Wat is er waar van de Heilige Graal? Een reis tussen mythe, legende en waarheid

Janine image
door Janine

01 November 2023

Wat is er waar van de Heilige Graal? Een reis tussen mythe, legende en waarheid

Na tweeduizend jaar geschiedenis en legenden, onderzoeken en theorieën, fascineert en intrigeert de mythe van de Heilige Graal nog steeds. Maar wat is waar in het verhaal van de Heilige Graal en waar is die vandaag de dag, als hij al bestaat? Laten we het samen bekijken!

De Heilige Graal is niet wat wij denken

De Heilige Graal is niet wat wij denken

Wikimedia Commons - Public Domain

Als je aan de Heilige Graal denkt, denk je meteen aan Indiana Jones of Tom Hanks in de Da Vinci Code. Het associëren van de Graal met de beker van het Laatste Avondmaal ligt nogal voor de hand, nietwaar? Nou ja, niet echt: de mythe van de Heilige Graal is natuurlijk heel oud, maar niet zo oud als je zou denken. De eerste verschijning ervan komt in feite voor in de Franse literatuur van de 12e eeuw, en precies in deze werken:

  • Parsifal van Chrétien de Troyes. De auteur beschrijft een Graal, maar die is niet heilig en het is ook geen beker: een jonkvrouw houdt simpelweg een graal vol edelstenen in haar handen.
  • Jozef van Arimatea van Robert de Boron. Hier verschijnt het verband met het Laatste Avondmaal, waarin de Graal de door Jezus gebruikte beker is, waarin Jozef het bloed van Christus aan het kruis verzamelt.
  • Parsifal van Wolfram von Eschenbach, uit 1210. Deze keer is de Graal geen bord of beker, maar een magische steen die van Lucifers kroon viel en elke wens kan vervullen.
  • De zoektocht naar de Heilige Graal, Anoniem, 1220. Hier vertegenwoordigt de Graal goddelijke genade.
  • Arthuriaanse roman. Dit is de cyclus van verhalen die de legende van de Heilige Graal niet alleen voor tijdgenoten heiligt, maar ook voor de komende eeuwen, met de avonturen van Parsifal, Galahad en Lancelot.

Wat is de Heilige Graal?

Wat is de Heilige Graal?

Freepik

Zoals je kunt zien, is de Graal veel en tegelijkertijd niets: het is een kostbaar voorwerp, een beker, een magische steen of de genade van God. Om echt te begrijpen wat de Heilige Graal is, is het noodzakelijk om terug te gaan naar de oorsprong van het woord zelf. Voor sommigen is het mogelijk dat de Graal is afgeleid van het middeleeuwse Latijnse “gradalis”, wat vaas of schaal betekent: de interpretatie neigt daarom naar de beker van het Laatste Avondmaal. Anderen geloven dat het woord is afgeleid van κρατήρ, kratḗr, ook een oude beker.

Maar Graal lijkt ook te zijn afgeleid van een Keltisch woord dat heilig voorwerp of kostbare steen betekent. En in feite zou de mythe van dit magische, kostbare object dat verband houdt met Jezus Christus een meer heidense oorsprong kunnen hebben dan we denken. In feite komt de Graal voor in oude Keltische sagen, verhalen over reizende helden, waarin het een eenvoudig gerecht of hoogstens een kopje voorstelt. Een symbool van de spirituele aard van het hiernamaals.

De Heilige Graal: een moderne mythe

De Heilige Graal: een moderne mythe

Web Gallery Art/Wikimedia Commons - Public Domain

Er is nog een andere mogelijke etymologie, die aan de basis ligt van een van de meest besproken theorieën over de Heilige Graal van de afgelopen jaren. Volgens sommigen is de Heilige Graal in feite afgeleid van “sang real”, dat wil zeggen de afstamming van Jezus en Maria Magdalena. Deze theorie wordt niet ondersteund door concrete historische bronnen en heeft niettemin een zekere fascinatie uitgeoefend, zozeer zelfs dat zij de basis werd voor de roman The Da Vinci Code van Dan Brown. Het enige bewijs dat deze interpretatie ondersteunt is een middeleeuwse legende volgens welke Maria Magdalena na de kruisiging naar Frankrijk vluchtte. Maar van nakomelingen en koninklijk bloed geen spoor.

Een andere moderne interpretatie, door Daniel Scavone, volgens welke de Heilige Graal de Lijkwade is, is ook interessant. De historicus veronderstelt dat de lijkwade van Jezus precies de inspiratie is voor de legendes over dit object dat het bloed van Christus bevat. Het zou dus het doek kunnen zijn dat in de Evangeliën genoemd wordt, maar de associatie met de Lijkwade van Turijn is minder zeker.

Waar bevindt zich de Heilige Graal? Overal en nergens

Waar bevindt zich de Heilige Graal? Overal en nergens

Sylvain Billet/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Geconfronteerd met een mythe die zo wijdverbreid is als die van de Heilige Graal, is het normaal dat er veel getuigenissen zijn over de plaatsen waar men denkt dat de echte zich bevindt. Een oude bron maakt melding van een zilveren kelk in het Jeruzalem van de 7e-eeuw, die later verloren ging: zou dit de Graal kunnen zijn? Een andere getuigenis plaatst een kopie van de Graal eerst in Constantinopel en vervolgens in Troyes, maar tijdens de Franse Revolutie raken de sporen ervan verloren. Tot op heden zijn er twee bekers die de Heilige Graal zouden kunnen zijn:

  • het heilige bekken van Genua, van onzekere oorsprong maar volgens sommigen gestolen uit het Heilige Land tijdens de Eerste Kruistocht;
  • de heilige calìz van Valencia, die door de apostel Petrus naar Rome zou zijn gebracht, maar waarover pas sinds de 14e eeuw bepaalde informatie bestaat.

Gezien de reikwijdte van de mythe is het niet verrassend dat er zoveel hypothesen bestaan ​​over waar de Heilige Graal zich zou kunnen bevinden. Tot op de dag van vandaag blijft de heilige beker een intrigerend raadsel dat al eeuwenlang tot onze verbeelding spreekt. Het verhaal blijft onderzoek, legendes en theorieën inspireren, en staat op de tweede plaats na de symboliek ervan. Misschien zullen we de waarheid over de Heilige Graal nooit weten, maar misschien ligt de betekenis ervan juist in de zoektocht naar iets dat ons altijd te boven gaat.