Binnenkort wordt de eerste houten satelliet de ruimte in gelanceerd: dit is waarom er voor dit materiaal is gekozen
Hoe stelde jij je de toekomst in de ruimte voor? Waarschijnlijk met glinsterende materialen, die misschien nog uitgevonden moeten worden, die door de kosmos razen. Toch lijkt het erop dat dit niet zo zal zijn, integendeel: het project waarover we je nu gaan vertellen, is gemaakt van hout, waarvan we dachten dat het op de een of andere manier “achterhaald” was. Laten we er meer over te weten komen.
De eerste houten satelliet heet LignoSat
NASA/Wikimedia commons -Public domain
In 2024 zal een houten satelliet door de lucht razen. Dat klopt: als dit materiaal nu op aarde als “achterhaald” wordt beschouwd en vaak wordt verdrongen door verbindingen die als waardevoller en resistenter worden beschouwd, mag het blijkbaar niet “afgewezen” worden met betrekking tot zijn potentiële rol in de ruimte. Dit is het idee van het team van onderzoekers van de Universiteit van Kyoto, onder leiding van Koji Murata, die hard werkt aan de creatie van de satelliet van hout. De creatie zal worden gebruikt tijdens een zomerse ruimtemissie van NASA en JAXS, de Japanse ruimtevaartorganisatie.
Hoewel het misschien een bizarre keuze lijkt, heeft deze verrassende en ongekende beslissing een heel specifieke reden: hout lijkt een ongelooflijk geschikt materiaal voor een omgeving van microzwaartekracht. Dit is de overtuiging van Murata, die zijn satelliet zo goed mogelijk aan het verfijnen is, gedreven door het idee dat het bouwen van houten woningen op de Maan of op Mars mogelijk zou kunnen zijn. Het "kleine" project heet LignoSat en heeft een zeer respectabele missie uit te voeren.
Er wordt een houten satelliet de ruimte in gestuurd, een milieuvriendelijke keuze
Progetto Space Wood dell'Università di Kyoto/X
De NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, heeft in feite een zorgwekkend fenomeen ontdekt: 10% van de deeltjes in de stratosfeer is vervuild door metaalafval afkomstig van landraketten. Deze ontdekking roept onvermijdelijk zorgen op over mogelijke langetermijneffecten. LignoSat, waarvan de afmetingen ongeveer die van een theekopje zijn, is daarom gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal, dat heel anders is dan de samenstelling van de huidige ruimtesatellieten.
Murata, leider van het initiatief Space-wood, is van mening dat hout perfect is voor ruimtestructuren: dit komt omdat het, terwijl het op aarde destructieve effecten kan ondergaan, zoals verbranding en vervorming of verrotting veroorzaakt door vochtigheid, zou het buiten onze planeet niet dezelfde gevolgen hebben, aangezien zowel zuurstof als levende organismen die dit kunnen eroderen ontbreken. Bovendien is de gewicht/sterkteverhouding van hout dezelfde als die van aluminium, tot nu toe het eerste keuzemateriaal voor ruimtemissies.
De voordelen van de houten satelliet die binnenkort de ruimte in wordt gelanceerd
Experimenten uitgevoerd op het ISS, het internationale ruimtestation, hebben zijn theorie bevestigd en bewezen dat hout daadwerkelijk veerkrachtig is in de specifieke externe ruimteomgeving. Na tien maanden blootstelling rapporteerde het geen schade als gevolg van temperatuur en zonnedeeltjes. In een eerste fase werden drie verschillende houtsoorten getest: Japanse kers, Grootbladmagnolia en Goudberk. Magnoliahout was de beste keuze, dankzij het vermogen om breuk tijdens de verwerking te weerstaan.
Murata benadrukt nog een ander voordeel van de houten satelliet vergeleken met die van metaal: aan het einde van de missie en dus aan het einde van zijn levenscyclus zal LignoSat branden totdat het in gas verandert, zonder daarom te veranderen in vervuilende deeltjes zoals zijn meest prestigieuze concurrenten. Er wordt al vier jaar aan het project gewerkt en het werd aan talloze tests onderworpen. Tijdens een van de meest recente schreef Murata: “Een technisch model van de eerste kunstmatige houten satelliet is zojuist geïnstalleerd in een hoogvacuümkamer in het Space Wood Laboratory van de Universiteit van Kyoto. We bereiden ons nu voor om te testen of het elektrische paneel van de satelliet goed werkt in een hoogvacuüm van een miljardste deel van de atmosfeer. Een droge pomp en een turbomoleculaire pomp worden samen gebruikt om een hoog vacuüm te bereiken."
Artic Astronautics, een Finse startup, en Yarjan Abdul Samad, een lucht- en ruimtevaartingenieur van de Khalifa Universiteit, evalueren ook de daadwerkelijke mogelijkheid om alternatieve materialen te gebruiken voor ruimtemissies, waaronder hout, en beschouwen zichzelf in dit opzicht als positivisten. Ondanks de bewezen voordelen zijn er echter enkele twijfels die nog niet zijn opgelost.
Zal LignoSat de test doorstaan na de lancering in de ruimte?
Progetto Space Wood dell'Università di Kyoto/X
De kleine satelliet zal minimaal zes maanden in een baan om de aarde moeten worden geobserveerd, wat nodig is om zijn reactie op extreme temperatuurveranderingen te volgen. “Er is niet veel krachtreductie van min 150 naar 150 graden Celsius, dat hebben we in onze experimenten bevestigd,” legde Murata uit. "Maar een satelliet gaat rond de aarde en heeft in 90 minuten enorme temperatuurverschillen. We weten niet in hoeverre de satelliet deze intense, herhaalde cyclus van temperatuurverschillen kan weerstaan, dus dit moet worden bestudeerd."
Hoewel het nog in de praktijk moet worden waargenomen, lijkt LignoSat veelbelovend en vertegenwoordigt het een geldig alternatief voor zijn metalen tegenhangers, zowel in termen van ecologische duurzaamheid als besparingen. De magnoliahout-satelliet is klaar, het enige dat overblijft is wachten op de eerste lancering om erachter te komen of deze echt een succesvolle toekomst in onze ruimte zal hebben.