Iran: 2.600 jaar oude vaas gebruikt als vuilnisbak in een museum
Het Rasht Museum in Iran, ingehuldigd in 1971, heeft een rijke archeologische afdeling, met tentoonstellingen van pre-islamitische vondsten en meer. Onder de archeologische wonderen bevindt zich ook een oude terracotta vaas van 2600 jaar geleden. Verrassend genoeg wordt dit artefact echter als vuilnisbak gebruikt. Hoe is het mogelijk?
Een vaas gebruikt door de Meden, een oud en mysterieus volk
William Robert Shepherd/Wikimedia Commons - Public Domain
Om dit verhaal te begrijpen, moeten we een sprong terug in de tijd maken naar de beschaving van de Meden, een Indo-Europese bevolking van Iraanse afkomst. Dit oude volk domineerde vanaf 678 voor Christus het gebied van West- en Noord-Iran tot 549 v.Chr., en zelfs de Griekse historicus Herodotus spreekt erover. Volgens bronnen was het koning Deioces die de zes stammen van de Meden verenigde en het imperium van de Meden stichtte. Volgens de overlevering strekte deze heerschappij zich uit van de meest oostelijke regio's van het moderne Turkije tot aan Afghanistan, het land dat na Alexander de Grote Bactrië zou worden genoemd. En de terracotta vaas die in het Rasht Museum wordt bewaard, dateert precies uit de beschaving van de Meden: hij stamt uit die tijd, maar lijkt zijn “hedendaagse” gebruik te hebben gevonden.
2600 jaar oude vaas gebruikt als vuilnisbak
Etemad Newspaper
In het hart van het museum in Rasht, een Iraanse stad vlakbij de Kaspische Zee, wordt de 2600 jaar oude terracotta vaas gebruikt als vuilnisbak. Je kunt het op de foto's zien: hij staat er, met een zak erin om afval in te verzamelen. Het nieuws werd onthuld door de Iraanse krant Etemad, die in haar artikel het gedrag van het museum al veroordeelt. En zoals vaak het geval is, is de reden ervan nog erger. De curator heeft namelijk verklaard dat de keuze wordt gerechtvaardigd door de diefstal van de moderne vuilnisbakken die in de museumzalen aanwezig zijn. Maar deze motivatie is niet voldoende en roept vragen op over het beheer en het besef van de kostbaarheid van oude artefacten zoals de 2600 jaar oude vaas.
Een complexe relatie met de archeologie
Het geval van de 2600 jaar oude vaas die als vuilnisbak werd gebruikt, is slechts een voorbeeld van de ingewikkelde relatie die Iran heeft met de archeologie. Het land heeft een zeer rijk cultureel erfgoed, variërend van beschavingen voorafgaand aan Perzië tot de islamitische veroveringen en tot aan de moderne tijd. Toch heeft de aandacht voor de islamitische cultuur sinds de revolutie van 1979 geleid tot een meer “conservatieve” houding tegenover pre-islamitische vondsten. En hetzelfde kan gezegd worden over het beleid, dat vaak tegenstrijdig is. Enerzijds onderkent het kabinet het belang van archeologisch erfgoed; aan de andere kant is adequate instandhouding onmogelijk vanwege politieke keuzes en gebrek aan fondsen. We mogen niet vergeten dat Iran 27 Werelderfgoedlocaties heeft, plus een bijzonder oude vuilnisbak.