Als je lang zit, loop je veel risico's: maar je kunt ze voorkomen
Vooral bij kantoorbanen is het gebruikelijk om langere tijd te zitten, wat in totaal een buitensporig aantal uren kan bedragen. Sommige onderzoeken hebben de mogelijke gevolgen van deze gewoonte waargenomen, met tamelijk zorgwekkende resultaten. Dit is wat er kan gebeuren.
Vele uren op een dag zitten: wat zijn de gevolgen?
Pixabay
Een te sedentaire levensstijl is, zoals we weten, niet goed voor de gezondheid, vooral niet op de lange termijn. Beweging is in feite een van de factoren die kunnen bijdragen aan ons welzijn, maar degenen die aan een bureau werken weten heel goed dat ze het grootste deel van de dag gedwongen worden om te blijven zitten. Het is echter voldoende om onze fysionomie te observeren om te begrijpen dat het menselijk lichaam is gestructureerd om te staan en wanneer we rechtop staan, werkt ons cardiovasculaire systeem op zijn best, net als het spijsverteringsstelsel en de darmen. En dat niet alleen: fysieke beweging zorgt ervoor dat de botten sterk blijven en dat het lichaam over het algemeen meer energie heeft.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat te lang zitten een negatieve invloed heeft op de spieren van de benen, billen, rug- en heupgewrichten, maar ook op het ideale gewicht. Bovendien kan een slechte houding leiden tot rug-, schouder- en nekklachten, met acute pijn tot gevolg. Het verband tussen langdurig zitten en geestelijke gezondheid is niet duidelijk, maar er is vastgesteld dat het risico op het ontwikkelen van angst en depressie groter is bij meer sedentaire mensen. Sommige studies helden zich met dit fenomeen bezig en onthulden de mogelijke bijbehorende risico's.
Te veel zitten kan de kans op dementie vergroten: de studie
Pexels
Volgens een studie van onderzoekers van de Universiteit van Arizona en het USC hebben mensen van in de zestig of ouder die meer tijd doorbrengen met zitten dan actief zijn, een grotere kans op dementie. Het risico neemt toe onder degenen die meer dan tien uur zittend doorbrengen. David Raichlen, hoofdauteur van het onderzoek, zei: "Velen van ons zijn bekend met het algemene advies om langdurig zitten te onderbreken door ongeveer elke 30 minuten op te staan en te gaan staan of lopen. We wilden zien of dit soort patronen worden geassocieerd met het risico op dementie. We ontdekten dat zodra de totale tijd die sedentair werd doorgebracht in aanmerking werd genomen, de duur van individuele sedentaire perioden er niet echt toe deed."
De onderzoekers concentreerden zich op een steekproef van 50.000 volwassenen boven de 60 jaar die een polsapparaat droegen om een week lang 24 uur per dag de beweging te monitoren, met behulp van een algoritme dat de liggende of zittende positie kon onderscheiden van de slaaptijd. Door de deelnemers de daaropvolgende zes jaar te volgden, ontdekten ze dat er 414 gevallen van dementie waren ontwikkeld. Gene Alexander, co-auteur van het onderzoek, legde uit: “We waren verrast toen we ontdekten dat het risico op dementie snel begint toe te nemen na tien uur zitten per dag, ongeacht hoe dit is opgebouwd. Maar vooral: tot 10 uur per dag zitten gaat niet gepaard met een verhoogd risico. Dit zou enige geruststelling moeten bieden aan mensen met een kantoorbaan die langdurig zitten met zich meebrengt, zolang de totale tijd die sedentair per dag wordt doorgebracht beperkt blijft."
Sedentaire levensstijl en verminderde levensduur: het onderzoek
Freepik
Uit een ander onderzoek, geleid door onderzoeker Edvard Sagev van de Arctische Universiteit van Noorwegen, bleek dat langdurig zitten de levensduur negatief beïnvloedt. Om tot deze conclusies te komen onderzochten de onderzoekers 12.000 oudere deelnemers, waarbij ze ontdekten dat een sedentaire periode van meer dan 12 uur per dag de levensduur kan verkorten, maar alleen bij mensen die minder dan 22 minuten dagelijkse lichamelijke activiteit beoefenen. Ongeveer de helft van de betrokkenen bracht minder dan elf uur zittend door, terwijl de overige 6.000 elf uur of meer per dag sedentair waren. Gedurende een periode van ongeveer vijf jaar overleefde 7% van de deelnemers aan het onderzoek het niet: de analyse van deze gegevens bracht aan het licht dat degenen die meer dan twaalf uur per dag sedentair waren een 38% groter risico ontwikkelden om geen hoge leeftijd te bereiken.
Volgens het team van wetenschappers is 20 tot 25 minuten lichaamsbeweging per dag voldoende om dit gevaar tegen te gaan. “Als mensen, om welke reden dan ook, een groot deel van de dag een zittend leven leiden, zullen kleine hoeveelheden fysieke activiteit het risico aanzienlijk verminderen”, aldus Sagev. Enkele voorgestelde voorbeelden zijn stevig wandelen op de vlakten, gematigd wandelen op de heuvels, fietsen maar ook spelen met kinderen. “Hoe actiever je bent, hoe meer je spierverlies en achteruitgang van de hartfunctie kunt voorkomen.”
Zit je te lang? Dit is wat je kunt doen
Freepik
Hoe voorkom je de gevaren van te veel tijd zittend doorbrengen? Je kunt dit proberen:
- Als je de deur uit moet, ga dan liever wandelen of pak de fiets om je te verplaatsen
- Gebruik de trap in plaats van de lift of roltrap
- Als je de bus neemt, stap dan een halte eerder uit en vervolg de route te voet
- Parkeer verder weg van waar je heen moet
- Maak van de gelegenheid gebruik om tijdens je lunchpauze een wandeling te maken, in plaats van achter je bureau te zitten
- Als je aan de telefoon bent, sta dan op en loop door de kamer
- Als het buiten regent, kun je thuis wat bewegen, yoga, pilates beoefenen of naar een binnenzwembad gaan.
Hoeveel uur per dag breng jij gemiddeld zittend door?
- https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2809418
- https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/10/06/bjsports-2022-106568