Waarom worden sinaasappelen verkocht in een rood netje? De keuze is niet toevallig

Janine image
door Janine

12 November 2023

Waarom worden sinaasappelen verkocht in een rood netje? De keuze is niet toevallig

Boodschappen doen betekent naar de markt of supermarkt gaan, zorgvuldig de producten evalueren die we nodig hebben en rationeel kiezen wat we kopen, toch? Nou, niet echt. Zowel supermarkten als fabrikanten hanteren verschillende strategieën die maar één doel hebben: een specifiek product verkopen, en er zo veel mogelijk van verkopen. Het gaat om trucs waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van verpakkingen: laten we eens kijken hoe.

De belangrijkste verpakkingsregel: kleuren verkopen beter

De belangrijkste verpakkingsregel: kleuren verkopen beter

Freepik

De kleur is een van de meest fascinerende componenten van verpakkingen, vooral als we het over voedingsproducten hebben. In eerste instantie zouden we in de verleiding kunnen komen om te zeggen dat de kleuren van een verpakking dienen om het ene product van het andere te onderscheiden. En in zekere zin is dat waar, maar er is nog veel meer. Satyendra Singh, hoogleraar Marketing aan de Universiteit van Winnipeg in Canada, legt het goed uit in een recent onderzoek naar de impact van kleur in marketing. Volgens Singh nemen consumenten een beslissing binnen de eerste 90 seconden na interactie met een product. En bij de keuze die ze maken, is een percentage dat kan oplopen tot 90% uitsluitend gebaseerd op kleuren.

Vanuit dit oogpunt hebben tinten zoals groen en bruin de neiging ons een product te verkopen dat gezond, natuurlijk en ecologisch is. Denk maar aan al het biologische, vegetarische en veganistische voedsel: allemaal met een uitgesproken kleurenpalet dat in elk detail “natuur” schreeuwt. Hetzelfde geldt ook voor etiketten en verpakkingen: zachte kleuren suggereren iets authentieks, terwijl te felle kleuren vaker aan kunstmatige ingrediënten doen denken.

Hoe voedselverpakkingen ons misleiden

Hoe voedselverpakkingen ons misleiden

Freepik

Uit wat we tot nu toe hebben gezien, lijkt de rol van kleurkeuzes bij de verkoop van een product duidelijk, vooral als het een voedingsmiddel is. Maar producenten hanteren vaak ook andere strategieën, allemaal gekoppeld aan verpakkingen, die uitgebreid gebruik maken van deze elementen:

  • Kleuren van de verpakking. Zoals we hebben gezien spelen bedrijven met de psychologie van kleur, beïnvloeden ze emoties en overtuigen ze ons om iets te kopen, uitsluitend gebaseerd op de buitenkant. En niet op het product zelf.
  • Afbeeldingen en foto's. Groene weiden en vrolijke dieren op voedselverpakkingen willen overtuigen dat dat product natuurlijk en gezond is, ook al is de realiteit heel anders. Grote detailhandelaren halen hun producten van honderden agrarische bedrijven, en de toeleveringsketen is niet zo eenvoudig als ze je willen laten geloven.
  • Papieren verpakking. Papieren of kartonnen verpakkingen hebben een rustieke uitstraling, wederom in een poging een product er gezonder uit te laten zien. Natuurlijk is het belangrijk om alternatieven voor plastic te kiezen, maar het is één ding om bewust te beslissen, en iets anders om iets te kopen alleen maar omdat het een papieren verpakking heeft.

Een bijzonder geval: waarom worden sinaasappelen verkocht in rode netjes?

Een bijzonder geval: waarom worden sinaasappelen verkocht in rode netjes?

Freepik

Een van de meest interessante toepassingen van wat we hebben gezegd is het geval van sinaasappelen. Ga naar een willekeurige supermarkt, loop naar de groente- en fruitafdeling en vraag jezelf af: waarom worden sinaasappelen verkocht in rode netjes? De reden is heel simpel: de kleur van de verpakking beïnvloedt de perceptie van het product, sinaasappels in dit geval. In combinatie met rood valt de kleur oranje namelijk veel meer op. Zo is een koper ervan overtuigd dat die sinaasappelen van een betere kwaliteit zijn.

Door een sinaasappel naast geel, groen of blauw te plaatsen, zou het effect anders zijn. Een beetje zoals wat er met citroenen gebeurt: deze vruchten hebben geen rode netjes, maar gele of groene, om het geel eruit te laten springen. Dit is een duidelijk voorbeeld dat aangeeft hoe onze voedselkeuze vaak alleen wordt bepaald door de verpakking van de producten. Misschien is dat voedsel of fruit echt het beste, maar in het verkoopproces wordt de echte kwaliteit een secundaire variabele, vervangen door de waargenomen kwaliteit. En de kleuren.