gebeurtenissen hebben zich in het verleden voorgedaan, maar nooit met deze intensiteit. Archeologen hadden al in 2010 enkele rotstekeningen in het gebied van de Rio Negro gerapporteerd, maar deze hadden niets gemeen met de recente ontdekkingen. Op de rivierbedding zijn tientallen menselijke gezichten gegraveerd in steen die 2000 jaar oud zijn. Volgens Jaime Oliveira, van het Braziliaanse Instituut voor Historisch Erfgoed, zijn dit getuigenissen die een plek van aanzienlijk mondiaal belang vertegenwoordigen. Tegelijkertijd is historicus Beatriz Carneiro er zeker van dat de rotstekeningen van de Rio Negro ons in staat zullen stellen de oude culturen te begrijpen die dat gebied bewoonden.
Maar kunnen we ons echt verheugen over een baanbrekende archeologische ontdekking, als gevolg van een extreem fenomeen zoals de droogte die het Amazonegebied trof?
Het verleden ontdekken... ten koste van de toekomst?
Valter Calheiros, Amazônia Real - CC BY 4.0
Meestal blijven rotstekeningen onzichtbaar en ondergedompeld onder de wateren van de Rio Negro, maar de rivier heeft het laagste niveau in 121 jaar bereikt. Kortom, de droogte heeft ons in staat gesteld een archeologische schat van grote waarde te ontdekken, maar het vertegenwoordigt het zoveelste symptoom van klimaatverandering. Livia Ribeiro, inwoonster van de stad Manaus, drukt de paradox goed uit en beschrijft de emotie van de ontdekking. Maar terwijl ze hun schoonheid bewondert, kan ze niet anders dan haar bezorgdheid tonen over de toekomst van de rivier:
We komen, we kijken en we vinden ze prachtig. Maar tegelijkertijd is het zorgelijk… Ik denk er ook over na of deze rivier over 50 of over 100 jaar nog wel zal bestaan.
Droogte en de klimaatcrisis in het algemeen roepen fundamentele vragen op over het voortbestaan van de regio. Op dit moment bestaat de hoop dat de zorgen om de Rio Negro kunnen afnemen en plaats kunnen maken voor tevredenheid over de ontdekking van de rotstekeningen. Maar er zijn meer bewustzijn en effectief beleid nodig.
Andere vondsten in een wereld die verandert
Wolfgang Sauber/Wikimedia Commons
Het geval van de Amazone is niet het enige waarin de droogte het mogelijk maakt zeer belangrijke ontdekkingen te doen. Een eerste geval deed zich in 2023 voor in Italië, waar de lage niveaus van de Po enkele delen van de schedel van een Homo Sapiens aan het licht brachten. Dit is een buitengewone ontdekking, vooral omdat de fragmenten dateren uit het Paleolithicum en nieuw zijn voor deze regio.
Het tweede geval dateert uit 2022 in het Dinosaur Valley State Park in Texas. Ook hier hebben we te maken met een extreme droogte waardoor de rivier volledig is opgedroogd. En ook hier werd de extreme klimatologische gebeurtenis gevolgd door een ontdekking, dit keer van dinosaurussporen die teruggaan tot 113 miljoen jaar geleden. Net als bij deze laatste ontdekking, zullen ook de rotstekeningen in het Amazonegebied weer bedekt worden dankzij de regen, waardoor de Rio Negro weer op een optimaal niveau zal komen. Maar het is niet langer mogelijk om te negeren dat deze gebeurtenissen niet alleen frequenter, maar ook intenser zijn. Vandaag ontdekken we een archeologische schat van onschatbare waarde... en morgen?