Waarom hebben we een huig? Hier is dat weefsel dat aan ons gehemelte hangt voor bedoeld
Ken je dat kleine flapje dat aan de achterkant van je gehemelte hangt? Het wordt de huig genoemd en heeft zeer specifieke functies, wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten. Hier lees je waarom het belangrijk is en in welke mate.
De huig, wat het is en waar het zich bevindt
Lamiot/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0
Er zijn veel aspecten van de menselijke anatomie die we niet kennen of simpelweg negeren. We zijn ons bijvoorbeeld allemaal weleens bewust geworden van dit merkwaardige roze aanhangsel (die ook in variaties van rood, bruin of paars kan verschijnen) in onze mond, maar omdat het zich op een nogal ver punt van de mondholte bevindt, vergeten we vaak de aanwezigheid ervan. Toch lijkt het ook een rol te hebben en specifieke taken uit te voeren, ook al weet niet iedereen wat die zijn. De huig, ook wel de uvula genoemd, is een soort druppelvormig “balletje” die achter in onze keel bungelt, tussen de amandelen. Het maakt daarom deel uit van het zachte gehemelte en bij sommige mensen neemt het een meer ovale vorm aan dan bij anderen. De Engelse naam, "uvula", komt uit het Latijn en betekent "kleine druif", een kenmerk dat alleen mensen bezitten.
Dit aanhangsel, bestaande uit bindweefsel, spiervezels en klieren, is niet gemakkelijk zichtbaar, tenzij we onze mond wijd openen en ons hoofd iets naar achteren kantelen om het te observeren. Het raakt zelden de tong, tenzij het gezwollen en geïrriteerd is, en ook om deze reden is het gemakkelijk om het te vergeten. Maar waar dient deze kleine, vlezige “traan” voor?
Waarom hebben we een huig? Hier dient het voor
Acetic/Wikimedia commons - Public domain
Artsen hebben de verschillende redenen waarom mensen een huig hebben nog niet volledig begrepen. Onder zijn functies zijn er echter ongetwijfeld:
- Ervoor zorgen dat vloeistoffen en voedsel tijdens het slikken niet in de neus terechtkomen. Als we eten en drinken, bewegen het zachte gehemelte en de huig naar achteren om te voorkomen dat wat we doorslikken in het bovenste gedeelte terechtkomt.
- Bovendien kan het de productie van speeksel bevorderen om de voorste mondholte gesmeerd te houden en ervoor te zorgen dat de keel en mond voldoende vochtig zijn. Dit is vooral belangrijk voor de spraak: voor het produceren van onze gearticuleerde toespraken is in feite een voldoende hoeveelheid speeksel essentieel (maar niet te veel!)
- Als iets je huig raakt, zul je waarschijnlijk misselijk worden. Dit is een waarschuwingssignaal: het betekent dat dit kleine weefsel iets abnormaals heeft gedetecteerd en probeert het juiste traject van slikken te herstellen.
- Het meest merkwaardige kenmerk betreft echter de rol ervan in de samenstelling van sommige woorden, vooral in de Duitse en Franse taal, omdat hierdoor bepaalde klanken kunnen worden gevormd die anders niet mogelijk zouden zijn.
De cruciale vraag is: kunnen we zonder? Het antwoord is ja, net zoals je zonder amandelen kunt leven, ook al kan het even duren voordat je eraan gewend bent. Na verwijdering via uvulectomie meldt een hoog percentage van de mensen geen problemen met spreken of slikken.
Huismiddeltjes voor een pijnlijke huig
De huig kan onderhevig zijn aan verschillende pathologieën, die alleen de arts kan evalueren en diagnosticeren. In sommige gevallen kun je kiezen voor verwijdering, maar als je tijdens het wachten op het onderzoek een lichte zwelling waarneemt, kun je als volgt te werk gaan:
- Kies voor een luchtbevochtiger die in de kamer waar je slaapt wordt geïnstalleerd;
- Probeer veel water te drinken, minimaal één of twee liter per dag;
- Geef de voorkeur aan vers voedsel om de irritatie van het aangetaste deel te verlichten en te verzachten;
- Vermijd voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan ontstekingen, zoals gekruid voedsel;
- Vermijd het roken van sigaretten;
- Drink granita’s, die gemalen ijs bevatten dat nuttig is om zwelling te bestrijden.
Kende je deze weetjes over de huig? Heeft het je ooit problemen gegeven of was je het bestaan ervan bijna vergeten?