Een enorme hoeveelheid witte waterstof ontdekt: een keerpunt in de energietransitie?

Janine image
door Janine

10 November 2023

Een enorme hoeveelheid witte waterstof ontdekt: een keerpunt in de energietransitie?

De zoektocht naar nieuwe energiebronnen is een fundamentele stap voor de ecologische transitie, vooral als het over waterstof gaat. Eén van de problemen betreft namelijk de productie van deze brandstof, die, ook al gaat het niet gepaard met CO2-uitstoot, geproduceerd wordt met behulp van fossiele brandstoffen. Om deze reden zou de ontdekking van een enorme hoeveelheid witte waterstof in Frankrijk de kaarten op tafel en de toekomst van schone energie kunnen veranderen. Laten we eens kijken wat witte waterstof is en waarom de ontdekking zo belangrijk is!

Wat is witte waterstof?

Wat is witte waterstof?

Freepik

Waterstof is het eenvoudigste element dat bestaat en het meest verspreid in het universum. Al geruime tijd beseft men dat waterstof ook een uitzonderlijke brandstof is, omdat het geen uitstoot produceert, maar alleen eenvoudig water. Kortom: het is de perfecte kandidaat voor een ecologische en duurzame transitie. Toch wordt waterstof tot nu toe vooral geproduceerd uit fossiele brandstoffen, die in plaats daarvan CO2 uitstoten. Om deze reden wordt het gedefinieerd als grijze waterstof: nuttig, maar nog niet geheel duurzaam. Een stap voorwaarts bestaat in plaats daarvan uit de zogenaamde groene waterstof, die niet uit fossiele bronnen wordt geproduceerd, maar uit water door middel van elektrolyse. De technologische evolutie heeft in dit opzicht enorme vooruitgang geboekt, zozeer zelfs dat er zelfs waterstof uit de oceanen is geproduceerd. Als het kostenprobleem eenmaal is opgelost, zou groene waterstof het mogelijk maken om er in grote hoeveelheden over te beschikken, zonder dat dit tot verdere emissies leidt.

Maar zou het niet beter zijn als we een bron van waterstof zouden kunnen vinden die klaar is om te worden gewonnen, zonder ingewikkelde verwerking? Het gaat hier om witte waterstof, oftewel een soort waterstof die niet gebonden is aan andere elementen en dus makkelijker te verkrijgen is. Tot op heden bestaan ​​er weinig afzettingen van dit gas, totdat het bij toeval werd ontdekt in de ondergrondse diepten van Lotharingen. Indien bevestigd, zal het de grootste witte waterstofafzetting ter wereld zijn.

De ontdekking van de witte waterstofafzetting in Frankrijk

De ontdekking van de witte waterstofafzetting in Frankrijk

Freepik

De ontdekking van de witte waterstofafzetting is het resultaat van onderzoek dat in Lotharingen is uitgevoerd op zoek naar methaan. Tijdens de analyses van het water tussen de rotsen op steeds grotere diepte werden echter aanzienlijke percentages vrije waterstof gedetecteerd. Bovendien neemt volgens de bevindingen van geologen de concentratie van witte waterstof toe met de diepte. Op het diepste punt dat de sonde bereikt, hebben we het over 20%, met schattingen van ongeveer 90% op 3.000 meter diepte, voor een totaal van 46 miljoen ton witte waterstof.

De sleutel tot deze ontdekking was de innovatieve technologie SysMoG, een sonde die het mogelijk maakte om gas opgelost in water te analyseren in rotsformaties tot 1200 meter diep. Dankzij dit instrument was het mogelijk om op grote diepte de concentratie witte waterstof te analyseren en de omvang van de afzetting te schatten.

Het belang en de beperkingen van witte waterstof

Het belang en de beperkingen van witte waterstof

Freepik

De enorme afzetting witte waterstof dat in Frankrijk is ontdekt, zou een keerpunt in de energietransitie kunnen betekenen, vooral vanwege de hoeveelheid ervan. En er zijn nog andere potentiële afzettingen geïdentificeerd in de Alpen en de Pyreneeën. “Potentieel” is het juiste woord, want op dit moment is een concentratie van 20% witte waterstof aangetoond, terwijl de rest slechts een schatting is. Om dit te bevestigen zal het nodig zijn om talloze putten te boren tot een diepte van drieduizend meter, om verdere analyses uit te voeren en, indien mogelijk, met de winning te beginnen.

Van wat we tot nu toe hebben gezegd, zijn er grote verwachtingen rond witte waterstof. En toch zijn er ook aanzienlijke beperkingen in de toepassing van de technologie. De eerste betreft de kosten van extractie, die belangrijk zijn in vergelijking met de beperkte informatie die we hebben. Ten tweede zal er adequate infrastructuur nodig zijn om dit gas te winnen en te verwerken. Ten slotte is het ook noodzakelijk om rekening te houden met de zuiverheid van de witte waterstof, die bijna 100% moet zijn of aanzienlijke zuiveringsprocessen vereist. Kortom, de zoektocht naar nieuwe energiebronnen voor de ecologische transitie is niet onmiddellijk en ook niet eenvoudig te realiseren. Toch voegt elke kleine stap een stukje toe aan een toekomstige wereld die steeds dichterbij komt.