NASA ontdekt een systeem van zeven buitenaardse planeten: ze draaien rond een ster die op de zon lijkt

Janine image
door Janine

08 November 2023

NASA ontdekt een systeem van zeven buitenaardse planeten: ze draaien rond een ster die op de zon lijkt

Het universum houdt nooit op te verbazen en de ontdekkingen in de ruimte om ons heen kunnen eindeloos zijn, net als het universum: een nieuwe studie heeft de aanwezigheid ontdekt van zeven planeten die rond een ster draaien die lijkt op de zon. Laten we er meer over te weten komen.

De Kepler-missie, op zoek naar planeten die op de aarde lijken

De Kepler-missie, op zoek naar planeten die op de aarde lijken

Freepik

De Kepler-missie was een ruimteonderzoek dat negen jaar lang werd uitgevoerd door de NASA, dat begon in 2009 en eindigde in 2018. Het doel was om exoplaneten te kunnen identificeren, dat wil zeggen planeten die rond sterren buiten ons zonnestelsel draaien, met afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van de aarde via de Kepler-ruimtetelescoop. De naam van de missie is afgeleid van die van de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571 – 1630), bekend van de wetten die zijn geformuleerd over de planetaire beweging. De Kepler-sonde was tijdens zijn lancering in maart 2009 uitgerust met de telescoop om periodieke verminderingen in het sterrenlicht te detecteren die zouden kunnen duiden op de aanwezigheid van transiterende planeten. Deze techniek, de “transitmethode” genoemd, heeft het mogelijk gemaakt om een ​​groot aantal exoplaneten in verschillende gebieden van de Melkweg te traceren.

De duizenden geïdentificeerde exoplaneten hebben verschillende afmetingen en afstanden tot hun moederster, wat leidt tot nieuwe perspectieven op de planetaire diversiteit in het universum. In de loop van de tijd heeft onderzoek zelfs geleid tot de ontdekking van planeten met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van de aarde en daarom potentieel bewoonbaar zijn. Nu, na het einde van de missie in 2018, heeft het onderzoek geleid tot een schat aan waardevolle informatie en inspiratie voor verder onderzoek. Onder de meest recente analyses is een uitzonderlijke ontdekking naar voren gekomen: het bestaan ​​van zeven planeten.

NASA ontdekt een systeem van 7 buitenaardse planeten: ze heten Kepler-385

NASA ontdekt een systeem van 7 buitenaardse planeten: ze heten Kepler-385

NASA/Daniel Rutter

De naam die aan de groep is gegeven is Kepler-385 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 4.670 lichtjaar van de aarde. Sommige van zijn planeten werden tijdens de missie in 2014 bevestigd, terwijl andere de status van kandidaat bleven behouden. Het nieuwe onderzoek naar exoplaneten heeft echter de resterende planeten vastgesteld en verdere indrukwekkende details opgeleverd. Het is een systeem van zeven planeten, onthult NASA: elk van hen is ondergedompeld in de stralingswarmte van zijn moederster, veel meer dan alle planeten in ons zonnestelsel. Een ander verschil met onze Jupiter, Mars, Venus en anderen is dat Kepler-385 allemaal groter zijn dan de aarde, maar kleiner dan Neptunus. Het is een van de weinige planetaire systemen die we kennen en die meer dan zes bevestigde planeten omvat. De verzamelde catalogus omvat ongeveer 4.400 kandidaat-planeten, waaronder meer dan 700 systemen met meerdere planeten.

Jack Lissauer, onderzoeker bij het Ames Research Center van de NASA, Silicon Valley, Californië, en hoofdauteur van het artikel waarin de nieuwe catalogus werd geïntroduceerd, verklaarde: “we hebben de meest nauwkeurige lijst van Kepler-planeetkandidaten en hun eigenschappen tot nu toe samengesteld. NASA's Kepler-missie heeft de meeste bekende exoplaneten ontdekt, en deze nieuwe catalogus zal astronomen in staat stellen meer over hun kenmerken te leren."

Kepler-385, het systeem van 7 planeten die groter zijn dan de aarde

Kepler-385, het systeem van 7 planeten die groter zijn dan de aarde

NASA/Daniel Rutter

Het Kepler-385-systeem draait rond een ster die sterk op de zon lijkt, 10% groter en 5% warmer. De twee binnenplaneten, iets groter dan onze aardbol, hebben waarschijnlijk een rotsachtig aspect en een dunne atmosfeer. De andere vijf, die beslist grotere afmetingen hebben, zijn waarschijnlijk omgeven door een dikkere atmosfeer. Na de K2-missie, van 2013 tot 2018, was het mogelijk om te ontdekken dat er meer planeten dan sterren zijn, zo blijkt uit het nieuwe werk dat de catalogus verrijkt met de titel "Bijgewerkte catalogus van Kepler-planeetkandidaten: focus op nauwkeurigheid en omloopperioden". hoe deze planeten er meer gedetailleerd uitzien, waardoor we een duidelijker beeld krijgen van de werelden buiten ons zonnestelsel.

“Het is meer dan tien jaar geleden dat Kepler stopte met het verzamelen van gegevens vanuit zijn primaire gezichtsveld”, aldus het artikel. “De Kepler-lijst van kandidaat-planeten blijft echter de grootste en meest homogene verzameling exoplaneten die we kennen.” We kunnen niets anders dan wachten op nieuws over deze planeten: lijken ze echt op de onze en zijn ze mogelijk bewoonbaar? We zullen er ongetwijfeld meer over horen.