Een Nederlands bedrijf onderzoekt of baby’s in de ruimte geboren kunnen worden

Janine image
door Janine

18 November 2023

Een Nederlands bedrijf onderzoekt of baby’s in de ruimte geboren kunnen worden

Als we het over ruimteverkenning hebben, denken we meteen aan grote ruimteschepen en kolonies op andere planeten. Een onderwerp waar we niet over nadenken, hoewel het heel belangrijk is, betreft de menselijke voortplanting in de ruimte. Een Nederlandse startup, SpaceBorn United, wil zich met de kwestie bezighouden, die de praktische en ethische kwesties van het menselijk voortbestaan ​​op andere planeten wil aanpakken. Laten we kijken hoe!

Voortplanting in de ruimte is een complex probleem

Voortplanting in de ruimte is een complex probleem, maar het brengt ook ethische, medische en technologische kwesties met zich mee. Volgens CEO Egbert Edelbroek van SpaceBorn United is natuurlijke voortplanting in de ruimte onmogelijk. Een dergelijk proces zou worden bedreigd door ruimtestraling en mogelijke veranderingen in de embryonale ontwikkeling bij afwezigheid van zwaartekracht. Op dit historische moment beschikken we in ieder geval niet over de juiste kennis en technologieën om dit mogelijk te maken.

Toch probeert de Nederlandse startup manieren om het probleem van de voortplanting in de ruimte, of in toekomstige menselijke kolonies, op te lossen. SpaceBorn United richt zich vooral op IVF in de ruimte, en is begonnen met het gebruik van muizen. In hun laboratoria hebben wetenschappers een apparaat ontwikkeld om in-vitrofertilisatie in de ruimte uit te voeren en obstakels te overwinnen die verband houden met het gebrek aan zwaartekracht.

Hoe je de perfecte omgeving voor voortplanting in de ruimte creëert

Hoe je de perfecte omgeving voor voortplanting in de ruimte creëert

SpaceBorn United/Youtube

De volgende stap is dan om de embryo’s de ruimte in te sturen, of beter gezegd, het IVF-apparaat en de cellen de ruimte in te sturen. Op deze manier wil SpaceBorn United slagen in de voortplanting in de ruimte. Maar hoe werkt zo’n apparaat?

Volgens de beschrijvingen van de Nederlandse startup gaat het om een ​​apparaat ter grootte van een cd dat microfluïdische technologieën gebruikt om alle apparatuur die nodig is voor IVF te miniaturiseren. Eenmaal de ruimte in gestuurd, zal de schijf moeten draaien om de effecten van de zwaartekracht van de aarde op de verschillende kamers met sperma en eieren te simuleren. Bovendien wordt het mogelijk om het voortplantingsproces op de schijf te programmeren, zodat we in de ruimte getuige kunnen zijn van autonome bevruchting. Aan het einde van het proces wordt het resulterende embryo ingevroren om zijn stabiliteit tijdens zijn terugkeer naar de aarde te garanderen. Het risico zou een overmatige blootstelling aan trillingen en zwaartekrachten zijn.

Kun je je echt voortplanten in de ruimte? Onderzoek en ethiek van de toekomst

Kun je je echt voortplanten in de ruimte? Onderzoek en ethiek van de toekomst

Freepik

De eerste cellancering wordt eind 2024 verwacht, en van daaruit zullen zekerdere conclusies kunnen worden getrokken over de haalbaarheid van voortplanting in de ruimte. Althans, met de huidige technologieën ontwikkeld door SpaceBorn United. Het langetermijndoel is uiteraard het produceren van menselijke embryo's, maar hier lopen we tegen ethische en morele problemen aan. Het is één ding om met muizen te experimenteren, en zelfs niet iedereen is het daarmee eens, maar het is iets anders om menselijke embryo's de ruimte in te sturen. Edelbroek zelf erkent dat het onderwerp delicaat is en daarom de mogelijkheden onderzoekt van het bevruchten van muizen. Aan de andere kant, zoals de CEO van de startup opmerkt, zou het project belangrijker kunnen zijn dan we denken. Wat heeft het voor zin om een ​​toekomstige kolonie op Mars tot in het kleinste detail voor te bereiden, als we niet ook nadenken over hoe we ons daar kunnen voortplanten? En op dit punt heeft hij misschien niet helemaal ongelijk.