Het Britse koninkrijk is het langste in de geschiedenis van Europa: dit is waarom het al zo lang bestaat
Door de geschiedenis heen zijn veel monarchieën gevallen, maar niet de Britse: waaraan heeft dit langdurige koninkrijk zijn lange bestaan te danken en hoe heeft het het verstrijken van de tijd doorstaan? Laten we samen de eeuwen doorkruisen om het geheim te ontdekken.
De geschiedenis van de Britse monarchie: wanneer begon het?
John Michael Wrigh/Wikimedia commons - Public domain
De Britse monarchie heeft eeuwenlang aanzienlijke politieke, economische en sociale veranderingen doorgemaakt, maar is er nog steeds, met de bedoeling haar geschiedenis te schrijven. Het is een van de laatste overlevenden en is nauw verbonden met de evolutie van Groot-Brittannië en Engeland, omdat het zijn wortels heeft in de middeleeuwse periode. Het begon allemaal met Egbert van Wessex, die het Angelsaksische rijk stichtte en waarvan wordt aangenomen dat hij de eerste Engelse heerser was. Na de invasies van de Vikingen slaagde Willem de Veroveraar er in 1066 in om koning Harold II te verslaan, waarmee hij de Normandische verovering van Engeland goedkeurde en het feodale systeem op gang bracht met een sterke nadruk op monarchale macht.
In 1215 markeerde de ondertekening van de Magna Carta door koning Jan zonder Land een fundamenteel keerpunt: met dit document werd de monarchale macht verminderd en kregen de edelen meer rechten. Dit leidde in de daaropvolgende eeuwen tot de ontwikkeling van een parlementair systeem en de oprichting van het Engelse parlement. Met de Rozenoorlogen, in de 15e eeuw, was er een vete tussen de rivaliserende families van Lancaster en York om de verovering van de troon, die eindigde met de toetreding van Henry VII. In de 16e eeuw werd Hendrik VIII van de Tudor-dynastie de nieuwe heerser en stichtte de Anglicaanse Kerk. De troon van de Tudor veroorzaakte echter conflicten in het parlement, wat leidde tot de Engelse Burgeroorlog.
De Magna Carta, hoeksteen van het Britse koninkrijk
Earthsound/Wikimedia commons - Public domain
In 1688, met de Glorieuze Revolutie, eindigde de regering van Jacobus II in het voordeel van Willem III en Maria II, die een constitutionele regering stichtten, die werd gevolgd door het Georgische tijdperk met de opkomst van de Hannoveraanse dynastie in de 18e eeuw. De 19e eeuw zag de opkomst van het Victoriaanse tijdperk en waarin het Britse rijk zijn hoogtepunt bereikte, wat aanzienlijke sociale veranderingen teweegbracht. Ten slotte markeerde de 20e eeuw het verval van het rijk en de onvermijdelijke aanpassing van de monarchie aan de veranderingen die plaatsvonden.
Elizabeth II werd koningin in 1952 en was tot nu toe de langstzittende monarch in de moderne Britse geschiedenis. De monarchie van Elizabeth was, net als de huidige, constitutioneel: dit betekent dat de macht van de soeverein wordt beperkt door een grondwet en dat zijn handelen voornamelijk voortkomt uit advies van het parlement en de regering. De koninklijke familie is nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van de Britse cultuur en traditie, iets wat in andere landen helemaal niet is gebeurd. Wat is, in het licht van dit korte historische uitstapje, de echte reden waarom Engelse monarchen nog steeds bestaan, ondanks de sociale veranderingen die zich door de eeuwen heen hebben voorgedaan?
Dit is de reden waarom het Britse koninkrijk het langste is in de geschiedenis van Europa
Allan Ramsay/ Alexander Bassano/Cecil Beaton - Royal Collection RCIN 2153177/Wikimedia commons - Public domain
In tegenstelling tot de meeste Europese royals doen de Engelse vorsten het nog steeds goed. Dit is een onmiskenbaar feit: van de imperiale monarchieën van vóór 1914 in Europa is de Britse de enige overlevende. De moderne regering van koningin Elizabeth heeft met talloze uitdagingen te maken gehad, niet in de laatste plaats de kritiek en het oordeel over het gedrag van de jongere leden van de koninklijke familie. Desondanks moet gezegd worden dat het koninkrijk sinds de revolutie van 1688 nooit grote schokken heeft ondergaan, zoals bijvoorbeeld in 1789 in Frankrijk gebeurde. De Engelse monarchie wordt nog steeds door het volk geaccepteerd en bestaat om vele redenen naast het parlement. In de eerste plaats speelde de regering van koningin Victoria een belangrijke rol bij het dichter bij de wensen van het volk brengen van de monarchie, net zoals George III na de Industriële Revolutie de middenklasse had willen inluiden.
Uiteindelijk is het voortbestaan van de Britse koninklijke familie vooral te danken aan het vermogen van de vorsten om hun regering aan te passen aan de sociale veranderingen die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan en om uitdagingen effectief het hoofd te bieden. De Magna Carta, die het begin van de constitutionele periode markeerde, werd ondertekend door koning Jan, maar met de bedoeling deze tijdelijk te maken. In plaats daarvan werd het, ten tijde van de troonsbestijging van zijn zoon Hendrik III, dankzij de minderheidsregering onder leiding van William Marshal, opnieuw bekeken, waarbij de meest controversiële punten werden geëlimineerd en opnieuw gepubliceerd, waardoor het in feite het eerste Engelse statuut werd. Vanaf dat moment werd de monarchie voor het eerst onderworpen aan geschreven wetten, een aspect dat in geen enkel ander Europees koninkrijk was voorzien. Voor de burgers werd dit een garantie voor het feit dat zelfs het koningshuis onderworpen was aan dezelfde wetten die zij moesten gehoorzamen, en dit bracht hen dichter bij de vorsten.
Uiteindelijk is het succes van een langlevende monarchie het vermogen om perioden van crisis te overwinnen, en dit is zowel te danken aan de keuzes uit het verleden als aan de leiderschapskwaliteiten en het prestige van moderne koninkrijken. Ben je het eens met deze conclusies? Wat vind jij van het Britse koninkrijk?