Tijdens het diepzeeduiken vindt hij een enorme hoeveelheid oude Romeinse munten op de Italiaanse zeebodem

Janine image
door Janine

16 November 2023

Tijdens het diepzeeduiken vindt hij een enorme hoeveelheid oude Romeinse munten op de Italiaanse zeebodem

Hoe zou jij je voelen als je tijdens het duiken voor een onderwateractiviteit een onverwachte schat op de zeebodem zou vinden? Dit is wat er met een gewone burger gebeurde toen hij zeer oude munten vond.

Duiker vindt oude bronzen munten op Sardinië

Duiker vindt oude bronzen munten op Sardinië

MiC_Italia/Youtube

Degenen die duiken zijn bewonderaars van de wateren, de zeebodem en alles wat de onderwaterwereld bevolkt. Velen zijn gepassioneerd door deze activiteit, die een bepaald niveau van voorbereiding en geen improvisatie vereist: tijdens het duiken verwacht je suggestieve en fascinerende soorten vissen, algen en koralen tegen te komen, maar je kunt ook onverwachte ontdekkingen doen.

In dit geval beslist interessante: een duiker heeft op de bodem van de Middellandse Zee aan de noordoostkust van Sardinië, het op één na grootste eiland van Italië, om precies te zijn bij de plaats Arzachena, in de provincie Sassari, enkele oude bronzen munten gevonden die dateren uit het begin van de 4e eeuw na Chr. Tijdens zijn duik werd de man aangetrokken door enkele metalen voorwerpen die zich op geringe diepte, dus niet ver van de kust, bevonden.

Er zijn minstens 30.000 oude Romeinse munten gevonden in de Middellandse Zee

Er zijn minstens 30.000 oude Romeinse munten gevonden in de Middellandse Zee

MiC_Italia/Youtube

Nadat hij besefte dat het naar alle waarschijnlijkheid oude vondsten waren, waarschuwde hij de bevoegde instanties om de aanwezigheid van de relikwieën te melden. De volgende dag voerde de onderwater-archeologische Eenheid van het Hoofdtoezicht op Archeologie, Kunst en Natuurlijke Landschappen van Sassari en Nuoro, in samenwerking met de onderwatereenheid van Sardinië en de Carabinieri van de eenheid voor de bescherming van cultureel erfgoed, een inspectie uit in het onderwatergebied aangegeven door de man, met de hulp van de duikeenheid van de Carabinieri van Cagliari en de brandweer van Sassari. Ook de Staatspolitie, de havenautoriteiten en de financiële politie waren aanwezig.

Nadat de grote munten waren gevonden en naar het droge waren gebracht, werden de vondsten gewogen, waarbij het totaal op ongeveer 30.000-50.000 stuks werd geschat. Een aanzienlijk hoger aantal dan het aantal dat in 2013 werd aangetroffen in Seaton, Verenigd Koninkrijk, namelijk 22.888.

Oude Romeinse munten op de Italiaanse zeebodem: ze dateren uit de 4e eeuw na Chr.

Oude Romeinse munten op de Italiaanse zeebodem: ze dateren uit de 4e eeuw na Chr.

Ministero della Cultura

Tijdens de inspectieduiken werd de aanwezigheid van twee grote gebieden geïdentificeerd waarin de follis, de naam die werd gegeven aan de bronzen munten die in 296 na Christus door de Romeinse keizer Diocletianus, in 296 na Chr en later ook gebruikt in Byzantijnse munteenheid. De macrogebieden waarin de vondsten plaatsvinden, bevinden zich in een grote zandvlakte tussen het strand en de posidonia, een soort onderwaterprairie waarin complexe en gevarieerde dierlijke en plantaardige organismen aanwezig zijn. Juist door zijn vorm kon het de resten van een vergaan schip verbergen.

De gevonden munten bevinden zich in een uitstekende staat, met uitzondering van vier follis die nogal aangetast zijn, maar niettemin nog steeds identificeerbaar zijn. De geschatte datering varieert van 324, dat wil zeggen vanaf de munten van Licinius, tot 340 na Christus, het tijdperk van de munten van Constantijn de Grote. De hypothese wordt ondersteund door de aanwezigheid van het gezicht van de Romeinse keizer en alle leden van de familie van Ceasar, maar niet alleen: het ontbreken van centenionales, zilveren munten geslagen vanaf 346 na Christus, bevestigt de geschatte datering. De verzamelde relikwieën zijn vooral afkomstig van de keizerlijke munthuizen die destijds actief waren, met uitzondering van die van Alexandrië, Carthago en Antiochië.

Andere vondsten samen met Romeinse munten gevonden op Italiaanse zeebodem

Andere vondsten samen met Romeinse munten gevonden op Italiaanse zeebodem

Ministero della Cultura

Luigi La Rocca, algemeen directeur van de afdeling Archeologie, Kunst en Natuurlijke Landschappen van het Ministerie van Cultuur, verklaarde: “De schat gevonden in de wateren van Arzachena vertegenwoordigt een van de belangrijkste ontdekkingen van numismatische vondsten van de afgelopen jaren en benadrukt nogmaals de rijkdom en het belang van het archeologische erfgoed dat de bodem van onze zeeën, sinds de oudheid door mensen en goederen doorkruist, nog steeds bewaart. Een buitengewoon maar ook zeer kwetsbaar erfgoed, voortdurend bedreigd door natuurlijke fenomenen en menselijk handelen, voor de bescherming waarvan het ministerie, door de actie van zijn centrale en perifere structuren, buitengewone herstel- en conserveringsmethoden en -technieken heeft ontwikkeld, en innovatieve valorisatiestrategieën heeft geïmplementeerd".

Op de zeebodem van Arzachena werden tussen de algen, samen met de munten, overblijfselen gevonden van amforen van Afrikaanse productie en enkele van oosterse oorsprong. De sorteeroperaties van de munten, maar ook restauratie- en conserveringsoperaties, zullen ons in staat stellen meer details te ontdekken over deze ongelooflijke onderwatervondst.