Waarom is de goudvis een “huisdier” geworden?
Goudvissen behoren tot de meest voorkomende aquariumdieren en velen van ons hebben ze minstens één keer thuis in een aquarium gehad: maar hoe zijn ze tot de meest voorkomende huisdieren van mensen geworden?
Goudvissen, oorsprong en kenmerken
Pexels
We weten allemaal wat goudvissen zijn en de meesten van ons hebben ze weleens gekocht om ze in een thuis geplaatst aquarium te bewonderen. Maar waarom is deze mariene soort een huisgenoot voor mensen geworden? De term "goudvis" verwijst naar verschillende soorten exemplaren voor een aquarium, maar beschrijft meestal de Carassius auratus, van de familie karpers. De oorsprong van goudvissen komt uit het Verre Oosten en ze werden voor het eerst gekweekt in het oude China, waar deze activiteit miljoenen jaren duurde, waarbij kenmerken en bijzonderheden van de verschillende exemplaren werden geselecteerd, zoals het ronde lichaam, uitstekende ogen en een gesluierde staart.
Het verzorgen van goudvissen is relatief eenvoudig en dit is een van de redenen die ze geschikt maakt voor huiselijk samenleven met mensen: om comfortabel te leven hebben ze goed gefilterd water nodig met een temperatuur die varieert tussen 18°C en 23°C, terwijl wat het dieet betreft, ze zich meestal voeden met vlokkenvoer of specifiek gegranuleerd voedsel voor aquariumvissen. Als alternatief waarderen ze ook grote insecten en gehakte gekookte groenten. Hun leven kan erg lang zijn in vergelijking met dat van andere dieren, gemiddeld vijftien tot twintig jaar, maar in sommige gevallen kunnen ze deze drempel zelfs overschrijden. Het belangrijkste is om ze voldoende ruimte in het aquarium en passend wateronderhoud te bieden om een kwalitatief verblijf te garanderen.
De goudvis die je in huis hebt, is afkomstig van Chinese karpers
Pexels
Anna Maria Roos, hoogleraar geschiedenis van wetenschap en geneeskunde aan de Universiteit van Lincoln, Engeland, sprak over goudvissen in een van haar boeken, “Goldfish”. In de tekst portretteert de auteur deze gewone waterdieren als minder banaal dan we ons kunnen voorstellen. Allereerst is hun kleur te danken aan een reeks kruisingen tussen verschillende soorten karpers, die meestal groen of grijs zijn. Bij hun reproductie kunnen veranderingen in kleuren en vormen worden verkregen, omdat ze cellen hebben die zowel rode als gouden pigmenten bevatten. Na een genetische mutatie zouden de grijze pigmentcellen zijn onderdrukt, waardoor de rode en gouden cellen zich konden manifesteren.
In de 9e eeuw werden goudvissen die onderhevig waren aan genetische mutaties niet gegeten door Chinese vissers, die zich vroeger met karpers voedden. Omdat ze als heilig werden beschouwd, werden ze vrijgelaten in boeddhistische genadevijvers, gebaseerd op het principe van "fang sheng", wat "vrijgave van genade" betekent. Hier werden ze gekweekt en verzorgd door de monniken, terwijl ze beschermd bleven in een apart leefgebied. Voor de boeddhistische religie betekende het vrijlaten van een dier in een genadevijver een positieve actie, vooral als deze als zeer zeldzaam werd beschouwd. En in die tijd was de goudvis dat. Maar wanneer verspreidden ze zich vanuit China naar de rest van de wereld?
Daarom hebben zoveel mensen een goudvis in huis
Pexels
Goudvissen arriveerden tegen het einde van de 16e eeuw in Japan en bereikten vervolgens Europa en Amerika als sierdieren voor aquaria en fonteinen. In Engeland creëerde de botanicus James Petiver in 1711 de eerste getekende weergave ervan, terwijl ze in 1817 verschenen in Webster's Dictionary of the USA. Tijdens hun lange reis zijn ze ongetwijfeld hun mystieke en symbolische connotatie kwijtgeraakt en zijn ze geleidelijk steeds wijdverspreider en algemener geworden. Aan het begin van de twintigste eeuw waren er grote kwekerijen te vinden in het Midden-Westen en de Grassyfork Fishery in Indiana behandelde er elk jaar meer dan twee miljoen, waardoor het een trekpleister voor toeristen werd. Het was waarschijnlijk de eerste goudviskwekerij in de VS, opgericht in 1899.
Bovendien zijn goudvissen grote hoofdrolspelers in talloze wetenschappelijke artikelen, zozeer zelfs dat ze in meer dan 40.000 onderzoeksdocumenten voorkomen. Dit komt door het feit dat ze stoffen extreem gemakkelijk absorberen en bestudeerd kunnen worden op toxische effecten, maar ook doordat ze de oogzenuw kunnen regenereren en daarom nuttig zijn voor onderzoek naar het gezichtsvermogen. Ze spelen ook een belangrijke rol in de psychologie, omdat ze een uitstekend geheugen hebben, terwijl ze door hun hoge gevoeligheid voor zonlicht perfect zijn voor het bestuderen van de ernstigste huidziekten. Ten slotte hebben ze een hoge reproductiesnelheid en zijn ze uiterst voordelig.
Uiteindelijk zijn daarom hun veelzijdige kenmerken, de hoge verspreiding, het vermogen om te overleven, de esthetiek en de lage kosten allemaal elementen die de mens ertoe hebben gebracht dit dier als huisdier te kiezen. Of zou het juister zijn om over decoratie te praten? Laten we niet vergeten dat dieren geen bron van vermaak of accessoire zijn en daarom gerespecteerd moeten worden. Iedereen die een aquarium bezit, moet er daarom voor zorgen dat hij hem het nodige welzijn en levenskwaliteit biedt. Wat vind jij?