Kan slapeloosheid antidepressieve effecten hebben? Volgens een nieuwe studie is dit zo
Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, zozeer zelfs dat we ongeveer een derde van onze tijd slapen. Maar wat gebeurt er met onze hersenen als we een slapeloze nacht doorbrengen? Volgens een recent onderzoek van de Northwestern University in de Verenigde Staten kan één nacht van slapeloosheid een depressie voor meerdere dagen voorkomen. Laten we eens kijken waarom en hoe we tot dit enigszins paradoxale resultaat zijn gekomen.
Acuut slaaptekort: de effecten op depressie
Freepik
Bij het onderzoek waren laboratoriummuizen betrokken, bij wie een acuut slaaptekort werd veroorzaakt. Deze fase werd gevolgd door een analyse van hun gedrag en hersenactiviteit, met onverwachte resultaten. Tijdens acuut slaapgebrek namen de dopamineniveaus en de synaptische plasticiteit toe: in de praktijk herconfigureerde de toestand van slapeloosheid de hersenen om de volgende dagen een meer euforische stemming te behouden. In zekere zin fungeerde slaapgebrek als een soort “natuurlijk” antidepressivum.
Volgens Dr. Yevgenia Kozorovitskiy, hoofdauteur van de studie, ligt een eerste antwoord in het verschil tussen chronisch slaaptekort en acuut slaaptekort. De schadelijke gevolgen van het eerste zijn algemeen bekend, maar het tweede is anders: het is bijvoorbeeld het effect dat een student ondervindt die de nacht doorbrengt met studeren voor een examen. Kozorovitskiy vervolgt:
We ontdekten dat acuut slaapgebrek een krachtig antidepressief effect heeft en de hersenen opnieuw configureert. Dit herinnert ons eraan hoe onze dagelijkse handelingen, zoals een slapeloze nacht, binnen slechts een paar uur een radicale impact op de hersenen kunnen hebben.
Neuronen en dopamine: hoe acute slapeloosheid de hersenen herconfigureert
Freepik
Tijdens de acute fase van slaapgebrek vertoonden de muizen agressiever gedrag, waarbij ze ook hyperactiviteit en hyperseksualiteit vertoonden. De onderzoekers ontdekten ook dat de activiteit van dopamine-neuronen aanzienlijk hoger was tijdens de fase van acute slaapgebrek. Uit de analyses die tijdens het experiment werden uitgevoerd, ontdekte het team van Dr. Kozorovitskiy ook welke hersengebieden erbij betrokken waren: prefrontale cortex, nucleus accumbens en hypothalamus. Hiervan is alleen de eerste direct betrokken bij de antidepressieve effecten van acuut slaapgebrek.
Het effect van deze slapeloosheid op depressie, zo ontdekten de onderzoekers, houdt enkele dagen aan voordat het vervaagt, wat wijst op een verbetering van de synaptische plasticiteit in de prefrontale cortex. In de praktijk ontwikkelen neuronen kleine uitsteeksels die dendritische stekels worden genoemd en die plastischer reageren op hersenactiviteit. Hoewel het antidepressieve effect van acuut slaaptekort een nuttige evolutionaire aanpassing lijkt te zijn, spreekt het voor zich dat dit een tijdelijk effect is en geen permanente oplossing. Het nut van het onderzoek van de Northwestern University zou gebruikt kunnen worden om effectiever de juiste antidepressiva te kiezen voor een specifieke persoon. Niet om de stemming te verbeteren door slaaptekort.
Chronisch slaaptekort: de effecten op depressie
Pexels
De effecten van acuut slaaptekort op depressie kunnen ons daarom helpen de hersenmechanismen beter te begrijpen en effectievere behandelingen te vinden. Ze dienen zeker niet om op zoek te gaan naar verbeteringen van het humeur en van slapeloosheid, niet in de laatste plaats omdat chronisch slaaptekort verwoestende effecten heeft op depressie.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in Translational Psychiatry zou chronisch slaaptekort zelfs een voorloper van depressie kunnen zijn. Kortom: minder dan vijf uur per nacht slapen kan het risico op het ontwikkelen van depressieve symptomen in de komende vier tot twaalf jaar vervroegen of vergroten. Maar dat is nog niet alles, want uit het onderzoek bleek dat mensen die meer dan 9 uur per nacht slapen ook een grotere kans hebben om depressieve symptomen te ontwikkelen. In het eerste geval is er een echt significant verband tussen de twee gebeurtenissen, in het tweede geval moet het verband nog grondig worden onderzocht.
Bij twijfel is het echter altijd het beste om te proberen evenwichtig te slapen: de juiste uren slaap kunnen ons lichaam meer goed doen dan we denken. Kortom, ook al kan acuut slaaptekort antidepressieve effecten hebben, de beste manier om gezond te blijven is om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen: niet te veel, niet te weinig.