Schoen van meer dan tweeduizend jaar oud gevonden in een Oostenrijkse zoutmijn: hij was van een kind
De schoenen die we vandaag de dag dragen, lijken helemaal niet op die uit het verleden: een vondst in het bijzonder toont ons oude schoenen die tot een kind behoorden. Hier is waar ze werden gevonden en hoe.
Een kinderschoen gevonden in de steenzoutmijnen
Didier Descouens/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0
De schoenen die we allemaal kennen en die voor sommigen een echte passie zijn, hebben niets te maken met die uit het verleden. Als je dacht dat onze voorouders blootsvoets liepen of met schoenen die vaag leken op moderne schoenen, kijk dan eens naar deze vondst om te beseffen dat dit helemaal niet het geval is. Ver van de tijden van commerciële mode, dure merken en stoffen van eco-leer, moesten we ons er tweeduizend jaar geleden mee behelpen om te voorkomen dat we koude voeten kregen en ze te beschermen tegen schokken met de grond.
De vondst werd ontdekt door het Duitse Mijnmuseum Bochum, opgericht in 1930. Het voert al ruim twintig jaar archeologisch mijnbouwonderzoek uit in de omgeving van Dürrnberg, een Oostenrijks dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Hallein. Het ligt in de buurt van Salzburg en staat sinds de ijzertijd bekend om de winning van een soort zout dat steenzout wordt genoemd, de minerale vorm van natriumchloride. Thomas Stöllner, hoofd van de onderzoeksafdeling, leidde de opgravingen tot de ontdekking van deze ongelooflijke historische vondst: een kinderschoen die verrassend goed bewaard is gebleven, ondanks dat deze van ongeveer 2100 jaar geleden dateert.
De ruim tweeduizend jaar oude schoen verkeert in een verrassende staat
Salz Welten
Sommige artefacten kunnen niet meer worden gevonden, omdat ze door het verstrijken van de tijd onherstelbaar zijn geërodeerd totdat ze volledig zijn verdwenen. Sommige gelukkige omstandigheden hebben het behoud hiervan echter mogelijk gemaakt, waardoor we ze kunnen ontdekken en bewonderen. Tweeduizend jaar is echt lang: hoeveel van onze bezittingen zullen in dezelfde tijd nog intact zijn? In dit geval is de conserverende werking te danken aan het zout: naast het kinderschoentje, daterend uit de ijzertijd, werden ook andere organische resten aangetroffen in een staat van bewaring die nergens anders te vinden zijn. De koeienhuid schoen werd om precies te zijn in Georgenbergtunnel gevonden en komt min of meer overeen met de huidige schoenmaat 30. Van de vierenzeventig interessegebieden in deze mijn zijn er slechts zes toegankelijk en maken diepgaand wetenschappelijk onderzoek mogelijk.
Volgens verzameld archeologisch bewijsmateriaal betekende het leven in de zoutgrotten in het Keltische tijdperk de aanwezigheid van ongeveer vijftig tot honderd arbeiders per gebied, wat neerkomt op een totaal van 400 mensen, van wie wordt aangenomen dat ze dagelijks een ton granen consumeerden. Stöllner legde uit dat de eerste operaties rond 500 voor Christus begonnen, maar een overstroming rond 330-360 voor Christus legde tot de 3e eeuw een gedwongen stopzetting op. Daarna werden de mijnopgravingen hervat en steeds intenser voortgezet. Een van de kostbaarste vondsten is de kinderschoen uit 670 voor Christus, samen met overblijfselen van twintig andere schoenen.
De schoen uit de ijzertijd doet denken aan kinderwerk in de Oostenrijkse mijnen
Deutsche Bergbau-Museum Bochum
Dit suggereert dat zelfs de jongsten in de zoutmijnen werkten of tweeduizend jaar geleden in ondergrondse ruimtes leefden, een element dat de vondst nog meer waarde geeft. Over het algemeen omvatte Keltische kleding linnen of wollen kleding en extra leren artikelen voor beschermende doeleinden, waaronder kniebeschermers en schoenen. De schoen in kwestie heeft nog steeds zijn originele vorm en zelfs het kleine linnen touwtje om hem vast te binden. Thomas Stoellner verklaarde: "Onze onderzoeksactiviteiten in Dürrnberg hebben ons tientallen jaren waardevolle vondsten opgeleverd om vroege mijnbouwactiviteiten wetenschappelijk te onderzoeken. De staat van de gevonden schoen is uitzonderlijk. Organische materialen ontbinden over het algemeen in de loop van de tijd. Vondsten zoals deze kinderschoen… bieden een uiterst zeldzaam inzicht in het leven van mijnwerkers uit de ijzertijd."
Niet ver van de schoen vonden archeologen ook de overblijfselen van een bontjas met vetersluiting, waarschijnlijk behorend bij een capuchon van bont, en van een houten schop. De opgravingen zullen de komende jaren worden voortgezet met als doel zoveel mogelijk informatie te ontdekken over de mijnwerkers uit de ijzertijd en wie weet nog andere ongelooflijke vondsten van enorm historisch en cultureel belang. Een werkelijk uitzonderlijke ontdekking, vind je niet?