In een wrak op de bodem van de oceaan zou een schat van 20 miljard dollar zitten: het is de grootste schat uit de geschiedenis

Janine image
door Janine

13 November 2023

In een wrak op de bodem van de oceaan zou een schat van 20 miljard dollar zitten: het is de grootste schat uit de geschiedenis

De schatten op de zeebodem zijn niet alleen het werk van de verbeelding: zelfs als het geen echte schatkisten zijn, kunnen enorme rijkdommen werkelijk verborgen zijn in de diepten van het water. Een galjoen dat lang geleden is gezonken, verbergt een ongelooflijke hoeveelheid geld die zal worden opgegraven.

Het scheepswrak van het galjoen San José in Colombia

Het scheepswrak van het galjoen San José in Colombia

Samuel Scott/Wikimedia commons - Public Domain

In 1708, tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd het galjoen San José door de Engelsen tot zinken gebracht. Aan boord van het schip waren bijna zeshonderd man, maar ook een fortuin uit de Nieuwe Wereld, gelijk aan 116 stalen koffers vol smaragden, tweehonderd ton goud gelijk aan 30 miljoen munten, zilver en 7 miljoen pesos, eigendom van de onderkoning van Peru. Deze rijkdommen bleven drie eeuwen lang in de oceaan verborgen, totdat de Colombiaanse regering het wrak pas in 2015 ontdekte. Het particuliere bedrijf Sea Search Armada zei echter al sinds 1981 op de hoogte te zijn van het bestaan ​​en kwam naar voren om de schat die voor de Caribische kust van Cartagena is gezonken aan de oppervlakte te brengen.

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de regering opgedragen om als prioriteit te handelen bij het opgraven van het galjoen. Minister van Cultuur Juan David Correa zei: “Dit is een van de prioriteiten van de regering Petro. De president heeft ons opgedragen het tempo te versnellen. De Sea Search Armada heeft zijn zaak voorgelegd aan de arbitrage in Londen, in het kader van de overeenkomst inzake handelsbevordering tussen de Verenigde Staten en Colombia, waarbij de 10 miljard dollar vragen, wat volgens hun berekeningen overeenkomt met de helft van het fortuin."

Het fortuin van San José: de landen die strijden om de schat

Het fortuin van San José: de landen die strijden om de schat

Amplified_Ant401/Reddit

Spanje eiste echter ook een deel van de rijkdom op, want hoewel de San José op Colombiaans grondgebied zonk, was het een Spaans schip met 570 Spaanse burgers aan boord. Niet alleen dat: ook Panama en Peru hebben een deel van de bezittingen opgeëist, die oorspronkelijk van hun land zijn afgenomen, althans gedeeltelijk, terwijl de Boliviaanse natie Qhara Qhara haar deel wil krijgen, aangezien het de voorouders van dit land waren die de kostbare materialen in de 16e eeuw hebben gewonnen.

Colombia heeft de precieze locatie van het wrak niet bekendgemaakt, noch een precieze datum voor de opgraving ervan. De totale waarde van de schat bedraagt ​​in ieder geval ongeveer 20 miljard dollar en de Colombiaanse regering claimt het volledige eigendom, aangezien de vondst een exclusief nationaal erfgoed is.

De juridische strijd om de 20 miljard dollar van San José: alleen Colombia kent de coördinaten

De juridische strijd om de 20 miljard dollar van San José: alleen Colombia kent de coördinaten

ARMADA DE COLOMBIA

In feite is er een juridische strijd begonnen om te bepalen wie moet profiteren van de kostbare lading die zich nog steeds op de oceaanbodem bevindt. San José bevat immers “de grootste schat in de geschiedenis van de mensheid”, zoals verklaard door de Colombiaanse regering in een juridisch document, grotendeels afkomstig uit Colombiaanse en Peruaanse mijnen dankzij het zeer moeizame werk van de slaven. Tijdens het geschil beweerde Search Armada de coördinaten van het galjoen aan de Colombiaanse regering te hebben doorgegeven, in ruil voor een specifieke overeenkomst: de helft van het fortuin ontvangen, maar Colombia ontkende deze beweringen.

In een overheidsrapport uit 1994 staat dat er geen wrakstukken zijn gevonden op of nabij de coördinaten van het particuliere bedrijf, dat voorheen Glocca Morra heette. Bovendien zou het bedrijf in het rapport uit 1982 de naam van het galjoen niet hebben genoemd: “Hoe verklaar je dat een particulier bedrijf de grootste schat in de geschiedenis van de mensheid vindt en deze niet rapporteert? Het antwoord is simpel: omdat ze het niet gevonden hebben”, schreven de advocaten van de regering. Toen het uiteindelijk in 2015 werd gevonden, wilde voormalig president Juan Manuel Santos de coördinaten privé houden, omdat hij ze als staatsgeheim beschouwde, een voorbeeld dat ook werd gevolgd door Gustavo Petro, die graag zou zien dat het schip in 2026, het jaar waarin zijn termijn afloopt, weer aan het licht komt.

De zaak zal worden beslecht voor de rechtbank bij het Permanente Hof van Arbitrage, dat zich bezighoudt met geschillen tussen internationale instanties. Wie zal zo'n fortuin kunnen bemachtigen dat uit de zeebodem is opgegraven?