Bier en koffie? We houden er eigenlijk niet van, maar er is een reden waarom we ze blijven consumeren
Veel mensen beginnen hun dag met een kopje koffie en eindigen veel mensen de dag met een glas bier. De keuze tussen deze dranken of lichtere alternatieven wordt vaak bepaald door individuele voorkeuren, maar houden we echt van koffie en bier? Een studie van de Northwestern University, gepubliceerd in Human Molecular Genetics, suggereert precies het tegenovergestelde. Volgens onderzoekers worden we niet zozeer aangetrokken door de smaak en het aroma van koffie of bier, maar vooral door de effecten ervan. Laten we eens kijken of dit echt zo is.
Kiezen we drankjes vanwege hun smaak of vanwege hun effecten?
Pexels
Zelfs als we denken dat we koffie, bier of andere soortgelijke dranken drinken omdat we ze lekker vinden, is dat misschien niet de echte reden. Volgens onderzoekers van Northwestern University is het kiezen van een drankje niet alleen een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Allereerst moeten we nadenken over de impact van wat we drinken op onze gezondheid. Het regelmatig consumeren van suikerhoudende dranken kan bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes verhogen. En een soortgelijke discussie kan worden gevoerd over alcohol, betrokken bij meer dan 200 ziekten en verantwoordelijk voor 6% van de sterfgevallen wereldwijd. Waarom houden we dan van dranken als koffie en bier? Worden we echt aangetrokken door hun smaak, of is er iets anders? Het begrijpen van de motivaties achter deze keuzes is essentieel om gerichte strategieën te ontwikkelen en gezonder eetgedrag te bevorderen. Of in ieder geval bewuster.
Waarom we kiezen voor koffie en bier: de studie van de Northwestern University
Pexels
Om deze vragen te beantwoorden heeft een team van de Northwestern University een onderzoek uitgevoerd onder ruim 370.000 mensen. Het onderzoek omvatte het analyseren van de genoom van de deelnemers en het vergelijken ervan met hun drinkgewoonten. Deze dranken zijn onderverdeeld in bittere dranken, zoals koffie en sterke drank, en zoete dranken, zoals vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken. Het doel van het onderzoek was om de relatie tussen genetica en drinken te begrijpen, en de resultaten die naar voren kwamen waren verrassend. In tegenstelling tot de verwachtingen waren voorkeuren in feite niet zozeer gekoppeld aan smaakreceptoren, maar aan genen die verband houden met cafeïne- en alcoholconsumptie. Uit onderzoek blijkt dat er in de praktijk een dieper verband bestaat tussen onze voorkeuren en genetische aanleg.
Volgens de gegevens verkregen uit genoomanalyse is de belangrijkste drijvende kracht achter voorkeuren daarom niet de smaak, maar de individuele reactie op de stoffen die erin zitten. De coördinator van het onderzoek bevestigt hoe de psychoactieve aspecten van dranken een belangrijke rol spelen in onze dagelijkse keuzes. Betekent dit dat we niet echt van koffie en bier houden? Ja en nee: we laten ons ook leiden door smaak bij het kiezen van de dingen die we drinken. Alleen niet op de manier zoals we dachten.
Bier of koffie: wat is beter voor je gezondheid?
Pexels
De kwestie sluit op een interessante manier aan bij het onderzoek van de Northwestern University naar onze voorkeuren. We weten dat alcohol en cafeïne schadelijk kunnen zijn, maar wat kun je het beste drinken als je de keuze hebt? Onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv onderzocht het effect van bier en koffie op de levensduur van onze cellen. Beide dranken lijken telomeren te beïnvloeden, kleine stukjes DNA die cellulaire veroudering signaleren. En vanuit dit oogpunt lijkt koffie dit proces te versnellen, terwijl bier het lijkt te vertragen. We kunnen niet zeggen dat bier of koffie goed is voor je gezondheid. Toch bevestigt dit soort onderzoek dat er veel meer achter een enkel glas of kopje zit dan op het eerste gezicht lijkt.
https://academic.oup.com/hmg/article/28/14/2449/5424254
https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1003721