Is het je ooit opgevallen dat vliegtuigstoelen bijna altijd blauw zijn? Het is geen toeval
Het is je misschien nog nooit opgevallen, maar de meeste luchtvaartmaatschappijen kiezen voor de kleur blauw voor de stoelen in hun vliegtuigen. Als je het hebt opgemerkt, weet dan dat het geen toeval is: het is een doordachte beslissing en in dit artikel leggen we uit waarom.
Vliegtuigstoelen zijn bijna altijd blauw: waarom?
Pixabay
Als we in het vliegtuig stappen, zijn velen van ons gefocust op het proces waarmee we te maken krijgen: alle voorbereidende fasen die te maken hebben met het tonen van documenten, het doorlopen van de controles, het controleren van het gewicht van de bagage, het inchecken en uiteindelijk het instappen. Als alle stappen met succes zijn doorlopen, is het tijd om aan boord van het vliegtuig te gaan en op dit punt voelen verschillende mensen hun knieën trillen. Het beklimmen van de ladder die naar het vliegtuig leidt, is een procedure die behoorlijk moeilijk kan zijn voor degenen die bang zijn om te vliegen en die niet kunnen wachten om veilig te landen.
Eenmaal binnen zoek je naar je geboekte of toegewezen zitplaats, je beweegt je tussen de verschillende passagiers en bereikt met wat moeite je rechtmatige zitplaats. Nadat je je handbagage in het daarvoor bestemde compartiment hebt geplaatst, is het tijd om te gaan zitten en je veiligheidsgordels vast te maken. Degenen die zich het meest zorgen maken, zullen nauwelijks om zich heen kijken en op details letten, maar zullen gefocust zijn op hun angst in verband met de vlucht: het is een vaak voorkomend gevoel die veel mensen gemeen hebben en die alleen met wat vliegervaring minder kan worden. De meer serene en oplettende mensen zullen zich echter hebben gerealiseerd dat de stoel waarop ze zitten vaak dezelfde kleur heeft als alle andere: blauw. Nee, dit is geen toeval, maar een bewuste keuze voor een specifiek doel, dat te maken heeft met de angst die gepaard gaat met vliegen.
Dit is de reden waarom vliegtuigstoelen bijna altijd blauw zijn
Pixabay
De keuze om de stoelen een blauwe kleur te geven komt voort uit het feit dat deze tint in de psychologie als bijzonder ontspannend wordt beschouwd. Omdat de begrijpelijke zorgen die passagiers in een vliegtuig kunnen voelen bekend zijn, is de hele omgeving zo gestructureerd dat deze zo “kalmerend” mogelijk is. Het tegengaan van de negatieve gevoelens die men kan ervaren bij het instappen is een prioriteit waar luchtvaartmaatschappijen bijzonder rekening mee houden: de ruimtes zijn onvermijdelijk zeer beperkt en bijgevolg ook de bewegingsmogelijkheden, aspecten die niet bevorderlijk zijn voor het welzijn.
Om dit moeilijk op te lossen probleem te overwinnen, zijn de investeringen gericht op het ontwerp van het vliegtuig en de interne esthetische kenmerken van de cabines: of het nu goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn of niet, de meeste vliegtuigen zijn voorzien van blauwe stoelen om de omgeving als veilig en ontspannend te ervaren. Hoewel sommige mensen de veronderstelling hebben aangenomen dat deze kleurkeuze te wijten was aan de kleur van de lucht en dus aan het “matchen” van de stoelen met het uitzicht vanuit het raam, is de realiteit heel anders. Het besluit om voor blauwe stoelen te kiezen wordt al tientallen jaren genomen, juist omdat deze kleur op onbewust niveau geassocieerd wordt met een gevoel van betrouwbaarheid en vertrouwen: dit is niet alleen belangrijk voor degenen die last hebben van vliegangst, maar voor alle passagiers aan boord. Er zijn echter ook andere redenen waarom deze keuze geschikt is.
Blauwe stoelen in vliegtuigen: de andere voordelen
PigeonHoar/Reddit
De blauwe stoelen hebben meer dan één voordeel, naast het belangrijkste voordeel om passagiers te “kalmeren”:
- Omdat het een donkere kleur heeft, zijn eventuele krassen of vuilvlekken minder zichtbaar dan lichtere tinten, zoals wit of crème, waardoor het langer schoon blijft.
- Blauw inspireert creativiteit, verlaagt de hartslag en zorgt voor mentale helderheid
- Het geeft een gevoel van frisheid, misschien omdat het op de een of andere manier geassocieerd wordt met de kou of de kleur van de zee. Het gevoel van "koeler" in een gesloten en krappe omgeving heeft beslist de voorkeur boven de kleur rood, omdat dit het gevoel van warmte kan geven en de indruk van "verstikking" kan wekken.
- Bovendien is blauw een kleur die professionaliteit uitstraalt: omdat het een sobere tint is, helpt het een competent imago te ondersteunen, een cruciaal aspect als het over de bemanning van een vliegtuig gaat.
- Veel mensen houden van blauw: weinig mensen zullen toegeven dat deze kleur niet naar hun zin is, omdat het een universeel gewaardeerde kleur is, ook omdat deze wordt geassocieerd met mooie en aangename dingen, zoals de lucht en de zee.
Heb je dit merkwaardige en wijdverbreide detail ooit opgemerkt?