Waarom zijn kraaien zo intelligent (misschien zelfs meer dan apen)?
Sommige dieren hebben het vermogen om ons te verrassen met hun onvermoede intelligentie: onder deze zijn er kraaien, die over een werkelijk benijdenswaardige intelligentie beschikken. Laten we enkele voorbeelden van deze fascinerende eigenschap bekijken.
Kraaien, een van de intelligentste dieren ter wereld
Pixabay
Wat is het slimste dier op aarde? Er zijn verschillende exemplaren die ons kunnen verrassen met hun cognitieve vaardigheden en onder hen zijn kraaien. Ondanks zijn kleine formaat en dus vrij kleine hersenen, lijkt dit zwarte dier, geassocieerd met het occulte, een verrassend IQ te hebben. In het dierenrijk vallen ze op omdat ze tot de meest ingenieuze soorten behoren, hoewel schijn bedriegt. Ze zijn in feite in staat om bepaalde instrumenten te creëren en te gebruiken, maar ze hebben ook bewezen dat ze keuzes en beslissingen kunnen maken op basis van vooraf vastgestelde regels.
Niet alleen dat, ze lijken een eenvoudige numerieke redenering te kunnen begrijpen en wrok te koesteren tegen degenen die niet aardig tegen hen zijn. Bovendien zijn ze volgens de onderzoekers in staat recursie te begrijpen, dat wil zeggen het proces van het inbedden van sommige structuren in andere soortgelijke structuren, waarvan men dacht dat dit alleen voorbehouden was aan mensen. Het is een essentieel onderdeel van de taal, waardoor we uitgebreide zinnen kunnen formuleren vanuit een eenvoudige compositie. Hoewel psychologen geloofden dat dit ons vermogen was, lijkt het er in werkelijkheid op dat we geen absolute exclusiviteit bezitten.
Recursie bij apen en mensen: het onderzoek
Pixabay
Bovendien ontdekten velen in recursie de eigenaardigheid die menselijke taal kon onderscheiden van dierlijke communicatie. Als we het echter over kraaien hebben, moeten we – misschien – nog eens nadenken. Diana Liao, onderzoeker in het laboratorium van Andreas Nieder, hoogleraar dierenfysiologie aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland, zei: "Er is altijd interesse geweest in de vraag of niet-menselijke dieren ook recursieve reeksen kunnen begrijpen." Uit een onderzoek waarbij zowel apen als mensen, volwassenen en kinderen betrokken waren, bleek dat het vermogen om recursieve reeksen te produceren misschien niet een bijzonderheid is die voorbehouden is aan onze soort.
Beide groepen kregen via een display twee paar symbolen te zien, in willekeurige volgorde tussen haakjes geplaatst. Deelnemers werd gevraagd om ze in een recursieve volgorde te rangschikken, waarbij ze feedback kregen na het juiste antwoord, dat voor de apen bestond uit een kleine portie voedsel. Op dit punt lieten de onderzoekers zien dat de proefpersonen een reeks willekeurige haakjes hadden, die ze recursief moesten rangschikken. Twee op de drie apen creëerden meer recursieve reeksen dan niet, ondanks dat ze verdere training nodig hadden, terwijl kinderen deze in 40% van de gevallen vormden. Deze bevindingen brachten Liao ertoe de capaciteiten van kraaien te onderzoeken, aangezien hun cognitieve vaardigheden nu algemeen bekend waren.
Het recursieve vermogen bij kraaien: ze zijn intelligenter dan apen
Pixabay
Door de methode uit het vorige onderzoek aan te passen, trainden Liao en haar team twee kraaien om hen te leren met hun snavels verschillende paren haakjes in een recursieve volgorde in het midden van de reeks aan te raken. Vervolgens onderzocht het team het vermogen van de kraaien om zelfstandig nieuwe recursieve reeksen te creëren op een andere set symbolen. De resultaten waren dezelfde als die van de kinderen: de vogels waren succesvol in 40% van de uitgevoerde tests, maar zonder de extra training nodig te hebben die de apen nodig hadden. Deze gegevens hebben geleid tot het besef dat kraaien dus intelligenter zijn dan apen, of in ieder geval efficiënter in deze vaardigheid. Deskundigen hebben de hypothese geopperd dat dit vermogen door deze dieren zou kunnen worden gebruikt om hun sociale groepen te organiseren.
Sommige wetenschappers hebben hierover echter hun verbijstering geuit: volgens Arnaud Rey, senior onderzoeker in de psychologie bij het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek, zouden de resultaten die naar voren kwamen geïnterpreteerd kunnen worden als eenvoudig associatief leren: in wezen hadden de kraaien kunnen leren om het ene symbool aan het volgende te koppelen, net zoals je een gesloten haakje aan een open haakje zou hangen. Bovendien zou het volgens Rey ook bij mensen geen kwestie van cognitief vermogen gaan, maar om een leermechanisme door associaties. Liao ontdekte echter dat de gelaagde neocortex die aanwezig is bij primaten afwezig is in de hersenen van vogels en dat dit kenmerk misschien niet nodig is om recursie te ontwikkelen, die zou kunnen voortkomen uit een "oud vermogen vanuit evolutionair oogpunt".
Wat denk jij ervan?