Het graf van de eerste vrouwelijke farao van het oude Egypte ontdekt: honderden vazen ​​met wijn erin

Janine image
door Janine

08 November 2023

Het graf van de eerste vrouwelijke farao van het oude Egypte ontdekt: honderden vazen ​​met wijn erin

Het oude Egypte fascineert iedereen, met zijn vele geheimen en onderzoeken die geleidelijk de geschiedenis van een mysterieus koninkrijk heeft onthuld. Onlangs heeft de studie van een tombe op de site van Abydos mogelijk bevestigd dat de eerste dynastie al een koningin had. Kortom: Meret-Neith zou de eerste vrouwelijke farao van het oude Egypte kunnen zijn.

De eerste vrouwelijke farao van Egypte? De geschiedenis van Meret-Neith

De eerste vrouwelijke farao van Egypte? De geschiedenis van Meret-Neith

EC Köhler/Università di Vienna

Een internationaal team van archeologen heeft in Egypte honderden kruiken gevonden die 5000 jaar oud zijn, waarvan er vele sporen van wijn bevatten. Volgens wat werd gerapporteerd door de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden, maken deze kruiken deel uit van de grafgeschenken die zijn gevonden in het graf van Meret-Neith in Abydos. De vrouw, een leidende figuur in de Eerste Dynastie, had belangrijke verantwoordelijkheden binnen de centrale overheid, zoals het beheer van de schatkist. Zozeer zelfs dat onderzoekers denken dat het de eerste vrouwelijke farao van Egypte zou kunnen zijn. Aan de andere kant is Menet-Reith, zoals de Duitse egyptoloog Dietrich Raue opmerkt, de enige vrouw met een monumentaal graf op de site van Abydos. En Abydos is de eerste koninklijke begraafplaats van Egypte: ze was daarmee de machtigste vrouw van die tijd, maar was ze wel echt de eerste vrouwelijke farao?

Het mysterie van Meret-Neith: belangrijke figuur of eerste vrouwelijke farao?

Het mysterie van Meret-Neith: belangrijke figuur of eerste vrouwelijke farao?

EC Köhler/Università di Vienna

Opgravingen in het grafgebied hebben verdere details blootgelegd over het leven van Meret-Neith en het tijdperk van de Eerste Dynastie. De begraafplaats is gebouwd van modderstenen, klei en hout en omvat het graf van wat mogelijk de eerste vrouwelijke farao van Egypte is. Maar dat niet alleen: er zijn ook 41 graven gewijd aan de hofdienaren van Meret-Neith.

Volgens wat onderzoekers ontdekten, zou Meret-Neith ongeveer vijfduizend jaar geleden hebben geleefd en de functies van een koningin-gemalin, een regentes of een volwaardige farao kunnen hebben vervuld. Helaas is er nog steeds geen definitief bewijs hierover. Het belang van deze figuur blijkt echter duidelijk uit haar graf en ook uit enkele indirecte aanwijzingen. We zouden bijvoorbeeld in de verleiding kunnen komen om te concluderen dat de 41 gerechtsdienaren naast Meret-Neith als mensenoffers werden begraven. In werkelijkheid hebben de graven verschillende data in verschillende jaren: het is daarom waarschijnlijk dat deze mensen aan het natuurlijke einde van hun leven als eerbetoon met de koningin werden begraven.

Wie waren de koninginnen van Egypte: het ontdekken van de vrouwelijke farao's

Wie waren de koninginnen van Egypte: het ontdekken van de vrouwelijke farao's

Pexels

Of ze nu regentes, gemalin of de eerste vrouwelijke farao in de geschiedenis was, Meret-Neith is zeker niet de enige die deze rol heeft vervuld. Dit zijn de andere vrouwelijke figuren uit de geschiedenis van het oude Egypte:

  • Nitokris, van de 6e dynastie. Legendarische figuur en dochter van Pepi II. Ze regeert kort nadat ze de dood van haar vader heeft gewroken, maar er is niet veel over haar bekend.
  • Neferusobek, van de 12e dynastie. Neferusobek, dochter van Amenemhat III, is de eerste koningin van Egypte waarvan we archeologisch bewijs hebben en regeerde een korte periode, vóór Amenemhat IV.
  • Hatsjepsoet, 18e dynastie. Hatsjepsoet, dochter van Thoetmosis I, is misschien wel de beroemdste vrouwelijke farao ooit en staat na Cleopatra VII op de tweede plaats. Hatsjepsoet regeert eerst als regentes en wordt later farao, in een regering die wordt gekenmerkt door vrede en welvaart.
  • Neferneferuaten, 18e dynastie. Vrouw van Achnaton, zij werd farao na de dood van haar man.
  • Cleopatra VII. De beroemdste koningin van Egypte, evenals de laatste farao vóór de Romeinse verovering, heeft de afgelopen jaren een herwaardering van haar figuur gezien. Tegenwoordig weten we dat Cleopatra een ongewone intelligentie had en vloeiend 8 talen sprak. Ze was immers de enige farao van de Ptolemeïsche dynastie die de taal van het oude Egypte leerde.

Ontdekkingen over het oude Egypte, zoals die over Egyptische koninginnen en het graf van Meret-Neith, zijn van enorm historisch belang. Bovendien demonstreren ze de rol die de vrouwelijke macht heeft gespeeld in de duizendjarige geschiedenis van het oude Kemet, het zwarte land ontstaan uit de Nijl.